Αθώα κρίθηκε από Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η καθαρίστρια που συγκλόνισε την Ελλάδα

Να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου της Λάρισας και να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο, που είχε καταδικαστεί για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, εισηγήθηκε σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή.

Παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν και η 53χρονη, της οποίας η δικαστική περιπέτεια θα τελειώσει αν ο Άρειος Πάγος κρίνει πως δεν υπάρχει άδικη πράξη και δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η υπόθεση της 53χρονης συγκλόνισε την Ελλάδα αφού το «έγκλημα» για το οποίο είχε φυλακιστεί πριν από λίγο καιρό ήταν ότι το 1996 (δηλαδή πριν 23 χρόνια) προσκόμισε πλαστό απολυτήριο δημοτικού για να προσληφθεί ως καθαρίστρια και να μπορεί να ζήσει τα παιδιά της.

Όπως ανέφερε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός για την απάτη κατ’ εξακολούθηση: «Η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις. «Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο λαμβάνοντας τον μισθό της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης, όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής».

Η κ. Σμυρλή πρόσθεσε ότι: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

Όσο για τη ζημία του δημοσίου η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε: «Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του δημοσίου καθώς και ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το δημόσιο.

«Είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω»

Χαρούμενη δήλωσε κατά την έξοδό της η 53χρονη. «Είμαι ευτυχισμένη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου» είπε σε δημοσιογράφους.

«Μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ να βοηθηθούν κι άλλοι» είπε ακόμη.

«Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου. Ωστόσο δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα» είπε ακόμη.

Νωρίτερα είχε σημειώσει στην ΕΡΤ: «Είχα πάθει σοκ. Δεν το περίμενα ότι θα πάω φυλακή και μάλιστα με τόσο μεγάλη ποινή».

«Θα ήθελα να δουν καλύτερα την υπόθεσή μου» και «να μου δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία», είπε ακόμη προτού ξεκινήσει η διαδικασία.

Αυτήν την περίοδο, όπως είπε, δεν εργάζεται και ευελπιστεί σε μια θετική απόφαση απ’ το Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/1950 «περί καταχραστών δημοσίου χρήματος» και τον Σεπτέμβριο του 2016 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 ετών (!), γιατί έκανε χρήση πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για πρόσληψη προσωπικού σε σχολείο το 1996.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, σε δεύτερο βαθμό, την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας λόγω παραγραφής, αλλά την έκρινε ένοχη για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.