Απέχουμε πολύ από το σημείο να μην έχουμε συνταξιούχους στην ανέχεια

Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει η ΕΚΥΣΥ οποιαδήποτε απόφαση που προνοεί αυξήσεις στους συνταξιούχους, ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να φθάσουμε στο σημείο να μην έχουμε συνταξιούχους που να έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Παρά το ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου 2019 βελτιώνει το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να φθάσουμε στο σημείο να μην έχουμε συνταξιούχους που να έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΚΥΣΥ προσθέτοντας ότι τα προβλήματα των ηλικιωμένων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και πραγματικής στήριξης από το κράτος αλλά και να αναγνωριστεί η πάρα πολύ μεγάλη τους προσφοράς προς την Κυπριακή κοινωνία.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι δικαιούνται και απαιτούν αξιοπρεπή διαβίωση, σημειώνει η ΕΚΥΣΥ αναφέροντας πως με βάση επίσημα στοιχεία οι χαμηλοσυνταξιούχοι (αυτοί που παίρνουν την μικρή επιταγή) είναι γύρω στις 38.000, «ωστόσο η ΕΚΥΣΥ εκτιμά ότι τα άτομα που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας είναι περισσότερα. Ο λόγος είναι ότι τα άτομα αυτά δεν υπέβαλαν αίτηση και κατά συνέπεια, ενώ είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και μέχρι το 2014 έπαιρναν την μικρή επιταγή, τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα».

 
Η ΕΚΥΣΥ υπενθυμίζει ξανά τους συνταξιούχους ότι ύστερα από έντονα διαβήματα και αγώνες της, έγινε τροποποίηση της νομοθεσίας για το Ε.Ε.Ε που ψήφισε η Βουλή ύστερα από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και μπορούν να υποβάλουν αίτηση το αργότερο μέχρι 31/12 2019 για να επανακτήσουν το δικαίωμα τους που είχαν και το έχασαν για 3 περίπου χρόνια. 
Δικαιούχοι στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου είναι τα νοικοκυριά που το εισόδημα τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην περίπτωση του ενός ατόμου το όριο της φτώχειας είναι €10324 το χρόνο και στο νοικοκυριό 2 ατόμων €15486 το χρόνο. 
Η ΕΚΥΣΥ σημειώνει επίσης ότι οι συνταξιούχοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχουν πάρει σχεδόν καμία αύξηση (εκτός από μία μικρή αύξησή στην μικρή επιταγή το 2016), ούτε τιμαριθμική από το 2013 ενώ το βιοτικό τους επίπεδο έχει πληγεί γύρω στο 30%. 

Πρόσθετα, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι η ακρίβεια είναι στα ύψη, και επηρεάζει πολύ αρνητικά τους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους στο σημείο που πολλοί να υποφέρουν και να μην αρκεί η σύνταξη για τις βασικές τους ανάγκες μέχρι το μέσο του μήνα.

«Και ενώ όπως δηλώνει η κυβέρνηση η οικονομία πηγαίνει καλά και έχει αναβαθμιστεί από τους διεθνής οίκους αξιολόγησης, όλες οι συντάξεις από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, το τέλος Ιανουαρίου 2019, θα αυξηθούν μόνο κατά 0,42%».