Απογοητευμένη η Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ για τη στάση του ΠΙΣ

Με πολλή απογοήτευση και έντονη δυσαρέσκεια παρακολουθεί η Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ τις ενέργειες και τις δημόσιες τοποθετήσεις του ΠΙΣ αναφορικά με την επικείμενη εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και προειδοποιεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξαγγείλει δράσεις με στόχο να καταδείξει την κοινωνική στήριξη που έχει η εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σε ανακοίνωση, οι 13 οργανώσεις που απαρτίζουν τη Συμμαχία αναφέρουν ότι βρισκόμαστε μόνο λίγους μήνες πριν την εφαρμογή της μεγάλης μεταρρύθμισης, που στοχεύει να δώσει αξιοπρέπεια και ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της υγείας σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι για 50 και πλέον χρόνια αναμένουν την εφαρμογή ενός γενικού συστήματος υγείας. Μια μεταρρύθμιση, προστίθεται, που αγκαλιάζεται από όλο το πολιτικό σύστημα και όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας.   

«Η ολοένα και κλιμακούμενη αμφισβήτηση του ΓεΣΥ από την ηγεσία του ΠΙΣ, η συνεχής προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης των σχεδιασμών εφαρμογής του ΓεΣΥ, η κινδυνολογία και η διαστρέβλωση είναι φανερό ότι στοχεύουν στη μη εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως έχει ψηφιστεί και στη διατήρηση του υφιστάμενου προβληματικού συστήματος».

Μέχρι σήμερα, δηλώνει η Συμμαχία, έγιναν πάμπολλες προσπάθειες για να απαντηθούν οι εύλογες ανησυχίες των γιατρών, έγιναν αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό κατά απαίτηση των γιατρών. «Πάρα ταύτα συστηματικά και ολοένα με μεγαλύτερη ένταση γίνονται ενέργειες που δημιουργούν εικόνα ότι κάθε άλλο παρά υπάρχει θέληση για εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Η Κοινωνική Συμμαχία απευθύνεται και πάλι σε όλους τους παρόχους υγείας καλώντας τους να συμπορευτούν με την κοινωνία και την πολιτεία σε αυτή τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση.

Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι δεν θα παρακολουθεί απαθής αυτή την κατάσταση και το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξαγγείλει δράσεις με στόχο να καταδείξει την κοινωνική στήριξη που έχει η εφαρμογή του ΓεΣΥ.