Γαλλία: Ακρωτηριάζουν τη δημοκρατία για να καταστείλουν τις μαζικές κινητοποιήσεις

Νομοσχέδιο με στόχο την καταστολή μελλοντικών κινητοποιήσεων κατά των αντιλαϊκών μέτρων, προωθεί η Γαλλική κυβέρνηση έχοντας ως βασικό άξονα το φακέλωμα των πολιτών.

Φαίνεται ότι το κύμα αντίδρασης που ξέσπασε στη Γαλλία με τις απεργίες και κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων κατά των αντιλαϊκών μέτρων και της λιτότητας που γονάτισε τον λαό, θορύβησε τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μακρόν η οποία πλέον επικεντρώνεται στη φίμωση των εργαζομένων παρά στην προσπάθεια βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από το Παρίσι, στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση ξεκινά συζήτηση επί ενός νέου νομοσχεδίου «αντιμετώπισης ταραχοποιών στοιχείων» σε διαδηλώσεις ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού Φιλίπ Εντουάρ.

Με τον νόμο προτείνονται μεταξύ άλλων αντιδραστικών μέτρων, η αυστηρότερη επίβλεψη και περιφρούρηση διαδηλώσεων, η απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου, η δημιουργία ενός αρχείου σε άτομα που δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαδήλωση και υιοθέτηση της αρχής.

Η ιδέα του «φακελώματος» όσων δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε διαδηλώσεις προέρχεται από παρόμοια νομοθεσία κατά των «χούλιγκαν» στα γήπεδα.

«Άλλο γήπεδο όμως και άλλο οι δρόμοι μιας πόλης», παραδέχονται ακόμα και ορισμένα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών σχολιάζοντας τη μεσαιωνική πρακτική που εισηγείται η γαλλική κυβέρνηση. Βάσει του νομοσχεδίου ο νομάρχης αποκτά τη δυνατότητα να ειδοποιεί άτομα, ακόμα και κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ότι δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν… στη δε περίπτωση ανυπακοής προβλέπεται εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 7.500 ευρώ!