Γαλλία: Ενότητα των εργαζομένων η απάντηση στην καταστολή των διαδηλώσεων

Την ώρα που την Τρίτη το Κοινοβούλιο της Γαλλίας υπερψήφιζε το αντιδραστικό νομοσχέδιο για καταστολή των διαδηλώσεων των εργαζομένων που εδώ και τρεις μήνες βρίσκονται στους δρόμους κατά των νεοφιλελεύθερων μέτρων της κυβέρνησης Μακρόν τα οποία «γονάτισαν» την εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους στους δρόμους της Γαλλίας.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη σύγκλιση των αγώνων τους και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη παντού στη Γαλλία, έπειτα από έκκληση κυρίως του συνδικάτου CGT, αλλά και με συμμετοχή για πρώτη φορά “κίτρινων γιλέκων” που μέχρι τώρα διαδήλωναν ξεχωριστά από τα συνδικάτα λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων στους στόχους του κινήματος.
 
Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν νωρίς το απόγευμα να κάνουν πορεία από το Δημαρχείο προς την πλατεία Κονκόρντ. “Σήμερα είναι μια επιτυχία που καλεί για άλλες”, δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, βλέποντας στο κλείσιμο του Πύργου του Άιφελ λόγω απεργίας το σύμβολο “μιας επιτυχημένης ημέρας”.
 
Στις πορείες, τα αιτήματα ήταν πολυάριθμα: αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη, δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, υπεράσπιση του δημόσιου τομέα. Στη Μασσαλία, 5.200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν ανάμεσα στο Παλιό Λιμάνι και τον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν-Σαρλ.
 
Αν και κυριαρχούσε η CGT, τα “κίτρινα γιλέκα” ήταν παρόντα στη μέση της πορείας.
 
Στην Λιόν, ανάμεσα στους 4.300 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, περιλαμβάνονταν περίπου 500 “κίτρινα γιλέκα”.
 
Πίσω από ένα πανό με την επιγραφή “η νεολαία έχει βγει στους δρόμους”, οι μαθητές των Λυκείων βρίσκονταν μαζί με τα στελέχη της CGT επικεφαλής της πορείας στην Τουλούζη. “Βρίσκομαι εδώ επειδή φοβάμαι και δεν θέλω αυτό το μέλλον χωρίς μέλλον που μας χαράζουν”, δήλωσε η Αναίς, μαθήτρια Λυκείου.
 
Στο Στρασβούργο, την πορεία των περίπου 1.500 ανθρώπων άνοιγαν πολλές δεκάδες “κίτρινα γιλέκα” που φώναζαν “Τα κίτρινα γιλέκα στους δρόμους και το Σάββατο συνεχίζουμε”. Τους ακολουθούσαν μέλη της CGT πίσω από ένα πανό που ζητούσε “αύξηση της αγοραστικής δύναμης, για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, για τη δημόσια απασχόληση”.
 
Στις άλλες πορείες, η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 2.500 ανθρώπους στην Καν, 2.200 στη Χάβρη, 2.300 στο Κλερμόν-Φεράν, 1.700 στο Σεντ-Ετιέν, 1.300 στην Τουρ, 500 στη Ρεν, εκατοντάδες στη Σετ και τη Μπουλόν-σιρ-Μερ.
 
Στο σύνολό τους οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα, αν και στο Μπορντό πυρπολήθηκαν κάδοι σκουπιδιών και καταστήματα υπέστησαν ζημιές. Προβλήματα στην κυκλοφορία δημιουργήθηκαν από πολλές διαδηλώσεις της CGT και των “κίτρινων γιλέκων” σε διασταυρώσεις κυκλικής κυκλοφορίας ή σε επαρχιακούς δρόμους στη Νορμανδία ή στην Γκαρντ, περιφέρειες στις οποίες η κινητοποίηση είναι έντονη από την αρχή του κινήματος.


Στερούν βασικές ελευθερίες για χάριν της καταστολής των διαδηλώσεων 


Το Κοινοβούλιο της Γαλλίας υπερψήφισε νομοσχέδιο την Τρίτη για αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων ως απάντηση στους τρεις μήνες μαζικότατων και δυναμικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Παρά την έντονη κριτική ότι η νομοθεσία περιορίζει τις βασικές πολιτικές ελευθερίες, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση, την κάτω Βουλή της Γαλλίας με 387 ψήφους υπέρ και 92 κατά, λόγω της άνετης πλειοψηφίας που έχει το νεοφιλελεύθερο κόμμα «Η Δημοκρατία Μπροστά» (La République En Marche!) του Εμανουέλ Μακρόν.

Το νομοθετικό κείμενο θα συζητηθεί τώρα στη Γερουσία, την άνω Βουλή της Γαλλίας, αλλά η Εθνοσυνέλευση έχει τον τελευταίο λόγο. 

Το νομοσχέδιο «εναντίον των χούλιγκαν» (όπως ονομάστηκε από τους εμπνευστές του) απαγορεύει στους διαδηλωτές να κρύβουν τα πρόσωπά τους, δίνει στην Αστυνομία μεγαλύτερες εξουσίες να απομακρύνει πολίτες από διαδηλώσεις και δίνει στις τοπικές αρχές το δικαίωμα να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε συγκεκριμένους διαδηλωτές! Με απλά λόγια ο συγκεκριμένος νόμος περιορίζει ακόμα και το βασικό δικαίωμα των ανθρώπων να διακινούνται ελεύθερα στους δρόμους της Γαλλίας.