Εντείνονται οι πιέσεις των ξενοδόχων για φτηνό εργατικό δυναμικό

Εντείνουν τις πιέσεις τους οι εργοδότες στην τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία για επέκταση του διατάγματος εργοδότησης ξένων φοιτητών, δηλαδή εργοδότησης ανειδίκευτου και φτηνού προσωπικού. Εάν η κυβέρνηση κάνει δεκτό το αίτημα τους αυτό θα σημαίνει περαιτέρω συμπίεση των δικαιωμάτων και μισθών των εργαζομένων προς τα κάτω. Το αίτημα τους έθεσαν επιτακτικά για ακόμα μια φορά στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής με το πρόσχημα της μη εξεύρεσης προσωπικού.

Ωστόσο, ως γνωστό οι πλείστοι επιχειρηματίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αρνούνται να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να επικρατούν άθλιες εργασιακές συνθήκες, δεδομένων και των ιδιαίτερων δυσκολιών του επαγγέλματος (εποχικότητα, εφταήμερη εργασία κλπ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης, υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε καταρτισμένο και μη προσωπικό. Είπε μάλιστα πως οι υφιστάμενοι επαγγελματίες πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και να υποστηρίζονται από ένα φάσμα υπαλλήλων βοηθητικών καθηκόντων. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο σε βοηθητικής φύσης καθήκοντα.

Επιπλέον ο κ. Ιωαννίδης απέρριψε τα όσα λέγονται για πενιχρές απολαβές, αναφέροντας ότι πρόκειται περί μύθου. Ωστόσο, ο ισχυρισμός του κ. Ιωαννίδη για ικανοποιητικούς μισθούς φαίνεται να μην ευσταθεί καθώς πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι ο τομέας των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης παρουσιάζει το χαμηλότερο ωριαίο εργατικό κόστος με 7,50 ευρώ, σε σύγκριση με 16,30 ευρώ στην ευρύτερη οικονομία.

Επιπλέον σύμφωνα και πάλι με στοιχεία, οι άνεργοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέρχονται σήμερα στις 3.500.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως οι περισσότεροι Κύπριοι εργοδοτούμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μετά από κάποια σύντομη περίοδο αποχωρούν και κάλεσε τους εργοδότες να ψάξουν το λόγο.

Απάντηση στο αίτημα των επιχειρηματιών έδωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα ο οποίος ανέφερε πως δεν είναι δυνατό να υπάρχουν μισθοί πείνας την ώρα που αυξάνονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και άρα και τα κέρδη των ξενοδόχων και να παραχωρούνται προσωπικά συμβόλαια και όχι συλλογικές συμβάσεις. Επέκρινε παράλληλα το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή δεν εκπροσωπήθηκε το Υπουργείο Εργασίας προσθέτοντας ότι πρέπει η Κυβέρνηση να εκπονήσει μακροχρόνιο σχεδιασμό για την κατάρτιση προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία.