Ιταλία: 250 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Μαζική διαμαρτυρία εναντίον του ρατσισμού έκαναν το Σάββατο στο Μιλάνο περίπου 250.000 πολίτες καταγγέλλοντας την αντιμεταναστευτική πολιτικής της ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης του ιταλικού βορρά και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία της, μπροστά στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου. 

«Μια άλλη Ιταλία είναι εφικτή» δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου στην εφημερίδα La Repubblica. Η κινητοποίηση «αποτελεί ισχυρή πολιτική μαρτυρία ότι η Ιταλία δεν είναι απλά η χώρα που περιγράφουν κάποιοι αυτή την περίοδο».

«Prima le persone» («πρώτα ο άνθρωπος») ήταν το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης στην οποία καλούσαν αρκετές συλλογικότητες και οργανώσεις απαντώντας στο μότο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της Λέγκας του Βορά, Ματέο Σαλβίνι «Prima gli Italiani» («πρώτα οι Ιταλοί»).

«Σαλβίνι, μέτρα μας» είπε ο επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων του δήμου, Πιεφραντσέσκο Ματζορίνο, μιλώντας για το πολύχρωμο ποτάμι ατόμων που πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης.

Η ιταλική κυβέρνηση εφαρμόζει μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική στο ζήτημα της μετανάστευσης με ενδεικτικό τoν αντιμεταναστευτικό νόμο, που πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Κοινοβούλιο της χώρας και έχει δεχτεί πλήθος επικρίσεων.