Καραϊβική: Δώδεκα νεκροί, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σε ναυάγιο με μετανάστες

Δώδεκα νεκροί, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σε ναυάγιο με μετανάστες στην Καραϊβική 

Δεν είναι μόνο η Μεσόγειος που αποτελεί υγρό τάφο για πρόσφυγες και μετανάστες. Δώδεκα πτώματα μεταναστών, ανάμεσά τους και αυτά επτά παιδιών, ανασύρθηκαν, ενώ άλλοι 18 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν στην Καραϊβική, κοντά στις ακτές της Κολομβίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η εξαθλίωση που βιώνουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να μπουν σε μια βάρκα για να αναζητήσουν  την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτή τη διαδρομή χάνονται πολλές αθώες ψυχές.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας, με την υποστήριξη της αστυνομίας, εντόπισε πέντε ακόμη πτώματα, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων του ναυαγίου από τους επτά στους δώδεκα νεκρούς.

“Μέχρι στιγμής έχουμε μπορέσει να ανασύρουμε δώδεκα πτώματα, επτά ανηλίκων και πέντε ενηλίκων”, ανέφερε το επιτελείο σε ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας πως ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο.

Το υπερφορτωμένο με επιβάτες πλεούμενο, που είχε χαράξει πορεία προς τον Παναμά, μετέφερε 32 ανθρώπους, σύμφωνα με τις μαρτυρίες δύο ανθρώπων που επέζησαν. Το ναυάγιο έγινε όταν το πλεούμενο “χτυπήθηκε από κύμα” το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τη Λίλια Κόρδομπα, τη δήμαρχο της κοινότητας Ακαντί, κοντά στο σημείο όπου έγινε το ναυάγιο, στα ανοικτά της επαρχίας Τσοκό (βορειοδυτικά). Οι ναυαγοί φαίνεται πως ήταν μετανάστες από την Αφρική, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο Ραφαέλ Μπολάνιος, συνήγορος του πολίτη στην περιοχή.

Ο Κόλπος της Ουραμπά, όπου έγινε το ναυάγιο, είναι ένα από τα κυριότερα σημεία διέλευσης μεταναστών από χώρες της Αφρικής, της Ασίας, καθώς και από την Αϊτή, οι οποίοι επιδιώκουν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω Καραϊβικής, με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Τουλάχιστον 57.000 άνθρωποι έχουν αποπειραθεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την μεταναστευτική οδό τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, το Πολεμικό Ναυτικόα της Κολομβίας έχει ανακοινώσει πως ανέσυρε 84 ναυαγούς μετανάστες ζωντανούς και 19 πτώματα.