Κυβερνητική αναλγησία εις βάρος των συνταξιούχων

Ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που καθόρισε το εισοδηματικό κριτήριο για το πασχαλινό επίδομα πολύ πιο κάτω από το όριο της φτώχειας:

“Δυστυχώς και φέτος με βάση την σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν θα πάρει το Πασχαλινό επίδομα.
Τα κριτήρια παραμένουν περίπου στο ίδιο σημείο με την περσινή απόφαση. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση ενός συνταξιούχου, το κριτήριο παραμένει στις 6,500 ευρώ ετήσιο εισόδημα ενώ για ζευγάρι συνταξιούχων είναι στις 11,000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. 
Διευκρινίζουμε ότι το όριο της φτώχειας για ένα άτομο είναι €10324 το χρόνο ενώ το κριτήριο για το πασχαλινό επίδομα παραμένει με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στα €6500. Για το νοικοκυριό 2 ατόμων το όριο της φτώχειας είναι €15486 το χρόνο και το εισοδηματικό κριτήριο για το πασχαλινό επίδομα για τα 2 άτομα είναι στις €11000 ετησίως. Δηλαδή είναι σημαντικά μειωμένο το εισοδηματικό κριτήριο για το πασχαλινό επίδομα σε σχέση με το όριο της φτώχειας.

Ως εκ τούτου με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δυστυχώς πέραν από τους μισούς χαμηλοσυνταξιούχους εξακολουθούν να μην δικαιούνται το πασχαλινό επίδομα διότι και πάλι δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΕΚΥΣΥ για την επαναφορά των κριτηρίων στο σημείο που ήταν πριν την διαφοροποίηση τους που έγινε το 2013 ή τουλάχιστον να το δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Δυστυχώς ενώ όπως η ίδια η κυβέρνηση τονίζει κατά διαστήματα η κατάσταση της οικονομίας βελτιώθηκε ,εντούτοις έκλεισε τα αυτιά της και δεν ακούει τις φωνές διαμαρτυρίας των ηλικιωμένων ούτε έλαβε υπόψη την επιστολή της ΕΚΥΣΥ ημ. 28/11/2018 και αποφάσισε και φέτος χωρίς κανένα διάλογο να παραχωρήσει το επίδομα στους ποιο φτωχούς από τους φτωχούς συνταξιούχους και η αδικία να συνεχίζεται.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η ΕΚΥΣΥ δεν είναι ικανοποιημένη από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και απαιτεί , όπως αναφέρει και στην επιστολή της στην Υπουργό Εργασίας στις 28 Νοεμβρίου 2018, να επανέλθουν επιτέλους τα κριτήρια που ίσχυαν μέχρι το 2012. 
Απαίτηση και προσπάθεια της ΕΚΥΣΥ είναι η επανάκτηση και επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές .