ΛΑΖΑΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ- ” ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΖΩΗΣ ΜΕ ΨΗΦΙΔΕΣ”

Τη νέα του έκθεση ψηφιδωτού παρουσιάζει ο Λαζαρής Αργυρού στην γκαλερί Αποκάλυψη, από τις 5 Απριλίου και μέχρι τις 20 του μήνα.

«Ένας πηγαίος αληθινός καλλιτέχνης που με υποδειγματικό πείσμα αυτομορφώθηκε και εκφράζει με την τέχνη του τον τόπο του που τόσο αγαπά» είναι ο Λαζαρής Αργυρού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση για τη νέα έκθεση του καλλιτέχνη.

«Αγνοώντας τις αμέτρητες δυσκολίες επιβίωσης, ο Λαζαρής Αργυρού επιμένει να αγοράζει στυπόχαρτα και τις μπογιές του και να τριγυρνά αμέτρητες ώρες στους ποταμούς, στις ακρογιαλιές, στα βουνά για να συλλέγει τις πέτρες που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τα υπέροχα ψηφιδωτά του. Ο Αργυρού δοκιμάζει διάφορα υλικά και τεχνικές της ζωγραφικής αλλά και της γλυπτικής και λαξεύοντας τις αληθινές πέτρες δοκιμάζεται στο ψηφιδωτό.

Η προσέγγιση του σ΄όλα τα είδη τέχνης που καταπιάνεται είναι γεμάτη αλήθεια και τιμιότητα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί κυρίως στο ψηφιδωτό, ένα είδος που απαιτεί ιδιαίτερη προσήλωση, γνώσεις και πολύ χρόνο. Τις πέτρες που επιλέγει, τις τεμαχίζει, τις λαξεύει με το χέρι και το κοπίδι και τους δίνει τα διάφορα σχήματα και μεγέθη που απαιτεί η σύνθεση. Τα ψηφιδωτά του είναι έργα με ξεχωριστή αξία μέσα από μια ειλικρινή απλότητα.

Είναι τα υλικά του απόλυτα φυσικές πέτρες από διάφορες περιοχές της πατρίδας, Κλήρου, διάριζος ποταμός, περιοχή Ακάμα, φαράγγια στις Αρόδες κ.τ.λ, μ’αυτή την συγκομιδή των κατάλληλων μέτρων, η φύση χαρίζει τα δικά της χρώματα και μ’αυτό τον τρόπο διεκπεραιώνει ο καλλιτέχνης τις ψηφιδωτές συνθέσεις του. Με θέματα που αγγίζουν αποκλειστικά τους ανθρώπους, τις ενασχολήσεις τους το τοπίο της υπαίθρου ο Αργυρού σιωπηλά και σεμνά δημιουργεί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και η δουλεία του έχει απόκτηση πιά την δική της ταυτότητα και αξία, έχει αναγνωριστεί και κατέχει μια θέση προσωπική στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου.

Η παρούσα έκθεση αποτελείται από ψηφιδωτά διαφόρων διαστάσεων και έχει το γενικό τίτλο «Οδοιπορικό ζωής με ψηφίδες».

+ Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου στις 5 Απριλίου στις 19:30 στην γκαλερί Αποκάλυψη [Χύτρων 30, Μέγαρο Τοφάρκο, Λευκωσία]. Διάρκεια μέχρι 20 Απριλίου.