Οι αντιλαϊκές πολιτικές οδηγούν σε άνοδο του ρατσισμού

Πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Ιανουαρίου στο Πόρτο της Πορτογαλίας συνεδρία της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Τη συνεδρία φιλοξένησε η Οργάνωση FESAHT και σε αυτή συμμετείχαν τα μέλη της Γραμματείας από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ιταλία και την Τσεχία.

Κατά τη διήμερη συνεδρία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι οι πολιτικές αυτές οδήγησαν στην άνοδο του φαινομένου του ρατσισμού και των ακροδεξιών δυνάμεων.

Όπως τονίστηκε, στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ενίσχυση της ΠΣΟ στην Ευρώπη, η έκφραση αλληλεγγύης, η ενδυνάμωση των αγώνων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων και η αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στα πλαίσια της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου, καθορίστηκαν οι στόχοι του για το 2019.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

-Αλληλεγγύη και συντονισμός των αγώνων των εργαζομένων.

-Ανάδειξη θεμάτων και ανάπτυξη δράσεων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε.

-Ενδυνάμωση της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου με τις κλαδικές Οργανώσεις της ΠΣΟ.

-Ανάδειξη θεμάτων που αφορούν τους νέους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

-Συνδικαλιστική κατάρτιση.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση καμπάνιας αλληλεγγύης με πρόσφυγες και μετανάστες ενάντια στον ρατσισμό και τη ξενοφοβία καθώς και η διοργάνωση Πανευρωπαϊκής εβδομάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που είναι στις 20 Ιουνίου.

Τέλος, η Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου υιοθέτησε μηνύματα αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους.