Πέθανε ο Γιάννης Μπεχράκης, ο φωτογράφος των προσφύγων

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο διάσημος Έλληνας φωτορεπόρτερ, βραβευμένος με Πούλιτζερ, Γιάννης Μπεχράκης ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις φωτογραφίες των προσφύγων που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Ο Γιάννης Μπεχράκης είχε γεννηθεί το 1960 στην Αθήνα. Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Στη διάρκεια της καριέρας του έχει καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. .

Ο Γιάννης Μπεχράκης ακολούθησε τα μονοπάτια της ελπίδας και αφηγήθηκε την ιστορία των ξεκληρισμένων. 

«Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”» είχε πει.

Πίστευε στη δύναμη της φωτογραφίας. Και είχε δίκαιο. Έκανε πολύ κόσμο να νιώσει τον πόνο των κατατρεγμένων και την ελπίδα τους για ζωή, με αυτά που έδειξε μέσα από τις φωτογραφίες.

«Η φωτογραφία μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους άφωνους με τη δύναμη και την ομορφιά της. Μπορεί να στείλει ένα μήνυμα, να κάνει τους ανθρώπους να κλαίνε ή να γελούν ή και τα δύο. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι – ή να δώσουν χρήματα για καλό σκοπό. Και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές πριν τραβήξουν τη σκανδάλη» (Γιάννης Μπεχράκης).