Πλήρη επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί από τους εργαζόμενους διεκδικεί η ΠΕΟ

ÐÅÏ

Τα οργανωτικά και οικονομικά αποτελέσματα κατά το 2018 εκτίμησε σε συνεδρία του το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ εγκρίνοντας παράλληλα το οργανωτικό και οικονομικό πλάνο για το 2019. Βασική επιδίωξη η συνέχιση της ανοδικής πορείας και η περαιτέρω οργανωτική ανάπτυξη της ΠΕΟ.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ επιβεβαίωσε ότι το 2019, θα είναι χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για το Συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων για προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Γενικό Συμβούλιο αποτίμησε θετικά το γεγονός ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, σημειώθηκε αύξηση μελών το 2018 επιβεβαιώνοντας ότι η ΠΕΟ βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψής. Το 2018 8,000 νέα μέλη οργανώθηκαν στην δύναμη της ΠΕΟ, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων προς την Ομοσπονδία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνθήκες μέσα στις οποίες επιτεύχθηκαν αυτά τα αποτελέσματα, το Γ.Σ. συγχαίρει όλα τα στελέχη και μέλη της ΠΕΟ, για τη συλλογική και οργανωμένη δουλειά που έγινε.

Το Γενικό Συμβούλιο  ενέκρινε επίσης τους  στόχους του οργανωτικού και οικονομικού πλάνου για το 2019. Βασική επιδίωξη  για το 2019 είναι η περαιτέρω  οργανωτική ανάπτυξη  της ΠΕΟ, στοιχείο το οποίο  αποδεικνύεται καθοριστικό στους καθημερινούς  αγώνες  για προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Η δουλειά μας στον τομέα των οργανωτικών συζητήθηκε και εκτιμήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη Παγκύπρια Οργανωτική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2019 όπου και καθορίστηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες της ΠΕΟ στον οργανωτικό τομέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι ενώπιον των μηχανισμών του κινήματος είναι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν, με στόχο το οργανωτικό δυνάμωμα της ΠΕΟ και τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών.

Σημαντικό το 2019 για τους αγώνες των εργαζομένων

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ επιβεβαίωσε ότι το 2019, θα είναι χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για το Συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων για προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Κατά τη διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων προτεραιότητα είναι η πλήρη επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες και οι αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων εκεί και όπου υπάρχουν συνθήκες. 

Κεντρικός στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ο αγώνας ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η προστασία των συλλογικών συμβάσεων.

Η ΠΕΟ απαιτεί νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες. Εκεί που για διάφορους λόγους δεν υπάρχουν τέτοιες συμβάσεις, απαιτεί μηχανισμό ο οποίος να καθορίζει μέσα από τριμερείς διαβουλεύσεις, αξιοπρεπή ελάχιστα όρια για τους μισθούς και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων.  Ταυτόχρονα απαιτεί τερματισμό της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης για αγορά υπηρεσιών.

Συνεχίζεται ο αγώνας για επαναδόμηση του κοινωνικού κράτους

Μαζί με τον αγώνα για επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων η ΠΕΟ συνεχίζει τον αγώνα για επαναδόμηση και αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, για επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και επανεξέταση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, για επαναδημιουργία στεγαστικής πολιτικής.

Το Γενικό Συμβούλιο συζήτησε και τη μεγάλη κοινωνική αλλαγή που αφορά το Γενικό Σύστημα Υγείας, διαμηνύοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή, με κοινωνικό χαρακτήρα, που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και να εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την ώρα που τη χρειάζονται και στην ποιότητα που την δικαιούνται.

Όχι στην αποξένωση των ταμείων προνοίας

Με την ευκαιρία της συνεδρίας του Γ.Σ. η ΠΕΟ επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την εποπτεία των Ταμείων Προνοίας από το Υπουργείο Εργασίας σε κοινή εποπτική αρχή με τις ασφαλιστικές εταιρίες.  Η απόφαση της κυβέρνησης, τονίζει η ΠΕΟ, στοχεύει στην αποξένωση των ταμείων προνοίας από αυτούς που τα δημιούργησαν και στην αλλαγή του χαρακτήρα τους από συλλογικά κοινωνικά ταμεία μέρος των εργασιακών σχέσεων σε ακόμα ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  Η ΠΕΟ θα αγωνιστεί για να αποτρέψει αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Το Γ.Σ εκφράζει επίσης την έντονη δυσφορία του για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης. Το νομοσχέδιο αυτό τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας δυο φορές για ψήφιση και βουλευτές συγκεκριμένων κομμάτων ταυτιζόμενοι με τους εργοδότες ζήτησαν αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου και νέα διαβούλευση.  Οι ίδιες δυνάμεις επανέρχονται και προβάλλουν διάφορες αιτιάσεις παρά το ότι έγιναν αλλαγές από το Υπουργείο για να ικανοποιηθούν οι ανησυχείς των εργοδοτών.

Η ΠΕΟ προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής.  «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε περαιτέρω ροκάνισμα ούτε του χρόνου ούτε του στόχου που το νομοσχέδιο εξυπηρετεί», σημειώνει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται και προτίθεται να συντονιστεί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για να ληφθούν μέτρα αντίδρασης με στόχο έτσι που επιτέλους να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Σε επικίνδυνη στασιμότητα το Κυπριακό

Με την ευκαιρία της συνεδρίας του το Γ.Σ. επαναλαμβάνει ότι για την ΠΕΟ η επίλυση του κυπριακού και η επανένωση του τόπου μας είναι επείγουσα ανάγκη. Δυστυχώς, τονίζει, μετά τη άδοξη διακοπή των συνομιλιών  στο Γκρανς Μοντανά το κυπριακό βρίσκεται σε μια άγονη και πολύ επικίνδυνη στασιμότητα η οποία δεν είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού.

Η ΠΕΟ απαιτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να σταματήσει να αλληθωρίζει προς άλλες λύσεις που είναι καταστροφικές και επικίνδυνες για τον τόπο μας και να ενεργήσει για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να  ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες με στόχο λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως έχει περιληφθεί στις συμφωνίες ανωτάτου επιπέδου και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται στα έγγραφα του ΟΗΕ.

Κοινό εορτασμός Πρωτομαγιάς με τουρκοκυπριακές οργανώσεις

Μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, η ΠΕΟ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προώθηση της ιδέας της ειρηνικής συμβίωσης, σε μια επανενωμένη,  ειρηνική και ασφαλισμένη πατρίδα μέσα στην οποία θα αναπτύσσουμε κοινούς αγώνες.   

Σε αυτή τη κατεύθυνση για ακόμα μια φορά, η ΠΕΟ μαζί με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, συνδιοργανώνουν στη Λευκωσία, κοινό αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στο χώρο του Λήδρα Πάλλας στη νεκρή ζώνη την Τετάρτη 1η Μαΐου.

Στήριξη ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές

Στις 26 Μαΐου διεξάγονται οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στον τόπο μας και ενδιαφέρει άμεσα τους εργαζόμενους, σημειώνει η ΠΕΟ διαμηνύοντας ότι εγγύηση για την αποτελεσματική προώθηση των στόχων «που θέτουμε ως Κύπρος και ως εργαζόμενοι είναι η στήριξη του ΑΚΕΛ – Αριστερά, Νέες Δυνάμεις». Εχέγγυο, σημειώνει η ΠΕΟ, αποτελεί η ιστορία και προσφορά του ΑΚΕΛ στους κύπριους εργαζόμενους και η διαχρονική συνέπεια και διεκδικητικότητα του στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

«Η ΠΕΟ, ως κομμάτι του λαϊκού κινήματος, συμπαρατάσσεται με το ΑΚΕΛ,  το κόμμα των Κυπρίων  εργαζομένων και θα δώσει τη μάχη για να αποδυναμωθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να ηττηθεί ο φασισμός και να ενισχυθούν οι δυνάμεις της προόδου και της εργασίας».