Υπάρχει δυνατότητα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές

Την ανησυχία του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζει ο ΓΓ του Κόμματος Αντρος Κυπριανού σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Εργατικό Βήμα και εξηγεί γιατί δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τονίζει ότι η ανάπτυξη στην Κύπρο είναι προς όφελος των λίγων και εις βάρος των πολλών και επικρίνει παράλληλα την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για την κατάργηση των στεγαστικών σχεδίων ζητώντας την εκπόνηση στεγαστικής πολιτικής. Ο Α. Κυπριανού εκφράζει τη στήριξη του ΑΚΕΛ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων και στέλνει μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο ΓΕΣΥ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ το χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών.

Ερ: Το Κυπριακό βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και το τελευταίο διάστημα επικρατεί ένα νεφελώδες σκηνικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διαφοροποιείται ως προς τις διαχρονικές αξιώσεις τις Ε/κ πλευράς ανοίγοντας θέμα για αλλαγή της βάσης λύσης. Που οδηγούνται τα πράγματα, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΑΚΕΛ;

Απ: Εμείς αμέσως μετά το Κράνς Μοντανά είχαμε επισημάνει πως έπρεπε να καταβληθεί προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Δεν το λέγαμε τυχαία. Ξέραμε ότι όσο παρέρχεται ο χρόνος τόσο περισσότερο θα απογοητεύεται ο κόσμος για την προοπτική επίτευξης της λύσης και το χειρότερο, ότι με την πάροδο του χρόνου και ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που θα προέκυπτε θα άρχιζαν να γίνονταν σκέψεις για άλλες επιλογές σε ότι αφορά το πλαίσιο λύσης. Δυστυχώς οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες. Ακούγονται σήμερα, τόσο από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα, φωνές που υποστηρίζουν κάποιο άλλο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και αυτό είναι επικίνδυνο.

Καταλαβαίνω γιατί από πλευράς Τουρκίας προτάσσεται η προοπτική λύσης δυο κρατών ή συνομοσπονδίας. Ήταν ανέκαθεν ένας στόχος που είχε η Τουρκική πλευρά. Δεν κατανοώ όμως γιατί να ακούγονται τέτοιες φωνές στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Διότι, εάν εγκαταλειφθεί το συμφωνημένο πλαίσιο δεν θα πάμε στο ενιαίο κράτος. Οι ίδιες οι εξελίξεις έχουν αποδείξει ότι στην προοπτική εγκατάλειψης του συμφωνημένου πλαισίου, εκείνο που θα τεθεί για συζήτηση είναι η λύση δυο κρατών ή η λύση συνομοσπονδίας. Καταλαβαίνω ότι μια μικρή μερίδα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας πιθανόν να θέλει δυο κράτη ή συνομοσπονδία καθοδηγούμενη από ρατσιστικά ή εθνικιστικά συναισθήματα. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ ότι αυτό μπορεί να γίνει επίσημη πολιτική της Ελληνοκυπριακής κοινότητας ή να περνά από τα μυαλά εκείνων που έχουν την εξουσία. Ανησυχούμε.

Ερ: Το ΑΚΕΛ είναι έντονα επικριτικό προς την κυβέρνηση και για την εσωτερική διακυβέρνηση. Για τη διεύρυνση της φτώχειας, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την άνιση κατανομή του πλούτου, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων κλπ. Πως αντιδρά το ΑΚΕΛ σε αυτή την κατάσταση;

Απ: Όλα αυτά είναι γεγονότα. Δεχόμαστε ότι υπάρχει ανάπτυξη κι ότι το μέγεθος της οικονομίας αυξάνεται. Το ερώτημα είναι, που πάνε όλα αυτά τα λεφτά που προκύπτουν από την ανάπτυξη; Κατανέμονται με ισομερή τρόπο ή καταλήγουν στα χέρια μιας μικρής ομάδας ανθρώπων και των τραπεζών; Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι γίνονται πάρα πολλά για λίγους ενώ για τους πολλούς δεν γίνεται τίποτα απολύτως. Ως εκ τούτου το ΑΚΕΛ αντιδρά και θα αντιδρά σε αυτές τις πολιτικές που προωθούνται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και οι οποίες δυστυχώς βρίσκουν στηρίγματα από κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, όπως είναι το ΔΗΚΟ.

Πρώτη φορά έχουμε άστεγους στην Κύπρο και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο Γενάρη μαζικοί πλειστηριασμοί. Αυτό προοπτικά λέει ότι σύντομα θα έχουμε πολύ περισσότερους άστεγους.

Όσον αφορά την ανεργία, είναι γεγονός ότι μειώνεται. Ποιοι είναι όμως οι όροι εργοδότησης; Ποιες είναι οι απολαβές των εργαζόμενων, των νέων απόφοιτων πανεπιστημίων; Η εκμετάλλευση της οποίας τυγχάνουν είναι τεράστια.

Πρέπει να αντιδράσουμε. Το ΑΚΕΛ μπορεί να αντιδράσει με δυο τρόπους. Ο ένας είναι εντός της Βουλής, επιχειρώντας σε συνεργασία με άλλα κόμματα να φρενάρουμε προσπάθειες της κυβέρνησης να εγκριθούν νομοθεσίες οι οποίες θα αποβαίνουν εις βάρος των πολλών, ή προωθώντας προτάσεις νόμου που στοχεύουν να ανακουφίσουν τον κόσμο.

Ο άλλος τρόπος αντίδρασης είναι με την κινητοποίηση, με την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν να μεγιστοποιήσουν την άσκηση πολιτικής πίεσης πάνω στην κυβέρνηση. Χαίρομαι γιατί το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι πέραν από το συνδικαλιστικό κίνημα, ιδιαίτερα την ΠΕΟ η οποία είναι στην πρωτοπορία των αγώνων των εργαζομένων το τελευταίο διάστημα, αναπτύσσονται μικρά κινήματα που δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα για αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές. Χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.

Ερ: Ποια είναι η θέση του ΑΚΕΛ για τη νομοθετική κατοχύρωση εθνικού κατώτατου μισθού;

Απ: Δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση για τον απλούστατο λόγο ότι κάτι που μπορεί να θεωρείται ικανοποιητικό για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα πιθανό να είναι πολύ χαμηλό για ένα άλλο επάγγελμα. Εκείνο που θα πρέπει να επιδιώξουμε είναι να στηριχθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να υπάρχει παντού ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων. Ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις να κατοχυρώνεται νομοθετικά το δικαίωμα των εργαζομένων, όχι απλά για κατώτατο μισθό αλλά και για άλλα παρεμφερή δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Ερ: Υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα μη τήρησης των συλλογικών συμβάσεων από πλευράς εργοδοτών και την ίδια στιγμή το κράτος είναι απών.

Απ: Το κράτος αδιαφορεί διότι αν επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο, μπορεί να το κάνει. Όντως υπάρχει παραβίαση συλλογικών συμβάσεων και απαιτείται να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων και για σεβασμό των εργαζομένων τα επαγγέλματα των οποίων δεν διέπονται από συλλογική σύμβαση.

Ερ: Το στεγαστικό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νεαρά ζευγάρια και τις οικογένειες από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν έχει στεγαστική κοινωνική πολιτική. Τι εισηγείται το ΑΚΕΛ;

Απ: Επί διακυβέρνησης Χριστόφια υπήρχαν στεγαστικά προγράμματα και για αυτόχθονες και για πρόσφυγες. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει καταργήσει όλα τα στεγαστικά προγράμματα. Οπόταν, εκείνο που απαιτούμε εμείς ως ΑΚΕΛ είναι η επαναφορά των στεγαστικών προγραμμάτων που απευθύνονται, όχι μόνο στους πρόσφυγες αλλά και στους αυτόχθονες, ιδιαίτερα όσον αφορά τα νεαρά ζευγάρια. Υπάρχει χαλίτικη γη, πρέπει να παραχωρηθεί σε κοινότητες για να κατασκευαστούν οικίες χαμηλού κόστους στις οποίες θα μπορούν να στεγαστούν νεαρά ζευγάρια. Θα μπορούσαν επίσης να αναπτυχθούν και άλλα στεγαστικά προγράμματα π.χ. με χαμηλότοκα δάνεια. Το σημαντικό είναι να εκπονήσει το κράτος μια στεγαστική πολιτική.

Ερ: Λίγους μήνες πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ επικρατεί σύγχυση ενώ εκφράζονται και έντονες διαφωνίες. Πως εξελίσσονται τα πράγματα;

Απ: Ως ΑΚΕΛ είπαμε από την αρχή ότι το ΓΕΣΥ θα πρέπει να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί και για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά θα έπρεπε να στηριχθούν οικονομικά τα δημόσια νοσηλευτήρια και να αυτονομηθούν. Δυστυχώς η κυβέρνηση περιέκοψε δραστικά τους προϋπολογισμούς στον τομέα της Υγείας. Τα δημόσια νοσηλευτήρια αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, δεν έχει προχωρήσει στο βαθμό που θα έπρεπε η αυτονόμηση και την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο ΓΕΣΥ.

Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να αυξηθούν δραστικά οι προϋπολογισμοί στην Υγεία, να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια για να μπορέσουν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να επεξηγηθεί ολοκληρωμένα και αντικειμενικά τι προνοεί του ΓΕΣΥ για τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Κάποιες κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα από τον ΟΑΥ (Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας) και την κυβέρνηση –παραχωρώντας κάποια πρόσθετα δικαιώματα σε ομάδες ιατρών- λειτούργησαν θετικά. Δυστυχώς όμως υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου να πειστούν όλοι οι ιατροί να μη συμμετάσχουν στο ΓΕΣΥ επικαλούμενοι υπαρκτά προβλήματα. Εμείς συμφωνούμε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά πρέπει όλοι να εργαστούμε για να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ. Είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών και θα εξυπηρετήσει την καταπληκτική πλειοψηφία του Κυπριακού πληθυσμού και έτσι πρέπει να το προσεγγίσουμε για να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Εκείνοι που έχουν την κύρια ευθύνη είναι η Κυβέρνηση και πρέπει να το καταλάβουν, όχι να νίπτουν τας χείρας τους  και να ζητούν από τον ΟΑΥ να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά.

Σημ: Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εργατικό Βήμα στις 9 Ιανουαρίου 2019