Χιλιάδες σπίτια και περιουσίες παραδόθηκαν στις τράπεζες

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι μαζικές εκποιήσεις κατοικιών ξεκίνησαν ενώ τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους στις τράπεζες. Το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ φαίνεται να «ράφτηκε» και πάλι στα μέτρα των τραπεζών και όπως δηλώνει σε συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εργατικό Βήμα (30 Ιανουαρίου) η Εκπρόσωπος του Κινήματος κατά των Εκποιήσεων Ευγενία Μωϋσέως, δεν προστατεύεται η κατοικία των ευάλωτων ομάδων. Σημειώνει ότιο κόσμος δεν γνωρίζει τα δικαιώματα του και ακόμα δεν αντιλήφθηκε την σοβαρότητα της κατάστασης λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης. Τονίζει πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Κινήματος είχαν αποτέλεσμα προς όφελος των δανειοληπτών και υποδεικνύει ότιμόνο με την λαϊκή, μαζική πίεση προς κυβέρνηση και βουλή, θα κερδηθεί ο αγώνας κατά των εκποιήσεων.

Ερ: Με το νέο χρόνο ξεκίνησαν μαζικά οι εκποιήσεις από τις τράπεζες και φαίνεται ότι βγαίνουν στο σφυρί και πρώτες κατοικίες. Υπάρχουν στοιχεία; Πόσες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους;

Απ: Έχουν σταλεί γύρω στις 1200 επιστολές ΙΑ , σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα. Όμως οι εκποιήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει από πριν, όταν κατόπιν εκφοβισμού και πιέσεων από τις τράπεζες  ο κόσμος παρέδιδε τα κλειδιά των σπιτιών τους.  Είναι  χιλιάδες τα σπίτια και άλλες περιουσίες που παραδόθηκαν στις τράπεζες. Αυτό δεν ήταν κεκαλυμμένη εκποίηση;

Ερ: Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει το Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων τον κόσμο που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του;

Απ: Δυστυχώς οι νόμοι που ψήφισαν στις 8.7.18 το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ δεν αφήνουν εργαλεία αντίδρασης από μέρους των δανειοληπτών και από μέρους μας.  Απέκλεισαν τον κόσμο από το να βρίσκει το δίκαιο του μέσω της νομικής οδούς.  Δεν εκδίδονται από το δικαστήριο αναστολές εκποίησης, διότι πρέπει να υπάρχει ισχυρός λόγος, ο οποίος λόγος εναπόκειται στην κρίση του δικαστηρίου. Όμως επειδή η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική,  το Κίνημα δίνει τις πρώτες συμβουλές, καθοδηγούμε δηλαδή τον κόσμο. 

Σε περίπτωση που επικοινωνούν μαζί μας μετά την παραλαβή της επιστολής ΙΑ, την ημέρα του πλειστηριασμού είμαστε εκεί για να μην επιτρέψουμε την πώληση της κατοικίας. Με αυτό τον τρόπο ο δανειολήπτης κερδίζει χρόνο 3 μήνες πριν τον δεύτερο πλειστηριασμό . Δεν ακυρώνουμε τον πλειστηριασμό, τον αναβάλλουμε.

Ερ: Ο κόσμος γνωρίζει τα δικαιώματα του και τις διαδικασίες που ακολουθούνται;

Απ: Υπάρχει παραπληροφόρηση  για ότι αφορά τα ΜΕΔ, δανειολήπτες, για την προστασία της πρώτης κατοικίας η οποία δεν υπάρχει. Οι δανειολήπτες και γενικά ο κόσμος δεν γνωρίζει  τα δικαιώματα του αλλά και τις υποχρεώσεις του. Ως Κίνημα οργανώσαμε πολλές συγκεντρώσεις όμως η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη.  Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στους τόπους εργασίας για να ενημερωθεί ο κόσμος.

Ερ: Το περιβόητο Σχέδιο Εστία δεν προσφέρει τελικά λύσεις στον κόσμο που αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του;

Απ: Το ΕΣΤΙΑ  είναι σχέδιο το οποίο και πάλι είναι υπέρ των τραπεζών.  Οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις, δηλαδή ότι θα απωλέσουν από τα ΜΕΔ. Όποιος θα ενταχθεί στο ΕΣΤΙΑ δεν θα έχει μείωση στο δάνειο, η κυβέρνηση θα επιχορηγεί το ένα τρίτο άρα οι τράπεζες θα κερδίζουν στο 100% για τα επόμενα 25 περίπου χρόνια.

Εντάσσονται στο ΕΣΤΙΑ όσοι έχουν εισοδήματα και θα μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.  Μα αυτός που έχει εισοδήματα δεν χρειάζεται το σχέδιο ΕΣΤΙΑ για να πληρώσει και να του επιχορηγείται και δόση! Μήπως με αυτό τον τρόπο βοηθούν και αυτούς που αποκαλούν στρατηγικούς κακοπληρωτές;

Μας είπαν ότι έτσι προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Προστατεύεται για αυτούς που έχουν εισοδήματα και αφού θα πληρώνουν δεν εκποιείται, αλλά δεν προστατεύεται η κατοικία των ευάλωτων ομάδων.

Χρειάζονται σχέδια στήριξης για τις ομάδες αυτές, όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω της τραπεζικής κρίσης και οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. 

Ερ: Το Κίνημα πραγματοποίησε μερικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κάποιες από αυτές έγιναν στο χώρο και τη μέρα του πλειστηριασμού. Είχαν αποτέλεσμα;

Απ: Είχαν αποτέλεσμα. Κάποιες με τον χρόνο που κερδίσαμε μπόρεσε ο δανειολήπτης να έρθει σε διακανονισμό με την τράπεζα, σε άλλες περιπτώσεις αναγκάστηκε η τράπεζα να σταματήσει τον πλειστηριασμό λόγω του ότι δεν θα έπρεπε εξαρχής να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

Επίσης η δημοσιότητα που δώσαμε σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγκασε τις τράπεζες να διαπραγματευτούν με τους δανειολήπτες.

Στην τελευταία περίπτωση στην οποία θα εκποιούσαν κατοικία 5μελούς οικογένειας  η τράπεζα δεν συνεργαζόταν με την οικογένεια.  Ενώ η οικογένεια είχε  μαζέψει το ποσό της καταναγκαστικής πώλησης, η τράπεζα προχωρούσε στον πλειστηριασμό αρνούμενη να συνεργαστεί. Δώσαμε τέτοια δημοσιότητα που αναγκάστηκε η τράπεζα να κλείσει την υπόθεση και να σωθεί η κατοικία.

Ερ: Δεν θα έπρεπε να ήταν μαζικότερες αυτές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, δεδομένου του μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους; Γιατί δεν συμμετέχει πολλής κόσμος;

Απ: Οι  εκδηλώσεις θα έπρεπε όχι μόνο να είναι μαζικότερες , πιο δυναμικές αλλά και πολύ πιο συχνές. Πιστεύω ότι ο κόσμος ακόμα δεν αντιλήφθηκε την σοβαρότητα της κατάστασης λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που ντρέπονται να ομολογήσουν ότι βρίσκονται σε αυτή την θέση.  Κάποιοι άλλοι νοιώθουν ότι τίποτε δεν θα γίνει… Κανονικά θα έπρεπε όλοι, είτε έχουν είτε δεν έχουν πρόβλημα, να λαμβάνουν μέρος στις διαμαρτυρίες.  Θέλω να σας πω ότι στο Κίνημα υπάρχουν άτομα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με δάνεια, δεν έχουν καν δάνεια και όμως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν όπως και όπου μπορούν.

Ερ: Στελέχη του Κινήματος συμμετείχαν στη συμβολική διαμαρτυρία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ανάρτησαν πανό κατά των εκποιήσεων και του Σχεδίου Εστία. Που αποσκοπούσε αυτή η διαμαρτυρία;

Απ: Η διαμαρτυρία δεν αφορούσε μόνο το θέμα των εκποιήσεων. Ήταν ενάντια στην φτωχοποίηση του κόσμου, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.  Οι προϋπολογισμοί δεν περιείχαν το στοιχείο της ανάπτυξης. Ήταν ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης.  Έχουν δώσει όλα τα εργαλεία στις τράπεζες, κυβέρνηση και πλειοψηφία της βουλής ξεσπιτώνουν κόσμο αλλά στεγαστική πολιτική δεν υπάρχει.  Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω ότι προγραμματίζουμε και άλλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ερ: Τι πρέπει να κάνει κάποιος που κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του από τις εκποιήσεις;

Απ: Δυστυχώς  όπως είπα πιο πάνω, με την ψήφο της πλειοψηφίας της βουλής έδωσαν όλα τα εργαλεία στις τράπεζες. Δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στους  δανειολήπτες ούτε και μέσω της νομικής  οδού.  Όταν πάρουν επιστολή Θ ή Ι άμεσα θα πρέπει να ζητήσουν νομική συμβουλή, θα πρέπει να συζητήσουν με την τράπεζα. Μπορούν να επικοινωνήσουν και με το Κίνημα για βοήθεια.  Πρέπει να αντιδράσουν άμεσα διότι έχουν 30 ημέρες μεταξύ της κάθε επιστολής. Η 3η επιστολή  ΙΑ απλά ενημερώνει τον τόπο και την ώρα της εκποίησης. Είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και είναι ακριβώς εδώ που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με την  λαϊκή, μαζική πίεση προς κυβέρνηση και βουλή, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε. Έχουμε ένα  ισχυρό όπλο, την δύναμη του λαού ,την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Δίχως πίεση, αντίδραση και αντίσταση δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτε, αντίθετα θα ζήσουμε εφιαλτικές σκηνές.

Ερ: Το Κίνημα έχει επαφές με παρόμοιες οργανώσεις του εξωτερικού; Υπάρχει κάποιο πανευρωπαϊκό φόρουμ όπου συζητείται το πρόβλημα των εκποιήσεων;

Απ: Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής συμμαχίας για το δικαίωμα στην στέγη. Αποτελείται από 30 κινήματα από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι μαζί συζητούμε μία φορά το χρόνο σε πανευρωπαϊκή συνάντηση, όμως χάρη της τεχνολογίας έχουμε καθημερινή επαφή και συντονίζουμε τους αγώνες μας ανάλογα με το πρόβλημα της κάθε χώρας.  Έχουμε κοινή διακήρυξη για το τι σημαίνει στέγη, επιρρίπτονται οι ευθύνες στις τράπεζες, τα αιτήματα τη συμμαχίας.  Σε λίγες ημέρες θα κοινοποιηθεί πανευρωπαϊκά η διακήρυξη με την ευκαιρία των ευρωεκλογών.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι τέλος Φεβρουαρίου θα φιλοξενήσουμε Ευρωπαίους ακτιβιστές δικηγόρους, οι οποίοι δίνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στις εκποιήσεις μαζί με τους Κύπριους ακτιβιστές. Θα υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών, θα συζητηθεί το θέμα των εκποιήσεων, το δικαίωμα στην στέγη.