Ένταξη των μεταναστών στην εργασία και την κοινωνία

329

Ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες το τριετές πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας τους Κοινωνικούς Εταίρους για την Εθνοτική Ποικιλομορφία» (MigrAID)
με τελευταία δράση την πραγματοποίηση Συνεδρίου χθες 12 Ιουλίου με θέμα «Η ένταξη μεταναστών στην εργασία και την Κοινωνία: προκλήσεις, διαδικασίες και εργαλεία που συμβάλλουν στην αποτελεσματική ένταξη».

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία και κατά την εναρκτήρια Σύνοδό του απηύθυνε χαιρετισμό ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. Το Συνέδριο απευθυνόταν σε εμπειρογνώμονες που απασχολούνται με θέματα μετανάστευσης, συνδικαλιστικά στελέχη, στελέχη επιχειρήσεων, ΜΚΟ, ανεξάρτητες αρχές, δημόσιες υπηρεσίες, ακαδημαϊκούς, φοιτητές πανεπιστημίου και σε κάθε επαγγελματία που εργάζεται με τα θέματα της ένταξης στην εργασία και στην κοινωνία.
Κύρια ομιλήτρια στο Συνέδριο ήταν η Δρ. Rebekka Ehret, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λουκέρνης Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών-Κοινωνική Εργασία.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ και Πρόεδρος του Δ.Σ. ΙΝΕΚ ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ταυτόχρονα με τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας για αξιοπρεπή ένταξη στην εργασία, η ΠΕΟ απαιτεί και τον σχεδιασμό και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που να καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται της εισόδου, της παραμονής και της πρόσβασης σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των μεταναστών με προσήλωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
«Για πλήρη αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων στα πλαίσια της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης, βελτίωση της πρόσβασης στις κρατικές υπηρεσίες και για τομές στο θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Για ενημέρωση των μεταναστών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αλλά και προγράμματα αντιρατσιστικής εκπαίδευσης και γενικά αποφασιστική αντιμετώπιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς στη δημόσια σφαίρα», είπε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε για ακόμη μια φορά ότι ο μόνος πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των εργαζομένων, Κυπρίων και Μεταναστών, είναι η ενότητα, η ταξική συναδέλφωση και ο οργανωμένος αγώνας με βάση την αρχή της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενάντια στην εκμετάλλευση και την αδικία. «Θεωρώ ότι το ΙΝΕΚ μέσα από τα προγράμματα του, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό τον αγώνα», είπε και συνεχάρηκε τόσο τα στελέχη του ΙΝΕΚ όσο και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για την υλοποίηση του έργου. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ανάληψη από το ΙΝΕΚ του μεγάλου έργου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Τέλος διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ θα μελετήσει με προσοχή το έργο που έχει παραχθεί στα πλαίσια του προγράμματος MigrAID, με σκοπό την όσο καλύτερη αξιοποίηση του στους αγώνες και στην καθημερινή της δράση. 
Σημειώνουμε ότι οι εταίροι του προγράμματος είναι το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ – ΠΕΟ) που είναι και ο συντονιστής, η Κίνηση για Ισότητα, Υποστήριξη, Αντιρατσισμό (KISA), το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ) Ελλάδος, το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ /ΓΣΒΕΕ), το Universita degli Studi di Milano (UniMi) Ιταλίας, το Enaip Veneto Impresa Sociale (ENAIP Veneto I.S.) Ιταλίας, το Institut de Recherche et d Information sur le Volontariat (Iriv Conseil) Γαλλίας και το Videnscenter for Integration (VIFIN) Δανίας.