Αγωνιζόμαστε για επανενωμένη Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς

284

Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που έχει υποφέρει από τα γεωστρατηγικά παιχνίδια του ιμπεριαλισμού. Ξένες δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν τις διακοινοτικές διαφορές και καλλιέργησαν τον εθνικισμό και τον φανατισμό με αποτέλεσμα από το 1974 η χώρα μας να παραμένει διχοτομημένη, τόνισε στην ομιλία του ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕΟ Χρίστος Τομπάζος στη Διεθνής Συνάντηση στα πλαίσια του 16oυ Συνέδριου της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας DISK που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη (13-14 Φεβρουαρίου 2020).

«Μαζί με τα Τουρκοκυπριακά προοδευτικά συνδικάτα που από κοινού συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, αναπτύσσουμε κοινές δράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις όπως είναι ο κοινός γιορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς και υπερασπιζόμαστε με συνέπεια την ιδέα της ειρηνικής συμβίωσης σε μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο. Αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα απαλλάσσει την χώρα μας από την ξένη στρατιωτική παρουσία και θα προωθεί την ειρήνη και την συνεννόηση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου», σημείωσε ο Χρ. Τομπάζος προσθέτοντας πως  η επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η οριστική διχοτόμηση”.

Αναφερόμενος στην  οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη  χώρα μας την Κύπρο, είπε ότι αυτή δεν διαφέρει  από την κατάσταση στις πλείστες χώρες της Ευρώπης  αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Η λεγόμενη διάσωση της οικονομίας με την εφαρμογή του μνημονίου της Τρόικα το 2013 είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της  συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας  και την προκλητική αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και  σε βάρος των εργαζομένων. 

Η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή  κινητοποίησε τους εργαζόμενους και υπερασπίστηκε  τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, τόνισε ο Χρ. Τομπάζος σημειώνοντας ωστόσο ότι τα ψηλά ποσοστά ανεργίας, η ανασφάλεια και ο φόβος ανάμεσα στους εργαζόμενους επιτάχυναν την απορρύθμιση της εργασίας και την υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων.

«Είναι για αυτό το λόγο που  σήμερα έχουμε θέσει ως βασική  μας  προτεραιότητα την  μάχη ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την υπόσκαψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων».

Η ΠΕΟ διεκδικεί και πετυχαίνει, υπέδειξε, όπως πρόσφατα στην ανανέωση της Συλλογικής σύμβασης στις κατασκευές και τα ξενοδοχεία,   θεσμικά  και νομοθετικά μέτρα που  θα στηρίζουν την εφαρμογή των  συλλογικών συμβάσεων καθώς και την   κατοχύρωση ελάχιστων όρων απασχόλησης για όσους εργαζομένους δεν έχουν συλλογική σύμβαση.