Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

362

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις των Συντεχνιών και των Συνδέσμων Ξενοδόχων για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Όπως είναι γνωστό, η Συλλογική Σύμβαση έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Οι Συντεχνίες ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και η αντίστοιχη της ΣΕΚ υπέβαλαν τα αιτήματά τους από τις αρχές Ιανουαρίου και ξεκίνησαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις εντός του ίδιου μήνα. Πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων και διαπραγματεύσεων ξεχωριστά με τους δύο Συνδέσμους Ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ.
Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των Συντεχνιών περιλαμβάνουν:
Α) Επαναφορά όλων των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης.
Β) Νομικές ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, για την επαναφορά ωφελημάτων, ζητείται:
-Επαναφορά της πρόνοιας της Σύμβασης αν μια γιορτή αργία συμπέσει με το εβδομαδιαίο ρεπό του υπαλλήλου, τότε η αργία θα αντικαθίσταται με άλλη μέρα. 
-Η αποζημίωση της αργίας όταν ο εργαζόμενος την εργαστεί, να είναι πρόσθετα δύο ημερομίσθια ή off.
-Να επανέλθει η αποζημίωση της εργασίας κατά τις Κυριακές με την αναλογία 1:1,50.
-Να επανέλθει στο 5% η αφαίρεση για σπασίματα από το δικαίωμα υπηρεσίας.
-Να επανέλθει στο 10% η εισφορά για το Ταμείο Προνοίας.
-Να επανέλθει το Φιλοδώρημα του Πάσχα στο 30% του μηνιαίου μισθού (βασικός και τιμάριθμος).
Όσον αφορά τις Νομικές ρυθμίσεις, ζητείται:
-Ένταξη των Κλιμάκων μισθοδοσίας, όπως αυτές εκάστοτε συμφωνούνται στη Συλλογική Σύμβαση, στους Κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία.
-Η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων ύψους 4%.
-Αύξηση της ex gratia μονάδας από 14,95 ευρώ σε 20 ευρώ.
«Δυστυχώς, η εργοδοτική πλευρά, παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός και τα έσοδα από αυτόν τα τελευταία χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί, αντιμετωπίζουν τα δικαιολογημένα αιτήματα των εργαζομένων με μια άτεγκτη στάση που δεν έδωσε περιθώριο για επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας στο στάδιο των απευθείας διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης και κατήγγειλε ότι παρατηρείται μια ασυδοσία σε ότι αφορά την τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης που υπογράφεται. «Ως εκ τούτου, συνέχισε, ψηλά στις προτεραιότητες των αιτημάτων μας τίθεται η Νομική ρύθμιση, κυρίως των κλιμάκων μισθοδοσίας ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά που συμφωνούνται θα εφαρμόζονται για όλους τους υπαλλήλους και σε όλες τις επιχειρήσεις».
Λόγω αυτής της κατάστασης, οι Συντεχνίες ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και η αντίστοιχη της ΣΕΚ, αποτάθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας ώστε με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων να μεσολαβήσει με στόχο να εξευρεθεί λύση στη διαφορά που προέκυψε.
Όπως επεσήμανε ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ, «παρόλο που δεν είναι αυτοσκοπός η σύγκρουση και θα περιμένουμε την εξέλιξη της μεσολαβητικής προσπάθειας του Υπουργείου Εργασίας, καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα και αν χρειαστεί να δώσουν τη μάχη για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους».

Από την έντυπη έκδοση του Εργατικού Βήματος