Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

270

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης επαναβεβαιώνει την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της 53χρονης ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνη και αναγνώριση ενός κυριάρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 και με Πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε ψήφισμα του, κατά της απόφασης των ΗΠΑ-Ισραήλ για τη λεγόμενη «Συμφωνίας του Αιώνα» για το Παλαιστινιακό, το ΠΣΕ απαιτεί, επίσης, την άμεση άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων- περιλαμβανομένων παιδιών γυναικών και μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και την επιστροφή όλων των Παλαιστινίων στις εστίες τους βάση του ψηφίσματος 194 του ΟΗΕ. 

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πραγματοποίησε χθες εκδήλωση καταδίκης της «Συμφωνίας του Αιώνα» έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, στη Λευκωσία.

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε το λεγόμενο σχέδιο γνωστό ως ‘Συμφωνία του Αιώνα’, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα και Αποφάσεις του ΟΗΕ. Η συμφωνία αυτή εξουδετερώνει το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού, για δημιουργία ενός πραγματικά βιώσιμου ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Νομιμοποιεί και εδραιώνει την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών και των παράνομων εποικισμών και δεν διευθετεί το προσφυγικό πρόβλημα», αναφέρει στο ψήφισμά του το ΠΣΕ.

Καταγγέλλει την ενέργεια αυτή ως πρόκληση κατά του Παλαιστινιακού λαού και κατάφωρη παραβίαση των εθνικών του δικαιωμάτων, αλλά και καταφρόνηση της διεθνούς κοινότητας, σημειώνοντας πως «είναι επιτακτικό η Διεθνής Κοινότητα να προχωρήσει άμεσα ως όφειλε στην αναγνώριση ενός κυριάρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 και με Πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Επιπλέον, το ΠΣΕ απαιτεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να τηρήσει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο θέση εναντίον αυτής της συμφωνίας και παράλληλα να εκφράσει τη διαχρονική θέση της Κύπρου υπέρ του τερματισμού της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

Σε ομιλία του, στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΠΣΕ, Στέλιος Σοφόκλη, ανέφερε ότι το ΠΣΕ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική Συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ και καλεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως πάρει θέσει υπέρ του Παλαιστινιακού λαού και υπέρ των αναφαίρετων του δικαιωμάτων.

Καλεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και να μη σιωπήσει «για χατίρι του φίλου σας του Νετανιάχου και του υπερατλαντικού φίλου σας Τράμπ» και προσθέτει: «Δεν έχετε κύριε Αναστασιάδη κανένα δικαίωμα να σιωπάτε σε τέτοια περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου την ίδια ώρα που ζητάτε στήριξη από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τον ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Κύπρο, για τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

«Για φανταστείτε κύριε Αναστασιάδη», είπε, «να αποφασίσει ο Τράμπ να ανακοινώσει και για την Κύπρο τη ‘Δεύτερη Συμφωνία του Αιώνα’ με δύο κράτη και μισή ΑΟΖ. Τι θα λέγατε τότε στο Κυπριακό λαό;».

Όπως ανέφερε ο κ. Σοφόκλη «οι αγώνες του Κυπριακού και Παλαιστινιακού λαού κινούνται παράλληλα, ενάντια στον ίδιο εχθρό, τον ιμπεριαλισμό», σημειώνοντας ότι «εναντιωνόμαστε, στα σχέδια του ιμπεριαλισμού για διαμελισμό της περιοχής της Μέσης Ανατολής, που σκορπούν καθημερινά το θάνατο και οδηγούν τους λαούς σε μιζέρια και εξαθλίωση».