Απεργία διαρκείας στα λιμάνια

293

Ενορχηστρωμένες ενέργειες των εργοδοτών αναγκάζουν τους εργαζόμενους στα λιμάνια να απεργήσουν για να προστατεύσουν την εργασία τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ οι εργοδότες στα λιμάνια με ενορχηστρωμένες ενέργειες οδηγούν για ακόμα μια φορά σε περιπέτειες τα λιμάνια της Κύπρου.

Σε πρώτο πλάνο η απόφαση της DP WORLD Limassol που αποφάσισε την πραγματοποίηση των εργασιών των λιμενεργατών στο μόλο με δικό της προσωπικό από την 01/12/2019. Η εταιρεία αγνόησε την έκκληση του υπουργείου Μεταφορών για εντατικές διαβουλεύσεις για επίλυση της διαφοράς, σε αντίθεση με τους λιμενεργάτες που απάντησαν θετικά.

Σε περίπτωση που η DP θα πραγματοποιήσει την απειλή της, για τους λιμενεργάτες δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την απεργία, διαμηνύει η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ. “Να είναι σίγουροι πως οι λιμενεργάτες δεν θα παραμείνουν άπραγοι όταν θα κλέβουν τις εργασίες τους”. Υπενθυμίζεται πως οι λιμενεργάτες πληρώνονται με την ημέρα νοουμένου ότι θα υπάρχει εργασία για να εργαστούν. Όταν δεν καλούνται για εργασία δεν πληρώνονται ούτε ένα ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα η διεκδίκηση των εργασιών τους στο μόλο που τις πραγματοποιούν για δεκαετίες, παραμένει ως είχε.

Σε δεύτερο πλάνο η απόφαση των εργοδοτών, να εκβιάζουν και απειλούν με αποφάσεις του Συμβουλίου Λιμενεργασίας που παίρνονται με πλειοψηφία. Τελευταίο παράδειγμα η προσπάθεια τους να επανέλθουν για συζήτηση οι Κανονισμοί της Πειθαρχικής Επιτροπής που εγκρίθηκαν ομόφωνα πριν μερικούς μήνες. Οι προηγούμενοι Κανονισμοί εγκρίθηκαν το 2013. Τώρα θεωρούν πως έχοντας την πλειοψηφία στο Συμβούλιο Λιμενεργασίας μπορούν κάθε μήνα να διαφοροποιούν τις όποιες αποφάσεις για να συνάδουν με τα συμφέροντα τους.

“Με αυτή την στάση τους ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και τα συντρίμμια του πολέμου που ξεκίνησαν, αν δεν τον τερματίσουν άμεσα, να είναι σίγουροι πως θα συμπαρασύρουν και τους ίδιους. Δυστυχώς το ίδιο θα ισχύσει και για την οικονομία του τόπου. Αναμένουμε από το υπουργείο Μεταφορών να αναλάβει τις ευθύνες του και να τερματίσει τις αντεργατικές πολιτικές των εργοδοτών στα λιμάνια του τόπου μας”, καταλήγει η Συντεχνία.