Αποφασισμένοι για απεργίες τον Αύγουστο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

352

Οι εξελίξεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία προμηνύουν δύσκολο καλοκαίρι. Οι ξενοδόχοι παρουσιάζονται αδιάλλακτοι και αρνούνται να συζητήσουν οποιαδήποτε επαναφορά από τα ωφελήματα που παραχωρήθηκαν το 2013. Υποσκάπτουν παράλληλα τις συλλογικές συμβάσεις και ενώ η κερδοφορία αυξάνεται, στα ξενοδοχεία επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας. Από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται να κωλυσιεργεί προς όφελος των ξενοδόχων και οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για δυναμικές αντιδράσεις. Για την κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και τα επόμενα βήματα των εργαζομένων μιλά στο Εργατικό Βήμα ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης. Δηλώνει ότι το τοπίο δεν είναι ευοίωνο και μάλλον θα επέλθει αδιέξοδο υπογραμμίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουμε απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεία μέσα στον Αύγουστο.

Εδώ και καιρό γίνονται διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Που βρισκόμαστε σήμερα;

Η σύμβαση έληξε από την 31 Δεκεμβρίου του 2018. Εμείς υποβάλαμε τα αιτήματα μας από τον Νοέμβριο, πριν τη λήξη της σύμβασης. Έγιναν έξι-εφτά απευθείας συναντήσεις ξεχωριστά με τους δύο συνδέσμους των ξενοδόχων, τον ΠΑΣΥΞΕ και τον ΣΤΕΚ. Δυστυχώς φάνηκε από τις πρώτες συναντήσεις ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα στις θέσεις των ξενοδόχων σε σχέση με αιτήματα μας τα οποία εστιάζουν στην επαναφορά των ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα στη ρύθμιση δια νόμου κάποιων δικαιωμάτων των εργαζομένων για να μην γίνεται εκμετάλλευση από τους εργοδότες. Οι ξενοδόχοι με τη στάση τους εδώ και αρκετά χρόνια αμφισβητούν την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων. Λένε ότι δεν τους δεσμεύουν οι συλλογικές συμβάσεις και ότι το μόνο πράγμα που τους δεσμεύει είναι ο νόμος, οπότε από την ώρα που αμφισβητείται η ισχύς τους εμείς θέτουμε και θέμα νομικής κατοχύρωσης των εργαζομένων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα αιτήματα μας στοχεύουν και στα δυο, δηλαδή στην επαναφορά ωφελημάτων και στην κατοχύρωση τους δια νόμου.

Οι ξενοδόχοι αρνούνται να συζητήσουν οποιαδήποτε επαναφορά από τα ωφελήματα που παραχωρήθηκαν το 2013, δεν δέχονται τη νομική ρύθμιση των κλιμάκων μισθοδοσίας και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, οπότε είναι φανερό ότι το χάσμα είναι μεγάλο. Έχουμε καταφύγει στη μεσολαβητική υπηρεσία από τον Μάιο. Έγιναν δυο συναντήσεις και ορίστηκε ακόμα μια στις 30 Ιουλίου (χθες) αλλά το τοπίο δεν είναι ευοίωνο και μάλλον θα είμαστε σε αδιέξοδο.

Και μετά το αδιέξοδο πως προχωρά το συνδικαλιστικό κίνημα;

Επειδή θεωρούμε από την πλευρά μας ότι εξαντλήθηκε ο διάλογος και δεν έχουμε κάτι νέο να προσθέσουμε, καλέσαμε το Υπουργείο με επιστολή μέχρι το τέλος του μηνός να αποφασίσει εάν με τα δεδομένα που έχει ενώπιον του θα προχωρήσει σε υποβολή πρότασης ή, αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, να κηρύξει αδιέξοδο.

Μετά την επιστολή μας καλεστήκαμε στη συνάντηση στις 30 Ιουλίου. Στις 31 Ιουλίου (σήμερα) τα Συμβούλια των Συντεχνιών θα συζητήσουν την κατάσταση και αν δεν υπάρξει μεγάλη ανατροπή στα δεδομένα, θα εισηγηθούμε τη λήψη απόφασης για απεργιακά μέτρα.

Δηλαδή θα έχουμε απεργίες στα ξενοδοχεία τον Αύγουστο;

Σε περίπτωση αδιεξόδου να θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουμε απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεία μέσα στον Αύγουστο.

Ίσως να υπήρξε σκόπιμα αυτή η καθυστέρηση από το Υπουργείο Εργασίας έτσι ώστε να περάσει η καλοκαιρινή περίοδος και οι απεργίες των εργαζομένων να μην έχουν απήχηση;

Πρέπει να πω ότι ανησυχούμε. Δεν ξέρω αν είναι σκόπιμη καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου ή κωλυσιεργίας από πλευράς των ξενοδόχων αλλά εμείς στείλαμε τη διαφορά από τις 3 Μαΐου και καλούσαμε το Υπουργείο να μεσολαβήσει, πέρασε ένας μήνας χωρίς να καλεστεί οποιαδήποτε συνάντηση. Αυτό μας ανησύχησε και στείλαμε εκ νέου επιστολή καλώντας το Υπουργείο να καθορίσει άμεσα συνάντηση, τονίζοντας παράλληλα την ανησυχία μας ότι υπάρχει σκοπιμότητα σε αυτή την καθυστέρηση ώστε η εργατική πλευρά να βρεθεί εκτεθειμένη με την πάροδο της τουριστικής σεζόν οπότε θα είναι παροπλισμένη σε περίπτωση αδιεξόδου. Οπόταν ανησυχούμε ότι πιθανόν να υπάρχει τέτοια διάθεση είτε από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, είτε από πλευράς ξενοδόχων. Όμως κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα ατέρμονο διάλογο. Δεν πρόκειται να πάμε σε μια άσκοπη διαπραγμάτευση μέσα στον Αύγουστο και να παίξουμε το παιχνίδι της κωλυσιεργίας.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τις συνθήκες εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία;

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία είναι εξοργισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί, με τη συμπεριφορά των ξενοδόχων, λαμβανομένου υπόψη ότι οι εργαζόμενοι έκαναν μεγάλες παραχωρήσεις το 2013 με υποσχέσεις από πλευράς εργοδοτών ότι θα τηρείτο η συμφωνία κατά γράμμα. Δυστυχώς έπραξαν το αντίθετο οι ξενοδόχοι. Όχι μόνο έγιναν παραχωρήσεις που εκ των υστέρων φάνηκαν και αχρείαστες διότι ο τουρισμός δεν πλήγηκε από την κρίση, απεναντίας υπήρξε αύξηση τουριστών και εσόδων, αλλά οι ξενοδόχοι εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες της κρίσης και της μαζικής ανεργίας επέβαλαν απαράδεκτες καταστάσεις όσον αφορά τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων και αμφισβητήθηκε έντονα η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων.

Γίνεται λόγος για εργασιακό μεσαίωνα.

Ακριβώς. Υπάρχουν μάλιστα και στοιχεία για αυτά που λέμε. Η Στατιστική Υπηρεσία δημοσιοποίησε πρόσφατα στοιχεία που καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο μέσος ωριαίος μισθός στα ξενοδοχεία είναι με διαφορά ο χαμηλότερος από όλους τους τομείς της οικονομίας. Δηλαδή τεκμηριώνονται και με στοιχεία οι καταγγελίες μας για την απαράδεκτη κατάσταση στα ξενοδοχεία.

Επίσης, πρόσφατα η ΑΝΑΔ στα πλαίσια μιας έρευνας που έκανε για αξιολόγηση των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων διαπίστωσε ότι από τους εκπαιδευόμενους μόνο το 26% παραμένει στη βιομηχανία μετά την εκπαίδευση. Οι προσφερόμενοι μισθοί προς αυτούς τους ανθρώπους που επιλέγουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου κυμαίνονται από 600 μέχρι 700 ευρώ.

Οι ξενοδόχοι ωστόσο επικαλούνται έλλειψη εργατικού δυναμικού και η Υπουργός Εργασίας παραχώρησε άδειες απασχόλησης σε σπουδαστές από τρίτες χώρες και σε αιτητές ασύλου

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανάγκη εργατικού δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Εκείνο που υπάρχει ανάγκη είναι να δοθούν τα κίνητρα για να πάει ο κόσμος να δουλέψει αξιοπρεπώς και με δικαιώματα.

Διαφωνούμε έντονα με την απόφαση της Υπουργού Εργασίας να δώσει άδειες απασχόλησης σε σπουδαστές από τρίτες χώρες και σε αιτητές ασύλου στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια διότι επέρχεται περαιτέρω απορρύθμιση. Δεν εισακουστήκαμε καθόλου ως συνδικαλιστικό κίνημα στις ανησυχίες που εκφράσαμε.

Ως κράτος δώσαμε ένα σωρό κίνητρα και διευκολύνσεις στους ξενοδόχους και όταν θέτουμε τα προβλήματα των εργαζομένων δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει. Δεν δείχνουν καμία ευαισθησία για τα προβλήματα των εργαζομένων. Στείλαμε πολλές επιστολές στην Υπουργό Εργασίας για να προχωρήσει στη λήψη νομικών μέτρων για να κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους. Είμαστε σήμερα στο στάδιο που δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή και οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν μάχη για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα τους.

Οι Συντεχνίες έστειλαν και επιστολή διαμαρτυρίας στο Διευθυντή του Τμήματος Εργασίας σχετικά με την απόφαση αυτή.

Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι απόψεις των Συντεχνιών. Εκτιμούμε ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη ρυθμισμένη εργασία αλλά και προβλήματα ίσης μεταχείρισης και διακρίσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Ξεκαθαρίζουμε ότι η θέση μας δεν είναι ενάντια στην απασχόληση των ξένων. Αυτό που απαιτούμε είναι η εργασία για οποιονδήποτε να είναι κατοχυρωμένη ώστε να αμείβονται κάτω από ρυθμισμένους όρους εργασίας και να μην γίνεται η απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, εργαλείο για περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών και ωφελημάτων. Δεν είναι δυνατό να λένε ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες κυρίως σε ανειδίκευτες θέσεις εργασίας και να μην βρίσκουν προσωπικό από τις χιλιάδες ανέργων στην Κύπρο και από τα εκατομμύρια ανέργων στην Ευρώπη. Αλλού στοχεύουν και εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτό το πράγμα.