Αποφασισμένοι για όλα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

323

Οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την ολοκλήρωση επαναφοράς των ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 καθώς και τη νομική ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων που προνοούνται στην Συλλογική Σύμβαση. 
Ανησυχία και απογοήτευση εκφράζει παράλληλα η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ για την παραχώρηση, από το Υπουργείο Εργασίας, άδειας απασχόλησης φοιτητών από τρίτες χώρες και αιτητών πολιτικού ασύλου στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, την ώρα που η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στην λήψη μέτρων για υποχρεωτική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για όλους τους εργαζομένους. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και επιβολής τριτοκοσμικών συνθηκών και όρων απασχόλησης στην Κύπρο.
Η Συντεχνία, σαν πρώτο βήμα θα καλέσει σύντομα τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής σε εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, στις 12 Ιουνίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής Κύπρου (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ και συζήτησε μεταξύ άλλων το αδιέξοδο στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για τους όρους υπηρεσίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ως επίσης και το διάταγμα της Υπουργού Εργασίας για παραχώρηση άδειας απασχόλησης αλλοδαπών φοιτητών από Τρίτες χώρες στα Κέντρα Αναψυχής και αιτητών πολιτικού ασύλου τόσο στα Κέντρα όσο και στα ξενοδοχεία.

Όσον αφορά την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, το Δ.Σ ομόφωνα ενέκρινε τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της Συντεχνίας και εξέφρασε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τόσο την ολοκλήρωση της επαναφοράς των ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 όσο και την νομική ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων που προνοούνται στην Συλλογική Σύμβαση και κυρίως την ένταξη των κλιμάκων μισθοδοσίας, όπως εκάστοτε συμφωνούνται, στους κανονισμούς για τους όρους Υπηρεσίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων με συνελεύσεις σε όλες τις επαρχίες και θα εκδοθεί διαφωτιστικό υλικό σε 4 γλώσσες.

Το Δ.Σ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να βρίσκονται σε εγρήγορση και με ομοψυχία και ενότητα να δώσουν την μάχη για ανανέωση της Σύμβασης με επιτυχία των αιτημάτων τους κι εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης σε όλα τα ξενοδοχεία για όλους τους εργαζόμενους.

Αναφορικά με την απόφαση της Υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια απασχόλησης φοιτητών από τρίτες χώρες και αιτητών πολιτικού ασύλου στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και τα Κέντρα Αναψυχής, υποχωρώντας στις πιέσεις των Ξενοδόχων και ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, το Δ.Σ. της ΣΥΞΚΑ εκφράζει ανησυχία αλλά και απογοήτευση καθώς παραγνωρίστηκαν οι απόψεις και εισηγήσεις μας για το θέμα.

“Από την ώρα που η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στην λήψη μέτρων που να καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για όλους τους εργαζομένους, όπως είναι η πάγια διεκδίκηση της Συντεχνίας μας, ουσιαστικά δημιουργούνται συνθήκες εκμετάλλευσης και άντλησης φτηνού εργατικού δυναμικού στην βιομηχανία”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΣΥΞΚΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Συντεχνία θεωρεί την απόφαση αυτή ως μια ακόμα προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, υπόσκαψης των Συλλογικών Συμβάσεων και επιβολής τριτοκοσμικών συνθηκών και όρων απασχόλησης στην Κύπρο.

Ήδη, καταγγέλει η ΣΥΞΚΑ, φτάνουν σοβαρές καταγγελίες για απολύσεις εργαζόμενων και πρόσληψη εργαζόμενων, με άγνωστες διαδικασίες, από «ειδικά» γραφεία και πανεπιστήμια με εξευτελιστικούς μισθούς και ωφελήματα.

“Το πρόσχημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού δεν υφίσταται από την ώρα που έχουμε πέραν των 30 χιλιάδων ανέργων στην Κύπρο και πέραν των 12 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι αρνούνται να εργαστούν στον τομέα αυτό”, τονίζει η Συντεχνία.

Καλεί παράλληλα την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της, να προχωρήσει στην νομική ρύθμιση της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια απασχόλησης Κυπρίων και Ευρωπαίων ανέργων σε σταθερές, ρυθμισμένες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

“Είμαστε βέβαιοι ότι τότε θα διαπιστωθεί ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού”.

Η Συντεχνία σαν πρώτο βήμα σημειώνει ότι θα καλέσει σύντομα τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για Νομική ρύθμιση των Συμβάσεων και αξιοπρεπή εργασία με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως προέλευσης, χρώματος ή θρησκείας.