Αυξάνονται συνεχώς η μερική απασχόληση και η υποαπασχόληση στην Κύπρο

351

Το 13,6% των εργαζόμενων στην Κύπρο είναι έκτακτοι, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε την περασμένη βδομάδα στη δημοσιότητα. Μάλιστα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στους νέους και στις γυναίκες, αφού το ποσοστό φτάνει στο 28% και 18% αντίστοιχα.

Η έρευνα, όπως παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χαραυγή», βασίζεται σε στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2019 και δείχνει ότι, παρά τη λεγόμενη ανάπτυξη της οικονομίας, το ποσοστό των έκτακτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο το ποσοστό αυξήθηκε (από 13,1% σε 13,6%), ενώ αντίθετα ο μέσος όρος στην ΕΕ σημείωσε μείωση (από 13,8% σε 13,6%).

Σε πραγματικούς αριθμούς το δεύτερο τρίμηνο οι έκτακτοι στην Κύπρο ανήλθαν σε 48 χιλιάδες, σε σύγκριση με 46 χιλιάδες το προηγούμενο τρίμηνο.

Έκτακτοι ένας στους τρείς νέους  στην Κύπρο

Ανά ηλικία η ομάδα η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι νέοι (κάτω των 24 ετών), αφού το ποσοστό φτάνει στο 28%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύονται στο ρεπορτάζ της «Χαραυγής», η τάση είναι αυξητική, γεγονός το οποίο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις μειωμένες απολαβές και ωφελήματα των νέων. Ενδεικτικά το πρώτο τρίμηνο το ποσοστό των νέων εργαζόμενων σε καθεστώς έκτακτης απασχόλησης ήταν 23%. Δηλαδή σε τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 5%.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ομάδες, το ποσοστό στους εργαζόμενους 25 – 54 ετών είναι 12,8% και στους εργαζόμενους 54 – 64 ετών είναι 9,8%.

Χάσμα ανδρών και γυναικών

Εν τω μεταξύ η Κύπρος παρουσιάζει μεγάλο χάσμα μεταξύ των φύλων, αφού το ποσοστό της έκτακτης απασχόλησης στους άνδρες είναι 9,4%, ενώ στις γυναίκες φτάνει στο 18%. Μάλιστα στις γυναίκες η τάση είναι αυξητική, γεγονός το οποίο εξηγεί και το χάσμα στις απολαβές και τα ωφελήματα.

Ενδεικτικά το προηγούμενο τρίμηνο το ποσοστό στις γυναίκες ήταν 16,9%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,1%.

Σημειώνεται ότι στην ΕΕ ο μέσος όρος στους άνδρες είναι 13,2%, ενώ στις γυναίκες είναι 14,2%.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εργαζόμενων σε προσωρινή απασχόληση είναι η Ισπανία (26,4%), Πολωνία (22,2%) και Πορτογαλία (21%). Από την άλλη πλευρά οι χώρες με το χαμηλότερα ποσοστά είναι η Ρουμανία και η Λιθουανία (και οι δύο 1,5%), Λετονία (3,1%), Εσθονία (3,4%), Βουλγαρία (4,1%) και Ηνωμένο Βασίλειο (5,1%).

Γιατί οι γυναίκες υποχρεώνονται σε μερική απασχόληση

Όπως τόνισε με δηλώσεις της στο ΕΒ η Υπεύθυνη του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου, από τη στιγμή που οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και ιδιαίτερα η μερική απασχόληση προωθείται ως λύση στη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή είναι λογικό να υπάρχει αυξημένος αριθμός γυναικών σε τέτοιες εργασίες.

Όπως εξήγησε, επειδή τη φροντίδα του νοικοκυριού, των παιδιών, των ηλικιωμένων συγγενών την επωμίζεται η γυναίκα και στην προσπάθεια της να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους και σε συνδυασμό με την έλλειψη κρατικών υποδομών και άλλων υποδομών φροντίδας, υποχρεώνεται είτε να εργάζεται με μειωμένο ωράριο είτε να βρίσκει άλλους τρόπους εργασίας. Σήμερα ειδικά αναπτύσσεται η τηλεργασία, η εργασία από το σπίτι ή άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Διαιωνίζεται η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

«Ως Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ το έχουμε παρατηρήσει. Έχουμε διαπιστώσει την αυξητική τάση στην μερική απασχόληση των γυναικών στην Κύπρο», σημείωσε η Μαρίνα Κούκου υποδεικνύοντας ότι με τέτοιες μορφές απασχόλησης διαιωνίζεται η ανισότητα και δεν υπάρχουν προοπτικές ανέλιξης για τις γυναίκες. «Ποιος εργοδότης θα δώσει τις ίδιες ευκαιρίες σε κάποιον που εργάζεται με μερική απασχόληση και όχι με πλήρες ωράριο, ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι διευθυντικές και καλοπληρωμένες θέσεις απαιτούν και επιπρόσθετες ώρες εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου;» διερωτήθηκε η Μαρίνα Κούκου.

Αν μια γυναίκα δεν είναι διαθέσιμη για τον εργοδότη όποια ώρα χρειαστεί, ειδικότερα σε κάποιους κλάδους εργασίας, σίγουρα δεν θα την προωθήσει, δεν θα την ανελίξει και δεν θα της δώσει ούτε ευκαιρίες επανεκπαίδευση, μετεκπαίδευση κλπ, τόνισε η Υπεύθυνη του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι με το να εργάζεται μια γυναίκα με καθεστώς μερικής απασχόλησης θα έχει αντίκτυπο και στη σύνταξη της γιατί θα έχει και μειωμένες εισφορές. Δηλαδή, όπως επεσήμανε, οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές για τις γυναίκες που εργάζονται με μερική απασχόληση.

Δεν πρέπει να προωθείται ως λύση η μερική απασχόληση

Εμείς ως ΠΕΟ τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι η μερική απασχόληση δεν είναι κάτι που πρέπει να προωθείται ως λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια εργαζόμενη γυναίκα στην προσπάθεια συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Είμαστε «πρωταθλητές» στην υποαπασχόληση

Επισημαίνεται ότι με βάση δεύτερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην υποαπασχόληση (σ.σ.: εργαζόμενοι σε μερική απασχόληση οι οποίοι επιθυμούν να εργάζονται περισσότερες ώρες και είναι διαθέσιμοι να το πράξουν, αλλά καταφεύγουν στη μερική απασχόληση επειδή δεν βρίσκουν μόνιμη θέση πλήρους απασχόλησης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζει η «Χαραυγή», το ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται στο 52% και είναι το δεύτερο πιο υψηλό στην ΕΕ μετά την Ελλάδα (70%). Στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 18%.

Επισημαίνεται ότι τόσο η προσωρινή απασχόληση όσο και η μερική απασχόληση συνοδεύονται συνήθως με μειωμένες απολαβές και ωφελήματα.

Καταρρίπτονται οι μύθοι περί «ανάπτυξης» και μείωσης της ανεργίας

Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία της Eurostat και σε συνδυασμό με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύεται ότι η περιβόητη «ανάπτυξη» αποτελεί μύθο για τους εργαζόμενους αφού οι αριθμοί φαίνεται ότι τους φέρνουν σε δυσχερέστερη θέση απ’ ότι προηγουμένως.

Ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο που δημοσιεύτηκε προ μερικών μηνών δείχνει ότι περίπου το 65% των υποαπασχολούμενων εργάζονται με μερική απασχόληση εξ ανάγκης και όχι επειδή το επιδιώκουν ή το επιζητούν οι ίδιοι.

Όλα λοιπόν τα στοιχεία επιβεβαιώνουν παράλληλα και το ότι η μείωση της ανεργίας που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό είναι επίπλαστη αφού ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται. Όταν κάποιος προσληφθεί με μερική απασχόληση σε μια δουλειά των 300 ή των 400 ευρώ μηνιαίως, αυτόματα φεύγει από τον κατάλογο της ανεργίας και ως εκ τούτου η κυβέρνηση μπορεί να καταγράφει στα στατιστικά της ότι μειώνεται η ανεργία. Δεν καταγράφει όμως ότι με αυτό τον τρόπο διαμοιράζεται η φτώχια σε πιο πολλούς ανθρώπους!