Δεξιά και ακροδεξιά υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα

292

Δεξιά και ακροδεξιά υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα

Οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια για αλλαγή πλεύσης της ΕΕ, τονίζει σε συνέντευξη του στο Εργατικό Βήμα ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για επανεκλογή με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης. Διαμηνύει πως πρέπει να ενδυναμώσουμε τις δυνάμεις της αριστεράς που παλεύουν εντός και εκτός Κοινοβουλίων για ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και δημιουργία της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αναφέρεται στο δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στην ΕΕ, εξηγώντας ότι αυτό αφορά τις διαδικασίες αλλά κυρίως τα συμφέροντα που υπηρετεί το ενωσιακό σύστημα. Δημοκρατικό έλλειμα, τονίζει, είναι μεταξύ άλλων και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Ν. Συλικιώτης σχολιάζει επίσης την άνοδο της ακροδεξιάς και σημειώνει απερίφραστα ότι δεξιά και ακροδεξιά προωθούν τις ίδιες πολιτικές και υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Αναφέρεται μάλιστα στο παράδειγμα της Κύπρου όπου το σύνολο των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ υποστήριξε την επανεκλογή του Αναστασιάδη.

Ερ: Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα στην Κύπρο που τοποθετείται κατά του αντιδραστικού χαρακτήρα της Ε.Ε. Πως εκφράζεται αυτή η πολιτική από τους θεσμούς της Ε.Ε;

Απ: Ο αντιδραστικός χαρακτήρας εκφράζεται από τις ίδιες τις Συνθήκες και μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, στην ιδιωτικοποίηση του δημοσίου πλούτου και των αγαθών της ενέργειας, της υγείας και της παιδείας, στην ασυδοσία του κεφαλαίου και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων για χάρη του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων, στην δημιουργία της Ευρώπης φρούριο, στην ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και την επένδυση στην πολεμική βιομηχανία την στιγμή που οι λαοί πεθαίνουν από την ανέχεια.

Μόνο το ΑΚΕΛ τοποθετείται ξεκάθαρα εναντίον των ευρωπαϊκών πολιτικών που στόχο έχουν να μεταφέρουν εξουσία στο διευθυντήριο των Βρυξελλών που αποφασίζει βάσει των συμφερόντων των κυρίαρχων κρατών και των μονοπωλίων εδραιώνοντας στις χώρες που αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο» ένα καθεστώς που ελέγχει και αφαιρεί την κυριαρχία τους.

Ερ: Σύμφωνα με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει αυτός ο αντιδραστικός χαρακτήρας;

Απ: Για να αλλάξει απαιτούνται αγώνες και ριζικές αλλαγές. Όμως η αλλαγή είναι μονόδρομος. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουν με τις κινητοποιήσεις τους οι λαοί της Ευρώπη, οι νέοι που διαδηλώνουν στην Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή, οι εργαζόμενοι που διαδηλώνουν στη Γαλλία ενάντια στις ανισότητες και την φτώχεια, οι χιλιάδες που διαδηλώνουν στην Ιταλία για την αλληλεγγύη των λαών. Αυτό το μήνυμα που στέλνει και ο λαός που διαδηλώνει στην Κύπρο για την διάλυση του συνεργατισμού και την αισχροκέρδεια των τραπεζών.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια για αλλαγή πλεύσης της ΕΕ. Γι’ αυτό πρέπει να ενδυναμώσουμε τις δυνάμεις της αριστεράς που παλεύουν εντός και εκτός Κοινοβουλίων για ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και δημιουργία της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ερ: Μπορεί η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο;

Απ: Η Ομάδα μας απέδειξε πως έχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική επίδραση από τον αριθμό των ευρωβουλευτών της. Π.χ. επιτύχαμε να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση που κατέθεσα με θέμα «Συνθήκες εργασίας και επισφαλής απασχόληση» με σημαντικές αναφορές για ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας.

Επίσης αναδείξαμε σημαντικά θέματα και με δική μας πρωτοβουλία το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε θετικά ψηφίσματα π.χ. για την αύξηση των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την ανάγκη καταπολέμησης της ακροδεξιάς και την ανάπτυξη προσφυγικής πολιτικής στη βάση της αλληλεγγύης.

Ερ: Πολλοί επικρίνουν την Ε.Ε. για δημοκρατικό έλλειμα. Ανάμεσα σε άλλα φαίνεται ότι παρά τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το Ευρωκοινοβούλιο που είναι το μόνο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που εκλέγεται απευθείας από το λαό, εξακολουθεί να μην έχει σημαντικές εξουσίες όπως έχει για παράδειγμα η Κομισιόν. Μπορούν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα;

Απ: Το δημοκρατικό έλλειμμα αφορά τις διαδικασίες αλλά κυρίως τα συμφέροντα που υπηρετεί το ενωσιακό σύστημα. Δημοκρατικό έλλειμα είναι το ότι αποφασίζουν τα ισχυρά κράτη και ότι οι αποφάσεις επηρεάζονται από τα λόμπι των πολυεθνικών. Δημοκρατικό έλλειμα είναι η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και η καταστροφή του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους.

Ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς αγωνιζόμαστε ώστε να δοθεί νομοθετική πρωτοβουλία στο Ευρωκοινοβούλιο που είναι το μόνο όργανο της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Πάνω από όλα όμως αγωνιζόμαστε για απαλλαγή από το σημερινό νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ΕΕ που εντείνει τις ανισότητες. Για να γίνει η ΕΕ πιο “δημοκρατική” πρέπει να ανατραπεί η πορεία επιβολής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και να οικοδομηθεί η Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ευρώπη των λαών.

Ερ: Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη. Υπάρχει ανησυχία ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Που οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς;

Απ: Η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος και καταδίκασαν 16 εκατ. συνανθρώπους μας στην ανεργία και 110 εκατ. στην φτώχεια. Παρόλο που η ακροδεξιά παρουσιάζεται ως αντισυστημική στην πραγματικότητα είναι η εφεδρεία του συστήματος. Δεξιά και ακροδεξιά προωθούν τις ίδιες πολιτικές και υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Π.χ. στην Κύπρο το σύνολο των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ υποστήριξε την επανεκλογή του Αναστασιάδη ενώ ΕΛΑΜ και ΔΗΣΥ ψήφισαν μαζί το κλείσιμο του Συνεργατισμού.   

Στην Αυστρία η δεξιά συγκυβερνά με το ακροδεξιό κόμμα και μαζί επέβαλαν την 12ωρη εργασία. Στην Ιταλία το ακροδεξιό κόμμα συμμάχησε με το δεξιό κόμμα του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο είναι μέλος του ΕΛΚ, και προωθεί πολιτικές που καλλιεργούν τον ρατσισμό.

Η αριστερά είναι η μόνη δύναμη που στέκεται ανάχωμα στην ακροδεξιά καθώς είναι η μόνη δύναμη που παλεύει ώστε να τερματιστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να προωθηθούν αναπτυξιακές πολιτικές για την ευημερία των λαών. Ενισχύοντας τις δυνάμεις τις αριστεράς, ενισχύεται ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά, ο οποίος δίνεται εντός και εκτός Κοινοβουλίων.

Ερ: Με ποιο τρόπο μπορεί το ευρωκοινοβούλιο να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού;

Απ: Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ακόμη ένα μετερίζι αγώνα. Μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς που είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος του κυπριακού λαού καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία. Μαζί πετύχαμε να υιοθετηθούν σημαντικά ψηφίσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν την στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου για επανένωση και καλούν την Τουρκία να συμβάλλει έμπρακτα στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ.

Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουμε στην διαμόρφωση της ετήσιας έκθεσης προόδου της Τουρκίας διασφαλίζοντας πως η ενταξιακή της πορεία προϋποθέτει την υλοποίηση των κυπρογενών της υποχρεώσεις. 

Δυστυχώς πριν λίγες μέρες, με την στήριξη του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα στο οποίο ζητείται η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις της Άγκυρας έναντι της Κύπρου. Μόνο η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καταψήφισε την άνευ προϋποθέσεων αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την Κύπρο και αποδυναμώνει το μοχλό πίεσης που είχαμε έναντι της Τουρκίας.

Ερ: Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές;

Απ: Το ΑΚΕΛ είναι το πιο δραστήριο κυπριακό κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστερά, στην οποία το κόμμα μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, παλεύουμε για άρση της κατοχής, και διεκδικούμε για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, για την Κύπρο μας. Προειδοποιήσαμε πως οι πολιτικές λιτότητας θα οδηγήσουν στην φτωχοποίηση των λαών και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Σήμερα είμαστε η μόνη δύναμη που τολμά να μιλήσει για θεμελιακές αλλαγές, για την ανάγκη να απαλλαγούμε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να προωθήσουμε αναπτυξιακές πολιτικές για προστασία του περιβάλλοντος, για καταπολέμηση της φτώχειας, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, για ισότητα και ειρήνη. Όσοι έχουμε κριτική άποψη για τη σημερινή κατάσταση της ΕΕ, στις 26 Μαΐου έχουμε την ευκαιρία μαζί με το ΑΚΕΛ  να ενδυναμώσουμε τον αγώνα μας και να αλλάξουμε την ισορροπία των δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Μόνο με την συμμετοχή θα επιτύχουμε την αλλαγή.