Δόθηκε η τελική πρόταση για την ανανέωση της σύμβασης στην ξενοδοχειακή

270

Δόθηκε την Δευτέρα το απόγευμα η επίσημη μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την ανανέωση της σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Όσον αφορά τα δυο μεγάλα ζητήματα που ήταν και το επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η νομική ρύθμιση των μισθών και η επαναφορά των ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν το 2013, ικανοποιούνται σε σημαντικό βαθμό.

Συγκεκριμένα η πρόταση προνοεί τη νομική ρύθμιση 19 επαγγελματικών κατηγοριών με διάταγμα της Υπουργού και ταυτόχρονη ενσωμάτωση του δικαιώματος υπηρεσίας στους μισθούς των εργαζομένων. Οι μισθοί πρόσληψης για νεοεισερχόμενους, κυμαίνονται μεταξύ 870 και 1070 ευρώ με πενθήμερη εργασία 38 ωρών. Διευκρινίζεται ότι στους μισθούς δεν μπορεί να περιλαμβάνεται οποιοδήποτε άλλο ωφέλημα του υπαλλήλου. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται σε μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων τα προσωπικά συμβόλαια και διασφαλίζεται η παροχή των παρεμφερών ωφελημάτων όπως τα δύο off τη βδομάδα, οι 15 αργίες, οι υπερωρίες κ.α. Τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά και η πρώτη συλλογική σύμβαση του ιδιωτικού τομέα που κατοχυρώνει νομικά μισθούς των εργαζομένων, πράγμα που ανοίγει το δρόμο της υλοποίησης του γενικότερου αιτήματος του συνδικαλιστικού κινήματος για νομική ρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συλλογικών συμβάσεων.

Σχετικά με το αίτημα επαναφοράς των ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 η πρόταση προνοεί μεταξύ άλλων:
1. Την αποζημίωση της εργασίας κατά τα αργίες με την αναλογία 1 προς 2,5 αντί 1 προς 2 που είναι σήμερα,
2. Η εργασία για ΟΛΕΣ τις Κυριακές θα αποζημιώνεται με 0,25 του ημερομισθίου,
3. Τροποποιούνται οι σχετικοί Κανονισμοί έτσι ώστε το δικαίωμα των υπαλλήλων σε προθεσμία δύο μηνών για την ένταξη τους στο Ταμείο Προνοίας να ισχύει κατ’ έτος.
Επίσης η πρόταση προνοεί την παραχώρηση αυξήσεων 5,5% επί του συνόλου του μισθού (περιλαμβανομένου του δικαιώματος υπηρεσίας) για τη διάρκεια της σύμβασης η οποία θα είναι τετραετής (0,5% τον πρώτο χρόνο, 1,5% τον δεύτερο, 1,5% τον τρίτο και 2% τον τέταρτο χρόνο). Προηγουμένως οι αυξήσεις δίδονταν μόνο επί του βασικού μισθού και του τιμάριθμου.

Στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων η πρόταση

Η πρόταση θα επεξηγηθεί σε γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλες τις επαρχίες.
Θα πραγματοποιηθούν δύο συνελεύσεις (πρωί και απόγευμα) σε κάθε πόλη και έχουν καθοριστεί από τα συμβούλια των δύο συντεχνιών ΠΕΟ-ΣΕΚ ως εξής:
Λευκωσία: Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο οίκημα της ΣΕΚ, ώρα 10.00 π.μ. και 16.00 μ.μ.
Λεμεσός: Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο οίκημα της ΠΕΟ, ώρα 09.30 π.μ. και 5.30 μ.μ.
Λάρνακα: Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στο οίκημα της ΠΕΟ, ώρα 10.00 π.μ. και 4.30 μ.μ.
Αμμόχωστος: Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα δεξιώσεων «ΖΑΠΠΕΙΟΝ», ώρα 10.00 π.μ. και 4.00 μ.μ.
Πάφος: Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στο οίκημα της ΠΕΟ Πάφου, ώρα 10.00 π.μ. και 16.00 μ.μ.

Σε όλες τις συνελεύσεις θα παρευρεθούν οι Γ.Γ. των δύο Συντεχνιών οι οποίοι θα επεξηγήσουν την πρόταση και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία. Οι κάλπες θα είναι στο χώρο των συνελεύσεων από το πρωί μέχρι το απόγευμα με την ολοκλήρωση των απογευματινών συνελεύσεων.