Εξαντλητικά ωράρια και χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό οι εργαζόμενοι σε φούρνους, υπεραγορές

443

Σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων σε φούρνους, υπεραγορές κ.α. οι οποίοι δουλεύουν υπό την απειλή της απόλυσης με εξαντλητικό ωράριο εργασίας και χωρίς τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ οι εργαζόμενοι στους φούρνους, τις υπεραγορές, τις φρουταρίες και οι φρουροί ασφαλείας, αποτελούν μια σημαντική μερίδα εργαζομένων οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών, γεγονός που τους θέτει σε απευθείας επαφή με πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ:

“Μέσα σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας με την πανδημία του κορωνοϊού, καλούμαστε να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας, ακολουθώντας πιστά τα διατάγματα που εκδίδουν οι αρμόδιοι. Η σκέψη μας αυτές τις δύσκολες μέρες είναι στους εργαζόμενους που δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι. Σε αυτούς, που τους επιβάλλεται να εργάζονται για να παρέχουν στην υπόλοιπη κοινωνία τα απαραίτητα για την διαβίωση.

Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι στους φούρνους, τις υπεραγορές, τις φρουταρίες και οι φρουροί ασφαλείας, που αποτελούν μια σημαντική μερίδα εργαζομένων και οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών, γεγονός που τους θέτει σε απευθείας επαφή με πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Η Συντεχνία μας, μετά από σειρά καταγγελιών που έχουν φτάσει κοντά μας τις τελευταίες μέρες ότι μερίδα εργαζομένων εργάζονται υπό την απειλή της απόλυσης με εξαντλητικό ωράριο εργασίας και χωρίς τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους εαυτούς τους όσο και των μελών της οικογένειας τους, απευθύνεται στους εργοδότες και τους καλεί άμεσα να εφαρμόσουν τα υγειονομικά μέτρα, να παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη προστασία  των εργαζομένων τους, και να εφαρμόζουν πιστά το Νόμο Περί Κατώτατου μισθού και τον Νόμο περί της Οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Επίσης η Συντεχνία καλεί τα αρμόδια τμήματα των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προβούν σε αυστηρότερους ελέγχους και να επιβάλουν τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια και υγεία όσων εργάζονται σε αυτούς τους τομείς.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με αυτούς τους εργαζόμενους, τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε δίπλα τους και τους καλούμε να καταγγέλλουν περιπτώσεις αυθαιρεσιών και παραβιάσεων είτε των υγειονομικών μέτρων είτε των εργασιακών τους συνθηκών.”