Η ανάπτυξη δεν μετριέται με το ύψος των πύργων

314

Νεκρός άστεγος εντοπίστηκε και πάλι σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο κέντρο της Λεμεσού, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ΜΜΕ. Από τη μέρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν (22 Απριλίου 2019 στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής) ότι στην χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ένας άστεγος, εντοπίστηκαν τρείς τουλάχιστον νεκροί άστεγοι! Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει καταστεί κοινωνική μάστιγα που αντικατοπτρίζει και την ποιότητα ζωής στη χώρα μας, τονίζει σε ανακοίνωση της η Κοινωνική Συμμαχία “Στέγη για Όλους”.

Το στεγαστικό αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα και παρά την κοινωνική κατακραυγή και τους νεκρούς άστεγους που μετρούμε ως χώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί παρουσιάζοντας μια επίπλαστη ανάπτυξη και μια ψεύτικη εικόνα της πραγματικότητας.
Την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες γης ψάχνουν μέσω διαφημιστικών σποτ εκατομμυριούχους στο εξωτερικό για να αγοράσουν πολυτελή διαμερίσματα στους πύργους της Λεμεσού, χιλιάδες οικογένειες διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με τα ενοίκια να αυξάνονται εξωφρενικά, την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας να αποτελεί όνειρο απατηλό για την πλειοψηφία του κόσμου και πρώτες κατοικίες να εκποιούνται μαζικά. Δυστυχώς φαίνεται ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αλλά αυξάνεται επικίνδυνα και επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι η ανάπτυξη δεν μετριέται με το ύψος και τον αριθμό των πύργων που χτίζονται προς όφελος μιας χούφτας ανθρώπων αλλά με την ποιότητα ζωής των πολλών, υποδεικνύει η Κοινωνική Συμμαχία προσθέτοντας ότι το στεγαστικό πρόβλημα δεν λύνεται με μπαλωματικές και πρόσκαιρες λύσεις που εξαγγέλλονται σαν πυροτέχνημα κάθε φορά που θρηνούμε νεκρούς, ούτε με προεκλογικές εξαγγελίες για στεγαστικά προγράμματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρηματιών γης, ούτε ασφαλώς και με αόριστες μελέτες που παραπέμπουν στο διηνεκές.

Η Κοινωνική Συμμαχία για την Στέγη έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα και άμεσες λύσεις για το φαινόμενο των αστέγων που αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Η Κοινωνική Συμμαχία προτείνει την εκπόνηση πολιτικής για αντιμετώπιση έκτακτων επειγόντων αναγκών προσωρινής στέγασης (άστεγοι, μετανάστες κ.λ.π), καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση.
Προτείνουμε τη δημιουργία και λειτουργία από τις δημοτικές αρχές χώρων προσωρινής στέγασης. Για τη δημιουργία αυτών των χώρων μπορούν να αξιοποιηθούν δημόσια κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, να ενοικιαστούν πολυκατοικίες κ.λ.π.
Η δημιουργία και λειτουργία των χώρων να επιδοτείται από το κράτος, να αξιοποιηθούν επίσης πόροι από την Ε.Ε. Οι χώροι αυτοί να λειτουργούν όχι μόνο ως χώροι προσωρινής στέγασης αλλά και ως χώροι στήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης.
Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα η Κοινωνική Συμμαχία είναι και η δημιουργία νέου σχεδίου επιδότησης ενοικίου με βάση εισοδηματικά κριτήρια και αύξηση του επιδόματος ενοικίου για λήπτες Ε.Ε.Ε. και πρόσφυγες με βάση τις πραγματικές αυξήσεις των ενοικίων έτσι ώστε η επιδότηση να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ενοικίου.
Καταληκτικά καλούμε την κυβέρνηση, πρώτον να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί το μέγεθος του προβλήματος και δεύτερον να εκπονήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στεγαστική κοινωνική πολιτική που να αντιμετωπίζει πραγματικά το πρόβλημα.