Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας

376

Η Κοινωνική Συμμαχία «Στέγη για όλους» θεωρεί ότι η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας και προσανατολισμού και ζητά την άμεση εισαγωγή σχεδίου για επιδότηση ενοικίων με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, με αφορμή τα όσα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για τη νέα στεγαστική πολιτική, τον Απρίλιο του 2019, η  Κοινωνική Συμμαχία «Στέγη για όλους» αναφέρει ότι η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό δυστυχώς την επιβεβαιώνει, αφού όπως σημειώνει, τα σχέδια που εξάγγειλε η κυβέρνηση, όπως υπέδειξε από τότε, έχουν δυο εγγενείς σοβαρές αδυναμίες.

Όπως αναφέρει βασίζονται στην διάθεση των επιχειρηματιών γης να αξιοποιήσουν τα κίνητρα και να κτίσουν κάποιες οικιστικές μονάδες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για ενοικίαση και στη δυνατότητα δανειοδότησης από τις τράπεζες των δυνητικών δικαιούχων των διαφόρων σχεδίων, για οικονομική βοήθεια για ανέγερση ή αγορά κατοικίας.

«Για το μεν πρώτο από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, προφανώς και δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες, για τα δε σχέδια για οικονομική βοήθεια για τα νεαρά ζευγάρια με τους μισθούς που έχουν σήμερα οι χαμηλόμισθες οικογένειες οι τράπεζες δεν τους δανειοδοτούν. Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι απλώς κάποιες βελτιώσεις των υφιστάμενων σχεδίων που χρειάζεται. Χρειάζονται αλλαγές στην φιλοσοφία και τον προσανατολισμό», αναφέρει.

Ειδικότερα, η Κοινωνική Συμμαχία «Στέγη για όλους» αναφέρει πως υπάρχει ανάγκη άμεσα να εισαχθεί σχέδιο για επιδότηση ενοικίων με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, αφού σημειώνει, η άμεση εισαγωγή του θα δώσει σημαντική οικονομική ανάσα σε χιλιάδες κόσμο που σήμερα δαπανεί ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος του για ενοίκιο.

Παράλληλα, προσθέτει ότι το κράτος, αντί κίνητρα σε επιχειρηματίες, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει κρατική γη και γη που ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση για δημιουργία οικιστικών μονάδων οι οποίες να παραχωρούνται με την μέθοδο της ενοικιαγοράς, αντιμετωπίζοντας έτσι το πρόβλημα δανειοδότησης που αντιμετωπίζει μια μεγάλη ομάδα του πληθυσμού.

Τέλος, αναφέρει πως αναμένει να δει κινήσεις και έργα, που να δημιουργούν κοινωνική στέγη, ενώ σημειώνει ότι στη διαδικασία αξιολόγησης συζήτησης του θέματος πρέπει να περιληφθούν και οι φορείς της κοινωνίας, έτσι που πραγματικά να δημιουργηθεί στεγαστική πολιτική, όπως την χρειάζεται σήμερα η κοινωνία .