Κούβα: Ένα χρόνο γονική άδεια για τον πατέρα που θα μείνει στο σπίτι μετά την γέννηση του παιδιού

290

Με τη βοήθεια της φιλικής προς την οικογένεια πολιτικής, τα ζευγάρια στην Κούβα σπάζουν τα στερεότυπα των φύλων με μοίρασμα των γονικών ευθυνών.

Έτσι τιτλοφορείται το άρθρο της UNICEF στην επίσημη σελίδα της.

HAVANA, Cuba: Όταν ο Χουάν Κάρλος και η Mαρία αποφάσισαν να φτιάξουν οικογένεια πριν από τρία χρόνια, ήξεραν ότι υπήρχε μόνο ένας τρόπος που θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους. «Για να πετύχει μια οικογένεια πρέπει να είναι μια ομάδα, και αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται όλα τα καθήκοντα και τις ευθύνες» λέει ο Χουάν Κάρλος. Αυτό είναι και το σύνθημα του προγράμματος “Πατέρας από την πρώτη αρχή”.

Σαν πρώτη φορά πατέρας, ο Χουάν Κάρλος  δεν ήξερε ακόμη τα θετικά και τα αρνητικά της πατρότητας αλλά ήξερε ότι έπρεπε να είναι παρών.

«Υπάρχουν πράγματα που εμείς οι άντρες δεν τα μοιραζόμαστε, όπως οι ενοχλήσεις ή το φυσικό βάρος της εγκυμοσύνης, αλλά μπορούσα να είμαι κοντά της, μαθαίνοντας μαζί και παίρνοντας μέρος σε όλη την διαδρομή».

Ο Χουάν Κάρλος, φρόντισε να παρακολουθήσει όλα τα προγεννητικά check-ups με την Μαρία. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, το ζευγάρι παρατήρησε ότι οι περισσότερες από τις οδηγίες και συμβουλές κατευθύνονταν μόνο προς αυτήν.

Ο Χουάν Κάρλος έπρεπε να υπογραμμίσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον του πριν να ληφθεί στα σοβαρά. Ήθελε να μάθει το ρόλο του, και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί του να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του, αλλά δεν ήξερε τον τρόπο.

Η Κούβα είναι μία από τις 15 χώρες που έχει τρεις κοινωνικές πολιτικές και βασικά προγράμματα για τη στήριξη των γονέων:

  • δωρεάν δημόσια προσχολική εκπαίδευση για τα δύο πρώτα έτη,
  • τουλάχιστον έξι μήνες αμειβόμενη άδεια μητρότητας για την υποστήριξη του θηλασμού και
  • 12 μήνες πληρωμένη γονική άδεια για τον γονιό που θα μείνει στο σπίτι με τα παιδιά, μετά τη γέννηση ενός μωρού.

Στην πράξη και οι δύο γονείς είναι στο σπίτι για 6 μήνες μετά την γέννηση του παιδιού και ο ένας συνεχίζει και για άλλους 6 μήνες.

Αλλά παρά αυτές τις φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές και προγράμματα, τα κοινωνικά πρότυπα εμποδίζουν την ίση συμμετοχή των ανδρών σε όλα τα στάδια. Σαν αποτέλεσμα, πολλά παιδιά δεν παίρνουν τα πλήρη οφέλη του να έχουν μια παρούσα πατρική φιγούρα στην ανάπτυξή τους.

Όταν η Μαρία έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, τον Oliver, οι δύο γονείς έκαναν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τους πόρους που τίθενται στη διάθεσή τους.

«Καμία προετοιμασία δεν είναι ποτέ αρκετή» λέει η Μαρία.

Όταν γίνεις γονιός μαθαίνεις ότι ότι κάνεις ή δεν κάνεις έχει μια μακράς διαρκείας επίδραση στην ανάπτυξη και την ευτυχία των παιδιών σου”.

“Είναι μια βαθιά ανθρώπινη αντανάκλαση που μας ενθαρρύνει να θέλουμε να κάνουμε πράγματα σωστά, από την αρχή.”

Αυτή τη φορά, και οι δύο συμμετείχαν σε δωρεάν μαθήματα γέννησης παιδιού.

«Αυτά ήταν πραγματικά χρήσιμο και συναντήσαμε άλλα ζευγάρια στην ίδια κατάσταση μας», λέει η Μαρία.

Αποφάσισαν επίσης να παραβρίσκεται και ο Χουάν Κάρλος στην γέννα, δικαίωμα που παρέχεται στην γυναίκα να αποφασίσει να έχει έναν σύντροφο της επιλογής της κατά τη διάρκεια της γέννας.

«Για μένα ήταν μια ζωτικής σημασίας, ανεπανάληπτη εμπειρία που νομίζω ότι κάθε πατέρας πρέπει να έχει. Απλά δεν μπορείς να φανταστείς τον πόνο και την θυσία που περνάει η γυναίκα».

«Ο ερχομός του παιδιού σου σε δεσμεύει για όλη σου την ζωή.»

Ο Χουάν Κάρλος διάβασε πρώτα για τα δικαιώματα και τις υπηρεσίες του προγράμματος «Πατέρας από την πρώτη αρχή» και τα ενημερωτικά υλικά, μια πρωτοβουλία της ηγεσίας της Κούβας, του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας, με την υποστήριξη της UNICEF.

Το πρόγραμμα στοχεύει να ασκηθούν οι πατέρες στον ρόλο του γονέα ενημερώνοντας τους σχετικά με τα δικαιώματά τους, τις ευθύνες και τα οφέλη της κοινής ευθύνης.

Η Μαρία έχει θηλάσει τους δύο γιους της, κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

«Δεν θα μπορούσα να το έχω κάνει χωρίς τον Χουάν Κάρλος. Εγώ είμαι η μόνη που μπορούσα να ταΐσω τα μωρά αλλά ο Χουάν Κάρλος ξυπνούσε μέσα στη νύχτα για να τα φέρει σε μένα και να φροντίζει για τις δουλειές του σπιτιού.»

Ο Χουάν Κάρλος έμεινε στο σπίτι με τα παιδιά μετά την μητρότητα της Mαρίας, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να επανέλθει στην εργασία.

«Ήταν μια υπέροχη εμπειρία,» λέει ο Χουάν Κάρλος.

«Έχοντας ένα ρόλο στην ζωή τους από την αρχή σου δίνει την αυτοπεποίθηση να αναλάβεις πλήρως, και να το απολαύσεις!»

Η Μαρία συμφωνεί: «δεν είναι μόνο η ρήξη των παραδοσιακών ρόλων όπως να αναλάβει κάνει το πλύσιμο και τον καθαρισμό, την προετοιμασία των των φαγητών τους ή την φροντίδα του μωρού, αλλά και να δαπανήσει ποιοτικό χρόνο μαζί τους, αναπτύσσοντας μια σχέση πατέρα-γιου που θα είναι η βάση της τους σχέση στο μέλλον.»

Το πρόγραμμα «Πατέρας από την πρώτη αρχή» ενθαρρύνει την ίση γονική μέριμνα από τη γέννηση, ακριβώς επειδή η δέσμευση του πατέρα από την αρχή αυξάνει τις πιθανότητες της δια βίου συμμετοχής.

Πατέρες οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών από νωρίς όχι μόνο δείχνουν μεγαλύτερη δέσμευση για την προστασία των παιδιών τους από τη βία και δίνουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την υγεία τους, αλλά επίσης αμφισβητούν τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και τα στερεότυπα για τον ανδρισμό.

«Οι γείτονες μας αρχικά σκέφτηκαν ότι ο τρόπος μας σαν γονείς ήταν παράξενος, αλλά δεν το βλέπω αυτό πια,» λέει ο Χουάν Κάρλος. «Βλέπω αλλαγή, οι νέες γενιές εξελίσσονται».

Το σοσιαλιστικό κράτος έχει δώσει τα εργαλεία με τις φιλικές πολιτικές  που σπάνε τα παλιά στερεότυπα και μέσα από τα προγράμματα του, που γίνονται σε συνεργασία με την Διεθνή κοινότητα, προσπαθεί να πείσει όλο και περισσότερους πατέρες να ακολουθήσουν.

Αυτός είναι και ο ρόλος του Σοσιαλισμού. Να πετύχει την απόλυτη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Αυτή η προσπάθεια λειτουργεί παραδειγματικά για όλους τους λαούς και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον καπιταλισμό που μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς την μέριμνα που χρειάζεται.

Απο: atexnos.gr