Νέο χαράτσι στα καύσιμα λόγω αποτυχίας της κυβέρνησης

284

Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της Κυπριακής κοινωνίας, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού καλούνται να πληρώσουν την αποτυχία της κυβέρνησης η οποία επειδή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της Κύπρου έναντι της ΕΕ για το ποσοστό ένταξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε να μετακυλήσει την αποτυχία της στις πλάτες των καταναλωτών, τονίζει η ΠΕΟ σε ανακοίνωση της.

Ο Υπουργός Ενέργειας εξέδωσε διάταγμα για υποχρεωτική πρόσμιξη βιοκαυσίμων η οποία θα επιφέρει αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Με απλά λόγια η κυβέρνηση αυξάνει τις τιμές των καυσίμων της βενζίνης (αύξηση 5 σεντ το λίτρο) και του πετρελαίου (αύξηση 10 σεντ το λίτρο).

Η ΠΕΟ υπενθυμίζει ότι από το 2013 που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, όποτε συζητείτο το θέμα της χρήσης ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και των υποχρεώσεων μας έναντι στην ΕΕ, διαβεβαίωνε ότι η Κύπρος θα «πιάσει» τους στόχους της.

“Σήμερα λοιπόν την αποτυχία της κυβέρνησης την πληρώνουν και πάλι τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat, το 12,2% των νοικοκυριών στην Κύπρο αδυνατεί να πληρώσει έγκαιρα, εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, νερό κ.λπ.). Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ κατά μέσο όρο είναι μόλις 7%”.

Το νέο χαράτσι στα καύσιμα -με όλα τα αρνητικά επακόλουθα- έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων κοινωνικοικονομικών προβλημάτων (στεγαστικό, ανεργία, μερική απασχόληση, ακρίβεια σε βασικά είδη ανάγκης κ.α.) που αντιμετωπίζουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της Κυπριακής κοινωνίας και το κόστος ζωής πλέον στην Κύπρο καθίσταται δυσβάσταχτο για μια οικογένεια εργαζομένων, για τους συνταξιούχους, για τους άνεργους, σημειώνει η ΠΕΟ.

Καταλήγοντας, σημειώνει πως είναι προφανές ότι ενώ η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία και προθυμία μετακυλίει το κόστος στις πλάτες των πολιτών, δεν παρουσιάζεται το ίδιο έτοιμη να διευρύνει την κοινωνική πολιτική και να εφαρμόσει πολιτικές δικαιότερης ανακατανομής των εισοδημάτων.