Οι συνταξιούχοι ζητούν επαναφορά των δικαιωμάτων τους

278

Υπόμνημα προς την Υπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, ενέκρινε το συνέδριο των συνταξιούχων της ΕΚΥΣΥ που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που τιμάται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου:

«Αγαπητή Κυρία Υπουργέ,

Το Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ.) το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου –παγκόσμιας μέρας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές που όρισε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1990 οι οποίες στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα από όλες τις κυβερνήσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και αφού μελέτησε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι μας, και έλαβε υπόψη τις έντονες φωνές διαμαρτυρίας τους από το γεγονός ότι 40-50 χιλιάδες από αυτούς υποφέρουν και δεν αντέχουν να μένουν αβοήθητοι ή να περιμένουν χρόνια στις λίστες αναμονής για μια εξέταση ή εγχείρηση σας υποβάλλει τα πιο κάτω :

1. (α) Ζητούμε επανάκτηση και επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τη κρίση.
(β) Να βελτιωθεί περαιτέρω το σχέδιο της ειδικής χορηγίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι που να έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

(γ) Να μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα τους όλοι οι τόκοι που πιθανόν να έχουν από καταθέσεις που φρόντισαν να αποταμιεύσουν με πολλές οικονομίες και στερήσεις για να αντιμετωπίσουν έκτακτα προβλήματα ιδιαίτερα στο τομέα της υγείας, ούτε όλη η χορηγία από τον ΚΟΑΠ.

2. Να συζητηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται για τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα διότι ήδη έχουν επηρεαστεί αρνητικά αρκετά άτομα τα οποία έμειναν χωρίς φροντίδα με κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους.

3. Να επανέλθουν τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος του ποσού που ίσχυαν το 2012 σε ότι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος και να επανέλθει το επίδομα μάνας στο ύψος που ήταν πριν.

4. Να επανέλθει το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά σε όλους τους συνταξιούχους και να βελτιωθούν τα δικαιώματα από την κοινωνική κάρτα.

5. Να καταργηθεί η μείωση του 12% στις συντάξεις σε άτομα που δικαιούνται και παίρνουν την σύνταξη τους στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

6. Το θέμα της αποπληρωμής του μεγάλου χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του ταμείου, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Τ.Κ.Α. και της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Γι’ αυτό τονίζουμε την ανάγκη άμεσα να γίνει προγραμματισμός για την σταδιακή αποπληρωμή του.

7. Παρ’ όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί ύστερα από την τροποποίηση της νομοθεσίας για την σύνταξη χηρείας των αντρών, την οποία εκτιμούμε, σας επαναλαμβάνουμε την θέση μας ότι η κυβέρνηση για να αρθεί οριστικά η αδικία εις βάρος των χήρων αντρών, θα πρέπει σύντομα, να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να επιλύει το σοβαρό πρόβλημα διάκρισης που έχει

δημιουργηθεί εις βάρος των ηλικιωμένων που η σύζυγος τους έφυγε από την ζωή πριν από την 1η Ιανουάριου 2018. Η νέα νομοθεσία δυστυχώς συνεχίζει να παραβιάζει την αρχή της ισότητας που δεν επιτρέπει το άρθρο 28 του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας .

8. Παρ’ όλη τη μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθεί να παρατηρείται αδικαιολόγητη μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζητούν φροντίδα. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2018 και δεν έχουν εγκριθεί (σε αρκετές περιπτώσεις αδικαιολόγητα κατά την γνώμη μας), και διερωτόμαστε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει γραπτή απάντηση για το λόγο της μη έγκρισης τους. Να σας αναφέρουμε ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα στο τρόπον εξέτασης αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας (Ιανουάριος 2018) αναφορικά με τους τόκους οι οποίοι μετά το 2014 σταδιακά έχουν σχεδόν καταργηθεί και η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης
Επιδομάτων πρόνοιας θεωρεί την σχεδόν κατάργηση τους ή σημαντικότατη μείωση τους ως αποξένωση καταθέσεων με αποτέλεσμα να τις απορρίπτει.

9. Σας επαναλαμβάνουμε ότι ύστερα και από το κλείσιμο των γραφείων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας στη Λευκωσία, παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών που αποτείνονται για να επιλύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το Κέντρο Τηλεεξυπηρέτησης της Δημόσιας Υπηρεσίας δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της εξυπηρέτησης ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. Ως εκ τούτου το Υπουργείο σας οφείλει να επανεξετάσει το πρόβλημα και να το επιλύσει

10. Κατά διαστήματα παρουσιάζονται κρούσματα εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας σε στέγες ηλικιωμένων που πλήττουν ηλικιωμένους οι οποίοι φοβούνται να διαμαρτυρηθούν.
Ως ΕΚΥΣΥ τονίζουμε την ανάγκη αυστηρότερου και πιο συχνού ελέγχου των στεγών ηλικιωμένων για να τηρείται η σχετική νομοθεσία η οποία χρειάζεται βελτιώσεις .Ύστερα και από το κλείσιμο κρατικών στεγών ηλικιωμένων εκτιμούμε ότι χρειάζεται περαιτέρω οικονομική στήριξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργούν. Χρειάζεται ακόμη η λειτουργία προγραμμάτων μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.

11. Παρ’ όλη τη μικρή βελτίωση που παρατηρείται κατά διαστήματα και τις υποσχέσεις για λήψη μέτρων, διαπιστώνουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ιδιαίτερα των συντάξεων ανικανότητας, αναπηρίας, θεσμοθετημένης σύνταξης και για τις ιεραρχικές προσφυγές. Γι’ αυτό εισηγούμαστε να ληφθούν αποφάσεις που να μειώνουν σημαντικά την περίοδο εξέτασης των αιτήσεων μόνιμα.

12. Σε ότι αφορά το τιμητικό επίδομα σε στρατιώτες – αιχμαλώτους του 1974, το δικαιούνται μόνο όσοι παίρνουν θεσμοθετημένη σύνταξη. Αναμένουμε όπως υλοποιηθεί η δέσμευση σας προς την Οργάνωση μας και στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής για να παραχωρηθεί και σε όσους παίρνουν κοινωνική σύνταξη και σύνταξη αναπηρίας και είναι πέραν των 63 χρονών όπως και άλλων ειδικών περιπτώσεων που υπηρέτησαν με πρόσθετη θητεία στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο του 1974, ή ήταν αιχμάλωτοι ή παθόντες και ανάπηροι πολέμου.

13. Τέλος, επανερχόμαστε στην εισήγηση μας για ενημέρωση των συνταξιούχων για όλα τα δικαιώματα τους, ιδιαίτερα για το δικαίωμα υποβολής αίτησης ως χαμηλοσυνταξιούχοι.

Παρακαλούμε όπως αντιπροσωπεία της Οργάνωσης μας έχει συνάντηση μαζί σας για περαιτέρω συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας.»