Παγκόσμιο συνέδριο της TUI PS&A για πρώτη φορά στην Κύπρο

599

Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί για το Κυπριακό ταξικό συνδικαλιστικό Κίνημα η πραγματοποίηση στην Κύπρο του 13ου Παγκόσμιου Συνέδριου της Διεθνούς Οργάνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και Συναφών επαγγελμάτων (TUI PS&A) το οποίο θα φιλοξενήσει η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ στα Περβόλια Λάρνακας στις 16-17 Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 120 αντιπρόσωποι από 40 Οργανώσεις από 30 περίπου χώρες της Ευρώπης, Αφρικής, Ασίας, Μέσης Ανατολής, Λατινικής Αμερικής, και οι οποίες εκπροσωπούν εκατομμύρια εργαζομένους.

Για το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί υπό το σύνθημα «Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις – υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων» καθώς και για την Διεθνή Οργάνωση Δημοσίων Υπηρεσιών και Συναφών Επαγγελμάτων μιλά στο Εργατικό Βήμα ο ΓΓ της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Μιχάλης Αρχοντίδης. Εξηγεί τον διαχρονικό σημαντικό ρόλο της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ στην Διεθνή Οργάνωση σημειώνοντας πως για πρώτη φορά το Συνέδριο της Οργάνωσης διοργανώνεται στην Ευρώπη.

Αναφέρεται στα διαφορετικά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις διάφορες χώρες και σημειώνει ότι υπάρχουν κοινά ζητήματα για τα οποία παλεύουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων υπηρεσιών, όπως είναι το ξεπούλημα δημοσίων υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ερ: Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ  θα φιλοξενήσει στην Κύπρο στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2019 το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών και Συναφών Επαγγελμάτων (TUI PS&A). Κατ’ αρχήν πείτε μας λίγα λόγια για την TUI PS&A.

Η διεθνής μας οργάνωση είναι μια ταξική συνδικαλιστική οργάνωση και ανήκει στις τάξεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Οι οργανώσεις μέλη που την αποτελούν ουσιαστικά δραστηριοποιούνται στο δημόσιο τομέα. Εκπροσωπούν εργαζόμενους που εργάζονται σε υπουργεία, τμήματα, υπηρεσίες δημόσιων οργανισμών. Μέλη των οργανώσεων αυτών είναι γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, εργάτες κτλ.

Το 1992 μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, με πρωτοβουλία της συντεχνίας μας, της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, έγινε μια προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης της TUI PS&A. Μαζί τότε με τα συνδικάτα της Ινδίας, Ν. Αφρικής και Συρίας έχουμε πετύχει  την επαναλειτουργία της.

Το 1998 διεξήχθη το 9ον Συνέδριο στη Καλκούτα, όπου ο τότε Γ.Γ. της ΠΑΣΥΕΚ εκλέχθηκε πρόεδρος της Διεθνούς.  Παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται εκτιμώ ότι  χρόνο με το χρόνο η δουλειά μας βελτιώνεται. Η ΠΑΣΥΕΚ παίζει ένα πολύ ενεργό ρόλο.

Σε πόσες χώρες δραστηριοποιούνται τα μέλη της Οργάνωσης και πόσους εργαζόμενους εκπροσωπούν;

Σήμερα στη Διεθνή μας δραστηριοποιούνται περισσότερες από 50 οργανώσεις και εκπροσωπούν πέραν των 10 εκατομμυρίων εργαζόμενων σ’  όλο το κόσμο.

Πόσες οργανώσεις θα συμμετέχουν στο Συνέδριο;

Στο Συνέδριο μας υπολογίζουμε να έχουμε περισσότερες από 40 οργανώσεις, που προέρχονται από 30 περίπου χώρες. Οι αντιπρόσωποι θα ανέρχονται γύρω στους 120.

Είναι η πρώτη φορά που η Διεθνής Οργάνωση Δημοσίων Υπηρεσιών και Συναφών Επαγγελμάτων θα πραγματοποιήσει Συνέδριό της στην Περιφέρεια της Ευρώπης. Πως προέκυψε η διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου στην Κύπρο;

Ναι,  είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται Συνέδριο και η φιλοξενούσα χώρα να προέρχεται από την Ευρώπη.

Να πούμε ότι το Συνέδριο το διεκδίκησαν και οργανώσεις από την Ινδία, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Το εκτόπισμα της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ μέσα στη Διεθνή μας είναι αρκετά μεγάλο. Ίσως  η ΠΑΣΥΕΚ να είναι σήμερα η πιο παλιά οργάνωση και ο Γενικός της Γραμματέας από τα πιο παλιά στελέχη –ίσως ο πιο παλιός- και αξιωματούχους της Διεθνούς.

Ήταν με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον που οι άλλες οργανώσεις είδαν το ενδιαφέρον το δικό μας για το Συνέδριο γιατί έχουν μεγάλη εκτίμηση στην ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ.

Δεδομένου ότι η TUI PS&A έχει οργανώσεις μέλη σε πολλές χώρες σε τέσσερις ηπείρους, υπάρχει σύνδεση και συντονισμός μεταξύ τους;

Υπάρχει σύνδεση, όμως υπάρχουν και κάποιες αδυναμίες λόγω απόστασης, ώρας, γλώσσας, νοοτροπίας. Γι’  αυτό αποφασίσαμε και δημιουργήσαμε περιφερειακά γραφεία στην Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή. Η κάθε περιφέρεια έχει τον αντιπρόεδρο της ο οποίος καθοδηγεί τις οργανώσεις της περιφέρειας του.

Η δημιουργία των περιφερειακών γραφείων σε μεγάλο βαθμό βοήθησαν και διευκόλυναν το να συντονίζουμε τη δουλειά μας. Είναι ευκολότερο να συνεδριάζουν οι περιφέρειες γιατί μ’  αυτό τον τρόπο μικραίνουν οι αποστάσεις. Μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με περισσότερες οργανώσεις. ΄Έτσι μας διευκολύνει να έχουμε επαφή και με φίλες οργανώσεις που για διάφορος λόγους δεν είναι σήμερα μέλη αλλά θέλουν να έχουν επαφή.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε κάθε χώρα τα προβλήματα των εργαζομένων είναι πολύ διαφορετικά και η διεκδίκηση γίνεται με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει αλληλοενημέρωση για αυτά τα ζητήματα;

Τα προβλήματα μπορεί να είναι διαφορετικά γιατί συντελούνται σε διαφορετικούς κόσμους, διαφορετικά επίπεδα ζωής.

Επίσης άλλες είναι οι συμπεριφορές εργοδοτών και κυβερνήσεων στην Ευρώπη και άλλες είναι στην Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική. Έχουν όμως τον ίδιο στόχο, έχουν μια και μόνο επιδίωξη. Πώς να καταστρατηγήσουν παροχές και ωφελήματα εργαζομένων. Πως να περάσουν κοινωφελείς οργανισμούς στα χέρια τους, πώς να αποδυναμώσουν την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων.

Εμείς τα συνδικάτα που αποτελούμε τη Διεθνή μας παρά το γεγονός κάποιες φορές ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς κόσμους, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές νοοτροπίες, έχουμε ένα κοινό στοιχείο, τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτό τον τομέα και ισχύουν σε όλες τις χώρες;

Τα κύρια και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτό το τομέα και ισχύουν σε όλες τις χώρες είναι πρώτον, το ξεπούλημα δημοσίων υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο.  Γι’  αυτό και η Διεθνής μας καθόρισε ως μέρα κατά των ιδιωτικοποιήσεων την 4ην Οκτωβρίου, όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σ’  όλες τις χώρες κάθε χρόνο.

Δεύτερον σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες είναι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τρίτον η καταστρατήγηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, της συλλογικής σύμβασης και η απαγόρευση των απεργιών.