Πλειοψηφία οι γυναίκες στον κατάλογο των ανέργων

359

Πλειοψηφία οι γυναίκες στον κατάλογο των ανέργων

Για την ΠΕΟ,   η ταξική σημασία της 8ης του Μάρτη, της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου αγώνα της για τα δίκαια των εργαζομένων. Όπως τονίζει σε συνέντευξη της στο Εργατικό Βήμα η Μαρίνα Κούκου, Γραμματέας Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, η εκμετάλλευση, οι διακρίσεις και οι ανισότητες στην εργασία και στην κοινωνία ευρύτερα, εξακολουθούν να είναι τα κύρια ζητήματα που αντιπαλεύει το συνδικαλιστικό κίνημα. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες στην Κύπρο εξακολουθούν να αμείβονται κατά 13,9% λιγότερο από τους άνδρες ενώ παράλληλα οι γυναίκες παραμένουν η πλειοψηφία στον κατάλογο των ανέργων. Η Μ. Κούκου μιλά για την εκστρατεία της ΠΕΟ για την 8η του Μάρτη η οποία όπως πάντοτε, επικεντρώνεται τόσο στην ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων γυναικών όσο και στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας

Ερ: Η ΠΕΟ εδώ και δεκαετίες τιμά την 8η του Μάρτη πραγματοποιώντας μεγάλη  Παγκύπρια εκστρατεία. Ποια η διαχρονική σημασία της επετείου αυτής;

Απ: Όπως γνωρίζουμε, η 8η του Μάρτη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στη Β` Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών, στην Κοπεγχάγη, το 1910, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν. Το ιστορικό γεγονός που οδήγησε σε αυτή την πρόταση ήταν οι διαδηλώσεις των εργατριών από τα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης που στις 8 του Μάρτη 1857, κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Οι εργάτριες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών. Έτσι, στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών, ζητήματα ενάντια στην εκμετάλλευση, κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση  χρησιμοποίησαν την αστυνομία για να διαλύσουν  τις μαζικές αυτές διαδηλώσεις με αποτέλεσμα  να  βαφτούν στο αίμα. Στην μνήμη αυτών των εργατριών καθιερώθηκε λοιπόν η 8η του Μάρτη  και το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη. Έκτοτε ο αγώνας αυτός αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε γυναίκα που παλεύει για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Για την ΠΕΟ,   η ταξική σημασία της 8ης του Μάρτη που αναδεικνύεται μέσα από την Παγκύπρια Εκστρατεία,  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου αγώνα της για τα δίκαια των εργαζομένων. Παρόλο που έχουν περάσει 162 χρόνια, η εκμετάλλευση, οι διακρίσεις και οι ανισότητες στην εργασία και στην κοινωνία ευρύτερα, εξακολουθούν να είναι τα κύρια ζητήματα που αντιπαλεύει το συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Ερ: Σε ποια ζητήματα επικεντρώνεται φέτος η εκστρατεία του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ;

Απ: Η εκστρατεία μας πάντοτε επικεντρώνεται τόσο στην ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων γυναικών όσο και στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας. Έτσι και η φετινή εκστρατεία καταπιάνεται με τις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει η εργαζόμενη στον τόπο μας, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, προσπαθώντας να συνδυάσει τους πολλαπλούς ρόλους που έχει. Επιγραμματικά  αναφέρω  το πρόβλημα της ανεργίας που παρά την σχετική μείωση του ποσοστού των ανέργων,  οι γυναίκες παραμένουν η πλειοψηφία στον κατάλογο των ανέργων. Αυτό μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες όταν περάσει μεγάλη χρονική περίοδος και δεν βρουν δουλειά  βγαίνουν εκτός της αγοράς εργασίας και πολύ δύσκολα επιστρέφουν. Ως εκ τούτου το άμεσα βιοτικό της επίπεδο αλλά και τα συνταξιοδοτικά και άλλα της δικαιώματα θα είναι σαφώς μειωμένα. Ένα άλλο ζήτημα είναι και η ποιότητα των θέσεων εργασίας που βρίσκουν σε σχέση με τους μισθούς, τα ωράρια και τις συνθήκες απασχόλησης.  Είναι παράγοντες που διαιωνίζουν τις μισθολογικές και άλλες ανισότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι γυναίκες στην Κύπρο εξακολουθούν να αμείβονται κατά 13,9% λιγότερο από τους άνδρες. Το χάσμα αυτό χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα για να εξαλειφθεί,  μέτρα όμως που να ανεβάζουν τους μισθούς των γυναικών προς τα πάνω και όχι μέτρα που να κατεβάζουν τους μισθούς των ανδρών προς τα κάτω. Αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε εκεί και όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και οργάνωση. Σημαντικό κεφάλαιο που ταλανίζει πολλές εργαζόμενες είναι η φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και του νοικοκυριού αφού το κύριο βάρος πέφτει στους ώμους των γυναικών. Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης και τη μείωση του κράτους προνοίας από τη μια, η ανεργία και η μείωση των μισθών από την άλλη, έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την εργαζόμενη οικογένεια να έχει επαρκείς υπηρεσίες φροντίδας και φύλαξης για να μπορεί η γυναίκα να εργάζεται. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο αν κατανοήσει το κράτος τον κοινωνικό του ρόλο στη στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της. Το Γραφείο μας πραγματοποιεί σχετική μελέτη για να αναδείξουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και τεκμηριωμένα τόσο τις ελλείψεις όσο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τον αγώνα για βελτίωση των νομοθεσιών που αφορούν τη μητρότητα, πατρότητα και γονική άδεια.

Ένα άλλο ζήτημα που προωθούμε  για ένα  σωστό και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, μακριά από συμπεριφορές που θίγουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων είναι ο κώδικα  πρόληψης και αντιμετώπισης της παρενόχλησης και της σεξουαλικής  παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και καλούμε τους εργοδότες  όχι μόνο να τον υιοθετήσουν αλλά να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το ζήτημα αυτό σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία.

Τέλος εκείνο που πάντα τονίζω είναι ότι η ένταξη της γυναίκας στην εργασία, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και όρων απασχόλησης της, παράλληλα με το αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό της επίπεδο, είναι εχέγγυο για τη βελτίωση της θέσης της στην κοινωνία και η ενθάρρυνση ή η ενδυνάμωση της για να διεκδικήσει και να καταξιωθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Οι όποιες σπασμωδικές ενέργειες ή κινήσεις εντυπωσιασμού και η μη ένταξη της διάστασης του φύλου σε οποιαδήποτε πολιτικές λαμβάνονται, δεν εξυπηρετούν αποτελεσματικά το σκοπό της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Ερ: Ενόψει της επετείου αυτής  η ΠΕΟ πραγματοποιεί μεγάλη εκστρατεία. Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες που προγραμματίστηκαν;

Απ: Η εκστρατεία μας ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου με συνελεύσεις και επαφές στους τόπους δουλειάς. Έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με 22,000 εργαζόμενες, να  μεταφέρουμε το μήνυμα της 8ης Μαρτίου και τους στόχους μας. Θα προσφέρουμε στις εργαζόμενες το καθιερωμένο, συμβολικό γαρύφαλλο και  τη μπροσούρα που ετοιμάσαμε ειδικά για την εκστρατεία και περιλαμβάνει ενημέρωση για τη μητρότητα, πατρότητα και τη γονική άδεια. Θα πραγματοποιηθούν επαρχιακές εκδηλώσεις στη Λάρνακα, 17/3 και Λεμεσό 23/3. Στη Λευκωσία, στις 6/3 και ώρα 1.30μ.μ., σε συνεργασία με τη ΠΟΓΟ και άλλες κοινωνικές οργανώσεις,  θα πραγματοποιήσουμε πορεία  από την Πλατεία Ελευθερίας προς το Υπουργείο Εργασίας όπου θα επιδώσουμε υπόμνημα στην Υπουργό.

Ερ: Στα πλαίσια της εκστρατείας θα γίνουν και φέτος κοινές εκδηλώσεις με Τουρκοκύπριες εργαζόμενες και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις;

Απ: Όπως κάθε χρόνο,  μέρος της εκστρατείας μας έχει δικοινοτικό χαρακτήρα,  με κοινές δραστηριότητες με τη Ντεβίς και τις άλλες Τ/Κ Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, μέλη της ΠΣΟ. Φέτος στις 4 Μαρτίου θα επισκεφθούμε τόπους δουλειάς για να μιλήσουμε με  τουρκοκύπριες εργαζόμενες και στις 7/3 θα επισκεφτούμε το Γενικό Νοσοκομείο και το ΡΙΚ όπου οι φίλες Τ/Κ θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Ε/Κ εργαζόμενες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκδήλωση στην ΠΕΟ.

Ερ: Με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στις εργαζόμενες της Κύπρου;

Απ: Πρώτα να ευχηθώ σε όλες τις γυναίκες δύναμη και καλούς αγώνες για μια δικαιότερη κοινωνία με ισότητα, αξιοπρέπεια και σεβασμό. Η 8η του Μάρτη, είναι  για εμάς ακόμη μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και στήριξη μας στις εργαζόμενες γυναίκες.  Να τις διαβεβαιώσουμε ότι τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν μας χαρίζεται και κανένα δικαίωμα δεν είναι σίγουρο  και για πάντα αν δεν το διαφυλάξουμε. Δικαιώματα που αποκτήθηκαν μέσα από μεγάλους και μακροχρόνιους αγώνες  μπορούν να χαθούν σε μια μέρα. Η ΠΕΟ δίνει αποφασιστικά το μεγάλο αγώνα για την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την πάταξη των ανισοτήτων και σε αυτό των αγώνα έχουν θέσει όλοι οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες.