Σε μελέτες παραπέμπει η κυβέρνηση για την αδικία του προστίμου για τους πρόωρα αφυπηρετήσαντες

349

Το θέμα της κατάργησης του προστίμου του 12% σε όσους εργαζομένους θέλουν να αφυπηρετήσουν πρόωρα στο 63ο έτος της ηλικίας τους συζήτησε χθες η Κινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, με το αρμόδιο Υπουργείο να παραπέμπει την επίλυση του θέματος στο διηνεκές. Το Υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε απλά να προχωρήσει σε μελέτη του ζητήματος και να την παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής είπε πως οι συντάξεις του ΤΚΑ παρά τις αυξήσεις που έτυχαν κατά καιρούς, παραμένουν χαμηλές ενώ περαιτέρω μείωση επέφερε το πρόστιμο του 12% που επιβάλλεται σε όσους αφυπηρετήσουν πρόωρα στο 63ο έτος.

Ο Α. Φακοντής είπε πως το ΑΚΕΛ ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή με σκοπό να συμβάλουν στην αύξηση των συντάξεων και να μην υπάρχουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας, και πρόσθεσε πως μια από τις εισηγήσεις είναι η κατάργηση της μείωσης του προστίμου του 12%. Η κατάργηση ή τροποποίηση του προστίμου θα ενθαρρύνει περισσότερο κόσμο που θα ήθελε να αφυπηρετήσει στο 63ο συμβάλλοντας και στη μείωση της ανεργίας.

Σημείωσε πως σήμερα υπάρχει και η στρέβλωση που αν κάποιος αφυπηρετήσει στο 63ο έτος της ηλικίας του, λόγω του προστίμου, λαμβάνει συνολικό ποσό μικρότερο από την κοινωνική σύνταξη, η οποία δίδεται από το πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και οι οποίοι δεν συμβάλουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως το 12% θα μπορούσε σε πρώτο στάδιο να καταργηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους και για τα ανθυγιεινά και βαριά επαγγέλματα και σταδιακά να επεκταθεί σε όλες τις συντάξεις. Σημείωσε πως από πλευράς Κυβέρνησης, δόθηκε η απάντηση ότι γίνεται μελέτη η οποία θα είναι έτοιμη πριν το τέλος του έτους και θα έχει προτάσεις για συζήτηση, με στόχο να βρεθεί η λύση.