Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στο Δήμο Λεμεσού

457
dav

Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης παρατηρείται σε αρκετά τμήματα στο Δήμο Λεμεσού, με τους εργαζόμενους να χρειάζεται να υπερβάλουν εαυτόν για να μπορούν να καλύψουν τα τεράστια κενά. Τα τελευταία χρόνια δεν αναπληρώνονται οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται με αποτέλεσμα να υπάρχουν τομείς που σήμερα οι υπάλληλοι είναι πολύ λίγοι για τον όγκο της δουλειάς. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στους τομείς που η υποστελέχωση συνοδεύεται με αύξηση του όγκου εργασίας.

dav

Ο νέος ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου επισκέφθηκε μαζί με τον Γραμματέα της Τοπικής Επιτροπής της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ του Δήμου Λεμεσού Άλκη Αλκηβιάδη, τα συνεργεία εργαζόμενων του Δήμου Λεμεσού και συνομίλησε με τους εργαζομένους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το Εργατικό Βήμα ήταν εκεί και κατέγραψε τα όσα είπαν οι εργαζόμενοι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα συνεργεία του Δήμου Λεμεσού είναι η υποστελέχωση.

dav

Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από τους εργαζόμενους, σε συγκεκριμένο τμήμα εργάζονταν πριν μερικά χρόνια εφτά άτομα, σήμερα έμειναν μόνο δυο ενώ ο όγκος της εργασίας αυξήθηκε. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλά τμήματα του Δήμου Λεμεσού.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν σε ορισμένες περιπτώσεις και οι εγκαταστάσεις στις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι σε διάφορα τμήματα. Για παράδειγμα στο μηχανουργείο του Δήμου Λεμεσού, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες σκυβάλων, συντήρησης καλάθων, οδοποιίας, μηχανικοί κλπ, εδώ και χρόνια οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι από τσίγκους οι οποίοι αυξάνουν κατά πολύ τις θερμοκρασίες στους στεγασμένους χώρους εργασίας και η κατάσταση είναι αφόρητη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης στο τμήμα των ταπελλογράφων είναι έντονη η μυρωδιά των χημικών από τις μπογιάδες καθότι δεν υπάρχει καθόλου εξαερισμός στο χώρο.

Αυτά τα ζητήματα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων. Είναι αδικαιολόγητο να μην αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και άμεσα.

Η υποστελέχωση οδηγεί στην απαράδεκτη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου ανέφερε στο Ε.Β. ότι το ζήτημα της υποστελέχωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) αποτελεί σοβαρό και έντονο πρόβλημα για τους εργαζόμενους αλλά και τους ίδιους τους Ο.Τ.Α.

dav

Από τη μια οι εργαζόμενοι με την αύξηση της έντασης των εργασιών τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσανάλογες απαιτήσεις που διαμορφώθηκαν και από την άλλη σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι Ο.Τ.Α. υπολειτουργούν και δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, τόνισε ο Ν. Γρηγορίου. Πρόσθεσε παράλληλα ότι αυτό οδηγεί στην προσφιλή και απαράδεκτη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών την οποία η ΣΗΔΗΚΕΚ αντιμάχεται σθεναρά σε όλα τα επίπεδα.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, τόνισε ο Ν. Γρηγορίου, εντόπισε το ζήτημα της υποστελέχωσης και έχει ζητήσει να υπάρξουν διαδικασίες για να στελεχωθούν οι Ο.Τ.Α. με ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε να διεξάγονται ομαλά οι διαδικασίες.