Την επανεξέταση του πέναλτι 12% για όσους αφυπηρετούν πρόωρα συζητά η Επιτροπή Εργασίας

317

Την ανάγκη αύξησης των χαμηλών συντάξεων και επανεξέτασης του ύψους της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) του 12% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, ειδικότερα όσον αφορά σε χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, θα συζητήσει στη σημερινή της συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έπειτα από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή, Σκεύης Κούτρα Κουκουμά και Ελένης Μαύρου.

Στη συζήτηση του θέματος κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Οικονομικών, της ΠΕΟ, της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ), της ΣΕΚ, της Παγκύπριας Ένωσης Συνταξιούχων (ΠΕΣΥ-ΣΕΚ) και της ΠΑΣΥΔΥ.

Επίσης, κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑΣΥΔΥ, της ΔΕΟΚ, των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ).

Σε πρόσφατη συνάντηση της με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, αντιπροσωπεία της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) κάλεσε την κ. Αιμιλιανίδου να συμβάλει στην προσπάθεια της Οργάνωσης για επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν την κρίση.

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης ζήτησε επίσης, μεταξύ άλλων, να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της  ώστε κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και να μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα των συνταξιούχων για σκοπούς δικαιώματος της μικρής επιταγής, όλοι  οι τόκοι που πιθανόν να έχουν, ούτε όλα τα εισοδήματα από χορηγία του ΚΟΑΠ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το αίτημα  που υπέβαλε η Ένωση για  να  καταργηθεί η μείωση του  12% στις  συντάξεις σε άτομα που δικαιούνται και παίρνουν την σύνταξη τους στο 63ο έτος της ηλικίας τους, ωστόσο η Υπουργός αναφέρθηκε σε μελέτες και σκέψεις που γίνονται χωρίς να τοποθετηθεί συγκεκριμένα.