Υστατο χαίρε στον Δημήτρη Χριστόφια

377

Με δάκρυα στα μάτια, ο λαός είπε το τελευταίο αντίο στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

Η σορός του μεταφέρθηκε σε κιλλίβαντα υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς.

Ακολουθούσε η οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια και πίσω χιλιάδες κόσμου κρατώντας τις σημαίες και τα λάβαρα της Κύπρου, του ΑΚΕΛ και των οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος.

Η σορός έφτασε λίγο πριν τις 3.30 μμ στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου είχε σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα στην είσοδο της εκκλησίας και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα από πλήθος κόσμου.

Ακολούθως, το φέρετρο σήκωσαν στους ώμους τους πρώην και νυν μέλη της φρουράς του Δημήτρη Χριστόφια.

Από τις 4.00 μέχρι τις 5.00 το απόγευμα η οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια δέχτηκε συλλυπητήρια στην εκκλησία.

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος ενώ το παρών τους έδωσαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αρχηγοί κομμάτων, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι άλλων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, πρέσβεις, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, πρώην και νυν βουλευτές, Υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστόφια, ο γ.γ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Γιώργος Μαυρίκος, αντιπροσωπείες από κόμματα του εξωτερικού, από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της οικογένειας Ακιντζί, ο Κουντρέτ Οζερσάι με τη σύζυγό του Αλιγιέ, ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τη σύζυγό του Όγια, αντιπροσωπείες Τ/κ κομμάτων, Τ/κ συνδικαλιστές και πολλοί άλλοι επίσημοι και χιλιάδες κόσμου.

Τον επικήδειο μετά την εξόδιο ακολουθία εκφώνησαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο γιός του Δημήτρη Χριστόφια, Χρίστος Χριστόφιας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Η σορός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο κοιμητήριο Έγκωμης για την ταφή.

Πλήθος κόσμου ακολούθησε τον Δημήτρη Χριστόφια στην τελευταία του κατοικία υπό την ανάκρουση του ύμνου του ΑΚΕΛ και της Τρίτης Διεθνούς.

Μετά τον ενταφιασμό ρίφθηκαν τρεις αποχαιρετιστήριες βολές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς.