Σε κινητοποιήσεις αναγκάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Στα χέρια της Υπουργού Εργασίας η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία την καλοκαιρινή περίοδο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αυτό ξεκαθαρίζουν οι Συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και η αντίστοιχη της ΣΕΚ. Ήδη έχει ξεκινήσει σε όλες τις επαρχίες η επίδοση επιστολών εργατικών διαφορών προς τις διευθύνσεις πολλών ξενοδοχείων με τις οποίες ζητείται η συζήτηση και η επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων. Εάν δεν εξευρεθούν λύσεις στις απευθείας συναντήσεις, αναμένεται ένα «καυτό» καλοκαίρι στα ξενοδοχεία.
Σημειώνουμε ότι σε αδιέξοδο κατέληξαν οι απευθείας επαφές των Συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και της ΣΕΚ με τους Συνδέσμους Ξενοδόχων για τα προβλήματα παραβίασης της Συλλογικής Σύμβασης και της ανάγκης νομικής ρύθμισης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους κανονισμούς για τη λειτουργία των ξενοδοχείων.
Τα πιο πάνω προβλήματα, όπως είναι γνωστό, τέθηκαν και συζητήθηκαν από πέρυσι από μέρους του Συνδικαλιστικού Κινήματος, τόσο στην Υπουργό Εργασίας, όσο και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, χωρίς δυστυχώς να ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα ή να υλοποιηθεί οποιοδήποτε από τα αιτήματα των εργαζομένων.
Μετά την μαζική κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 24 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, στην παρουσία και των Συνδέσμων Ξενοδόχων όπου επανατέθηκαν τα ζητήματα της παραβίασης της Σύμβασης και της νομικής ρύθμισης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ύστερα από αίτημα των ξενοδόχων, πραγματοποιήθηκαν δύο απευθείας συναντήσεις, στις οποίες ξεκαθάρισε η πλήρης διαφωνία των δύο μερών και η αδυναμία των Συνδέσμων Ξενοδόχων να κατανοήσουν τα προβλήματα και να βοηθήσουν στην επίλυσή τους. Ως εκ τούτου, το Συνδικαλιστικό Κίνημα αναμένει συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, όπως είχε δεσμευτεί στην τελευταία συνάντηση που έγινε μετά την κινητοποίηση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της 24ης Μαρτίου.
Πλέον, η εργατική ειρήνη στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Εργασίας αλλά και των ίδιων των ξενοδόχων, αφού οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να αντισταθούν στην καθιέρωση που επιχειρείται μισθών και ωφελημάτων μεσαιωνικού χαρακτήρα.
Ήδη, το Συνδικαλιστικό Κίνημα, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα στις οποίες ενημέρωσε για τα αιτήματα των εργαζομένων και την ανάγκη στήριξης στη Βουλή από μέρους τους του αιτήματος τους για νομική ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων τους ως ένα μέτρο στήριξης και προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Όλα τα κόμματα έδωσαν υπόσχεση ότι θα συμπαρασταθούν στο αίτημα του Συνδικαλιστικού Κινήματος και θα συμβάλουν ώστε αυτό να υλοποιηθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *