Συστράτευση στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο

Συνέντευξη από τον Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργο Μαυρίκο

της Αντριάνας Μιχαήλ

Η ΠΕΟ φιλοξένησε τον διήμερο 1η και 2 Νοεμβρίου το Παγκόσμιο Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στα Αναπαυτήρια της στα Περβόλια. Κάτω από το σύνθημα «Πρωτοπόρες στους ταξικούς αγώνες για ίσα δικαιώματα στην εργασία και στη ζωή» το Συνέδριο, στο οποίο έλαβαν μέρος γυναίκες αντιπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων από όλο τον κόσμο, αποτέλεσε συνέχεια των αγώνων του Ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΠΣΟ για ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών.
Με την ευκαιρία του Συνεδρίου, η ΠΕΟ διοργάνωσε επίσης διεθνιστική εκδήλωση προς τιμήν της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της ΠΣΟ, η οποία από την ίδρυσή της υπερασπίστηκε και συνεχίζει να υπερασπίζεται τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών και των ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με σθένος και αυτοθυσία. Ένας από τους κύριους τομείς της δράσης της είναι και οι εργαζόμενες, για τις οποίες διεκδικεί ίσα δικαιώματα τόσο στην εργασία όσο και στην κοινωνία.
Το «Ε.Β.» εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη με τον Γ.Γ. της ΠΣΟ, Γιώργο Μαυρίκο την οποία δημοσιεύουμε πιο κάτω:

Ερώτηση: Μιλήστε μας για τη δράση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας σε ότι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.
Απάντηση: Στα 70 χρόνια της ίδρυσής της η ΠΣΟ πέτυχε σημαντικές νίκες για τις γυναίκες και κυρίως τις εργαζόμενες, όπως είναι το δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα του Συνδικαλίζεσθαι, τα δικαιώματα των εγκύων, η Κοινωνική Αφάλιση και η αναγνώριση της άδειας μητρότητας, ο ρόλος των γυναικών συνδικαλιστριών στα Συνδικάτα και πολλές ακόμη επιτυχίες. Το ζήτημα της χειραφέτησης των γυναικών και η οργάνωση τους στα συνδικάτα ήταν πάντα ένα σημείο αναφοράς και έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΠΣΟ. Θέλουμε οι εργαζόμενες γυναίκες να είναι πρωτοπόροι στην ταξική πάλη για ίσα δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή. Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και το διεθνές Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και σε κάθε μέρος του κόσμου μέσα από τις Οργανώσεις μέλη της διοργανώνει εθνικά και διεθνή σεμινάρια με θέμα το ρόλο των γυναικών στην ταξική πάλη.
Όμως πολλά από τα κεκτημένα των εργαζόμενων γυναικών σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο και κάποια από αυτά έχουν καταργηθεί εξαιτίας της βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την καπιταλιστική κρίση και αφαιρεί όλες αυτές τις κατακτήσεις και διαμορφώνει ένα τοπίο μεσαίωνα για όλους τους εργαζόμενους αλλά κυρίως για τις εργαζόμενες γυναίκες και τη νεολαία που για τις δύο αυτές ομάδες εργαζομένων τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Η επίθεση επικεντρώνεται στους χαμηλούς μισθούς και στη μαύρη, αδήλωτη εργασία, στην κατάργηση όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και της βίας ενάντια στις γυναίκες. Την ίδια στιγμή βλέπουμε πως ακόμη και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης που βιώνει σήμερα η περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής αναδεικνύει ότι οι γυναίκες είναι πρωταθλήτριες, δυστυχώς, στα προβλήματα και στις ανισότητες.

Ερώτηση: Με ποιό τρόπο η ΠΣΟ προσπαθεί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες σήμερα;
Απάντηση: Η ΠΣΟ συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή και σημασία στις εργαζόμενες γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση να ξαναζωντανέψει το Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι να εισαχθεί νέο αίμα στις Οργανώσεις μέλη μας και αυτό μπορεί να γίνει με το να ενταχθούν σε αυτές εργαζόμενες και νέοι. Αξίζει να αναφέρω πως την τελευταία δεκαετία διοργανώσαμε τρία παγκόσμια Συνέδρια με πιο πρόσφατο αυτό που έγινε στην Κύπρο. Επίσης, με παρεμβάσεις μας στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας απαιτούμε να μην καταργηθούν οι διεθνείς Συμβάσεις που ψηφίστηκαν όταν υπήρχαν άλλοι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Την ίδια στιγμή, βοηθούμε στη συγκρότηση γυναικείων επιτροπών σε όλα τα Συνδικάτα μέλη της ΠΣΟ και στοχεύουμε στην ανάδειξη περισσότερων γυναίκων στις διοικήσεις τους. Ακόμη, με σεμινάρια, προγράμματα, ειδικές εκδόσεις και με τη συμμετοχή μας σε όλους τους αγώνες προσπαθούμε να έχουμε τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών στην ημερήσια διάταξη της δράσης μας.

Ερ.: Τί αναμένεται από το Παγκόσμιο Συνέδριο των Εργαζόμενων Γυναικών της ΠΣΟ;
Απ.: Καταρχήν, θεωρώ πολύ επιτυχημένο αυτό το Συνέδριο και θέλω να ευχαριστήσω την ΠΕΟ για την πετυχημένη διοργάνωση. Αυτό που πετύχαμε στο Παγκόσμιο Συνέδριο είναι να αποκτήσουμε μια σφαιρική, κοινή αντίληψη για τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών σε όλο τον κόσμο και να καθορίσουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Το Σχέδιο Δράσης δεσμευτήκαμε να το υλοποιήσουμε στις χώρες μας ο καθένας για απαύβλυνση των προβλημάτων των εργαζόμενων γυναικών. Επίσης, εξαιρετικής σημασίας είναι για εμάς το γεγονός ότι φάνηκε πως νέες Συνδικαλίστριες αποκτούν εμπειρία και αναλαμβάνουν ρόλο μέσα στην μεγάλη οικογένεια της ΠΣΟ.

Ερ.: Με την ευκαιρία των 70χρονων της ΠΣΟ, μιλήστε μας για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται και τη σημασία τους.
Απ.: Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και προγραμματίζουμε πολλές εκδηλώσεις στις πέντε ηπείρους. Μέχρι σήμερα έγιναν εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 70χρονων σε 58 χώρες του κόσμου, τις οποίες αξιοποιούμε για να ενισχύσουμε την ιδεολογική και πολιτική ισχυροποίηση του Ταξικού Συνδικαλιστικού μας Κινήματος και την ενδυνάμωση της Ταξικής αντίληψης μέσα στο Διεθνές Συνδικαλιστικό Κίνημα και τη συστράτευση όλων στον αγώνα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *