Εξ αφορμής: Η διαδικασία για το ξεσπίτωμα ξεκίνησε…

ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ

Μετά από ένα οργιώδες παρασκήνιο και διάφορες μεθοδεύσεις την περασμένη εβδομάδα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, την πώληση δανείων σε τρίτους . Η ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας ολοκληρώνει την διαδικασία που ξεκίνησε Κυβέρνηση και Τρόικα με την ψήφιση της νομοθεσίας για της εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα και στην ουσία ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα στα διάφορα κερδοσκοπικά ταμεία, ταμεία γύπες όπως πολύ σωστά χαρακτηρίζονται, που έχουν μοναδικό στόχο το γρήγορο κέρδος χωρίς να υπολογίζουν το οποιονδήποτε κοινωνικό κόστος που θα επέλθει.
Η διαδικασία της ψήφισης έχει αναδείξει για πολλοστή φορά το πρόσωπο της Κυβέρνησης, την τυφλή της υποταγή και την πλήρη συνεργασία με την Τρόικα για την εφαρμογή των Μνημονιακών Πολιτικών. Για ακόμα μια φορά, σε κρίσιμες αποφάσεις εκβίασαν τον Κυπριακό λαό, θέτοντας του εφιαλτικά σενάρια για την περίπτωση που δεν θα ψηφιζόταν ένα νομοσχέδιο, που θα ωφελήσει τις Τράπεζες και τους προνομιούχους. Το ίδιο σενάριο εκτυλίχθητε και στην προηγουμένη αξιολόγηση για την εκταμίευση της επομένης δόσης και μπήκε σαν προαπαιτούμενο η ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις.
Όταν ψηφίστηκε ο νόμος για της εκποιήσεις, τότε η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι ήταν ένα απλό εργαλείο και δεν θα το χρησιμοποιούσαν για τους μικροοφειλέτες. Όλο αυτό το διάστημα οι Τράπεζες είχαν όλο το χρόνο για να προχωρήσουν σε σχέδια αναδιαρθρώσεων για του μικροοφειλέτες, αντί αυτού όμως, άφησαν τα πράγματα να προχωρήσουν αφού είχαν σαν δεδομένο ότι πολύ σύντομα θα είχαν ακόμα ένα πολύ ισχυρό όπλο, την πακετοποίηση των δανείων. Με την στάση που τήρησαν οι Τράπεζες κράτησαν στην ουσία εγκλωβισμένους του μικροοφειλέτες και έτοιμους να τους παραδώσουν στις ορέξεις των διαφόρων επενδυτικών ταμείων.
Ένα πράγμα που θα πρέπει να τονίσουμε μέσα από την στήλη μας είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτοξεύτηκαν λόγω των συνεπειών της Οικονομικής Κρίσης. Δεν ξύπνησαν ένα πρωινό οι Κύπριοι Δανειολήπτες και αποφάσισαν ότι δεν θα πληρώνουν τα δάνεια τους. Σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις του προς τις Τράπεζες, είτε γιατί είναι άνεργοι και δεν έχουν καθόλου εισοδήματα, είτε γιατί τα εισοδήματα τους έχουν συρρικνωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν μπορεί να λυθεί με την ψήφιση νομοθεσιών που αποτελούν εργαλεία των Τραπεζών, ούτε και με την θέσπιση σχεδίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας που στο τέλος της ημέρας θα καλύψουν ένα πολύ περιορισμένο αριθμό συμπατριωτών μας. Μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολές συνθήκες η Κυβέρνηση, όπως και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ασκήσουν μεγάλη πίεση προς τις διευθύνσεις των Τραπεζών να προβούν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις των δανείων των μικοροφειλετών που αφορούν πρώτη κατοικία ή την μικρή επαγγελματική στέγη, για να αποφύγουμε να ζήσουμε σαν κοινωνία να δούμε συμπατριώτες μας να ξεσπιτώνονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *