ΠΟΓΟ: Πού είναι η ισότητα των δύο φύλων;

Ανακοίνωση ΠΟΓΟ σχετικά με την έλλειψη στρατηγικής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τα θέματα ισότητας των φύλων.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ εκφράζει για ακόμα μια φορά την έντονη δυσαρέσκεια του για τις πολιτικές της ΕΕ για τα θέματα ισοτιμίας των φύλων. Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραβλέπει τόσο τις Συνθήκες όσο και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στα οποία στηρίζεται από την μέρα της ιδρύσεως της. Αυτή τη φορά, παραβλέποντας την θεμελιώδη αξία της Ένωσης περί της ισότητας των δύο φύλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν καταθέτει καμία πρόταση στο πρόγραμμα της για το 2016, σχετικά με τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια για τα θέματα της ισότητας των φύλων.

Πιο συγκεκριμένα, η «Στρατηγική για την Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών», η οποία άρχισε να εφαρμόζεται το 2010, πρόκειται να ολοκληρωθεί με το τέλος του 2015. Η συγκεκριμένη στρατηγική κρίθηκε υπερβολικά αδύναμη καθώς δεν απέδωσε επαρκή μέτρα για την ισότητα των φύλων. Ως εκ τούτου υπογραμμίστηκε η ανάγκη εφαρμογής μιας νέας στρατηγικής η οποία θα ενισχύσει τα δικαιώματα των γυναικών και θα προωθήσει την ισότητα των φύλων. Αγνοώντας τις προτροπές των Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας νέας πιο αποτελεσματικής πολιτικής, η Επιτροπή περιορίστηκε στην κατάθεση ενός εγγράφου εργασίας το οποίο δίνει γενικές κατευθύνσεις χωρίς να αναφέρεται σε πολιτικές που αφορούν στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων των γυναικών.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε την ίδια ώρα που οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η γυναίκα βρίσκεται σήμερα σε δύσκολες συνθήκες εντός της ΕΕ. Στις μέρες μας μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Την ίδια στιγμή το μισθολογικό χάσμα παραμένει υψηλό αγγίζοντας το 16%. Μέρα με την μέρα αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που είναι διπλά θύματα των πολιτικών λιτότητας που η ΕΕ εφαρμόζει, καθώς έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να υποαπασχολούνται ή να είναι άνεργες. Ακόμη, οι πολιτικές για την μητρότητα είναι κάθε άλλο παρά βοηθητικές και οι υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας οι οποίες υπήρξαν στήριγμα στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να ανταποκριθεί μια γυναίκα βρίσκονται στο στόχαστρο. Επιπλέον πολλές είναι εκείνες που πέφτουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων ενώ οι γυναίκες μετανάστριες αντιμετωπίζουν το δικό τους Γολγοθά.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, αντιτίθεται στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ μέσα από τις οποίες αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται ούτε για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και ούτε για την ίδια τη δημοκρατία εντός της Ένωσης. Για ακόμη μία φορά δηλώνουμε πως τασσόμαστε ενάντια σε όλες εκείνες τις πολιτικές που αποτελούν πισωγύρισμα στους αγώνες του γυναικείου κινήματος και στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την χειραφέτηση και την ισοτιμία των γυναικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *