Άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ ζήτησαν οι συνταξιούχοι

 

-Δυναμική εκδήλωση των συνταξιούχων έξω από το Υπουργείο Υγείας

Στους δρόμους βρέθηκαν και πάλιν οι απόμαχοι της δουλειάς πραγματοποιώντας εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει ιδιαίτερα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο τομέα της υγείας. Πέραν του ότι έχει καταργηθεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι συνταξιούχοι έχουν ένα σημαντικό κόστος αφού είναι υποχρεωμένοι πλέον να πληρώνουν την εγγραφή τους στα νοσοκομεία και σε φάρμακα και αναλύσεις και στις πρώτες βοήθειες, ταλαιπωρούνται αφάνταστα περιμένοντάς στις λίστες αναμονής για μια απλή εξέταση ή εγχείρηση πάρα πολλούς μήνες ή ακόμα μέχρι και δύο χρόνια.

Η ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησε επαρχιακό συνέδριο συνταξιούχων στη Λευκωσία την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου που ασχολήθηκε με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αλλά ξεχώρισε το σοβαρό πρόβλημα της υγείας. Ομιλία έγινε από το Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστα Σκαρπάρη ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτση.
Το συνέδριο πήρε αποφάσεις για κλιμάκωση των αγώνων και αντεπίθεση για επανάκτηση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές που άρχισαν από το Μάρτιο του 2013 με αποτέλεσμα να πληγεί το βιοτικό τους επίπεδο πέραν από το 30%. Ειδικά για τα σοβαρά προβλήματα υγείας ενέκρινε υπόμνημα το οποίο παρέδωσε αντιπροσωπεία της οργάνωσης στην Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Οι σύνεδροι εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους και αποφασιστικότητα τους να επιλύσουν τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν πραγματοποίησαν μαχητική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας απαιτώντας άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ, κατάργηση των λιστών αναμονής και διαμαρτύρονταν εντονότατα γιατί δεν μπορούν να περιμένουν για χρόνια για μια εγχείρηση.
Στο υπόμνημα που επιδόθηκε στον Υπουργό Υγείας μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Όπως γνωρίζεται το σημερινό σύστημα υγείας, νοσεί, βρίσκεται ήδη στον αναπνευστήρα και δεν αντέχει άλλο. Τα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω των περικοπών πέραν των 100εκ. ευρώ που έχουν γίνει στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας καταρρέουν και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κινδυνεύουν να κλείσουν. Δεν υπάρχουν τα αναγκαία αναλώσιμα, δεν ενισχύονται με το απαραίτητο ιατρικό νοσοκομειακό και βοηθητικό προσωπικό. Οι γιατροί του δημοσίου αναγκάζονται να εξετάζουν πολύ μεγάλους αριθμούς ασθενών και αυτό γίνεται σε βάρος της ποιότητας της υγείας.
Οι συνταξιούχοι λόγω των χαμηλών εισοδημάτων τους αποτελούν τις πιο βασικές ομάδες που λαμβάνουν υπηρεσίες από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Δεν αντέχουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται, να μην εξυπηρετούνται και να περιμένουν στη σειρά μήνες ή χρόνια για μια εξέταση ή για χειρουργική επέμβαση.

Όπως καταγγέλθηκε στην τελευταία Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων, τα ραντεβού για εγχειρήσεις καθορίζονται με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το τραγικό γεγονός άνθρωποι να φεύγουν από τη ζωή πριν φτάσει η ημερομηνία που προγραμματίστηκε η εξέταση ή η εγχείρηση.

Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός για τους συνταξιούχους είναι λέξεις που έχουν χαθεί στη διαδικασία για εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας.

Η Οργάνωση μας, η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) εκφράζει την μεγάλη της ανησυχία ,απογοήτευση και έντονη διαμαρτυρία της για τις παλινδρομήσεις της Κυβέρνησης και τις συνεχείς αναβολές σε ότι αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ).

Ενώ πέρσι (2015) θα έπρεπε με βάση τα χρονοδιαγράμματα να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ, εντούτοις ακούσαμε ότι η Κυβέρνηση έκανε συμφωνία με την Τρόϊκα για εφαρμογή του το 2018 και με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε πρόταση για ένα μίνι ΓΕΣΥ.

Το μίνι ΓΕΣΥ όμως σε καμία περίπτωση δεν επιλύει τα σοβαρά αυτά προβλήματα που παρατηρούνται. Το αντίθετο, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε ενταφιασμό του ΓΕΣΥ όπως το οραματίστηκε η κυπριακή κοινωνία και όπως συμφωνήθηκε από το 2001. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο δημόσιο τομέα της υγείας με αποτέλεσμα την απαξίωση του ενώ ο κόσμος στην ουσία θα μείνει ακάλυπτος. Επιπρόσθετα θα επιβάλλει μια νέα φορολογία ενώ η εφαρμογή του παραπέμπετε για το καλοκαίρι του 2017.

Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κοινωνικής αναλγησίας και της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί και γενικά οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η ΕΚΥΣΥ καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει τους ερασιτεχνισμούς και να αναλογιστεί τις ευθύνες της και χωρίς άλλη καθυστέρηση να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί από όλους τους εταίρους και εμπλεκόμενους φορείς. Ζητούμε επιτακτικά την εφαρμογή ενός καθολικού ΓΕΣΥ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση αποφάσεις για ενίσχυση του τομέα της υγείας και να υπάρχει το δικαίωμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους , τους ανάπηρους, λήπτες δημοσίου βοηθήματος και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

• Άμεσα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για μείωση και εξάλειψη των λιστών αναμονής και την επέκταση της παροχής κατ’ οίκον νοσηλείας,

• Ζητούμε ολοκληρωμένο σχέδιο που να απαντά στις ανάγκες φροντίδας, νοσηλείας και αποκατάστασης των υπερήλικων ατόμων.

• Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την ανάγκη για κέντρα γηριατρικής φροντίδας

• Γενικά είναι αναγκαία η ύπαρξη δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι πολύτεκνες οικογένειες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Η υγεία πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για τους λίγους.
Οι συνταξιούχοι δικαιούνται σεβασμό και αξιοπρέπεια στην υγεία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *