Αποφασισμένοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ καταγγέλλει την απαράδεκτη καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή του ανεργιακού επιδόματος στους ξενοδοχοϋπάλληλους

 

Οι εργαζόμενοι στην Τουριστική Βιομηχανία της Κύπρου αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, από το 2013 οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν κάποια από τα κεκτημένα τους για να βοηθήσουν τη βιομηχανία, τα οποία έπρεπε να επανέλθουν την 1η Ιανουαρίου 2016 αλλά οι ξενοδόχοι αρνούνται να το πράξουν.
Τα προβλήματα αυτά χρήζουν επίλυσης και η Συντεχνία Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ (ΣΥΞΚΑ) είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων σε περίπτωση που αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στα κέντρα αναψυχής σε όλη την Κύπρο, είναι η παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων από μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών. Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι και οι εργαζόμενοι σε Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν σε όλη την Κύπρο έχουν εξουσιοδοτήσει τις Συντεχνίες τους να προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν γίνουν αποδεκτά. Συγκεκριμένα, απαιτούν την πλήρη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά των δικαιωμάτων που παραχώρησαν με την ειδική συμφωνία το 2013, την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης και την Νομική κατοχύρωση των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.
Μέχρι τη στιγμή που η εφημερίδα ήταν στο τυπογραφείο, πραγματοποιούνταν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Συντεχνιών και των εκπροσώπων των ξενοδόχων στο Υπουργείο Εργασίας με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Το «Ε.Β.» πραγματοποίησε περιοδεία σε ξενοδοχεία της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και μίλησε με ξενοδοχοϋπάλληλους για την κατάσταση που επικρατεί, για τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του γεγονότος ότι βρίσκονται στην ανεργία αφού τα ξενοχεία στα οποία εργάζονται ανέστειλαν τη λειτουργία τους τη χειμερινή περίοδο.

Φέτος οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα περάσουν στην αντεπίθεση: Πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης για όλους
Σε δηλώσεις του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Αμμοχώστου, Πανίκος Ιεράρχης, μας ανέφερε ότι φέτος αναμένεται να αυξηθεί ο τουρισμός στην περιοχή αλλά παρόλα αυτά δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη μεγάλη μερίδα ξενοδόχων να παραχωρήσουν στους υπαλλήλους αυτά που δικαιούνται.
«Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αμμόχωστο είναι έτοιμοι να αγωνιστούν γιατί είναι αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά μεγάλης μερίδας ξενοδόχων οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται», τόνισε και κατήγγειλε πως ξενοδόχοι εκμεταλλεύονται την κρίση των υπόλοιπων Κλάδων της οικονομίας και την τεράστια ανεργία που υπάρχει σε αυτούς τη στιγμή που η τουριστική βιομηχανία ευημερεί. «Τη στιγμή που όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία στην περιοχή μας επεκτείνονται, προσθέτουν κλίνες, κάνουν ανακαινίσεις και φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αναγκάζονται από τους εργοδότες τους να υποχωρούν συνεχώς στα δικαιώματά τους και να χάνουν κεκτημένα. Όμως αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι είναι πανέτοιμοι να διεκδικήσουν την πλήρη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους, είτε είναι Κύπριοι είτε είναι κοινοτικοί είτε είναι ξένοι. Άλλωστε, σε Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην ελεύθερη Αμμόχωστο ξεκαθάρισαν πως το 2016 θα είναι η χρονιά που θα αντεπιτεθούν και θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα που τους στέρησαν», τόνισε ο Ε.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Αμμοχώστου.
Ο Π. Ιεράρχης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως όποια έκβαση και αν έχουν οι διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη στο Υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα για πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης για όλους. «Φέτος θα περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση. Είμαστε αποφασισμένοι», ξεκαθάρισε.

Απαράδεκτη η καθυστέρηση στην πληρωμή του ανεργιακού. Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις
«Στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου προστίθεται ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της εποχικότητας της εργασίας που έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλη-Μάη να είναι άνεργοι και να περιμένουν την καταβολή των ανεργιακού επιδόματος για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η καταβολή του ανεργιακού καθυστερεί μέχρι και τρεις μήνες ή και περισσότερους και να φέρνουν τις οικογένειες αυτές σε απελπιστική κατάσταση. Υπενθυμίζουμε πως για την επίλυση του προβλήματος αυτού ως Συντεχνίες πραγματοποιήσαμε αρκετές φορές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και είχαμε επανειλημμένες συναντήσεις με την Υπουργό Εργασίας», δήλωσε για το θέμα αυτό ο Ε.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Αμμοχώστου και προειδοποίησε πως η Συντεχνία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη δυναμικών μέτρων με μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ώστε να επιλυθεί άμεσα το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα. «Ως Συντεχνία είμαστε συνεχώς στο πλευρό των ανθρώπων αυτών και βοηθάμε με όποιο τρόπο μπορούμε έμπρακτα δίνοντας ακόμη και τρόφιμα σε αυτές τις οικογένειες», είπε.
«Υπάρχουν δυστυχώς πολλές περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες ενώ κάποιοι άλλοι επαναπροσλαμβάνονται στα ξενοδοχεία την άνοιξη που ξεκινούν τις εργασίες τους και ακόμη περιμένουν το ανεργιακό επίδομα που έπρεπε να παίρνουν τους χειμερινούς μήνες. Αυτό είναι απαράδεκτο και οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Ενώ ακόμη μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα όταν και οι δύο σύζυγοι είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι και βγουν στη ανεργία. Ουσιαστικά, αυτές οι οικογένειες δεν έχουν κανένα πόρο», συμπλήρωσε ο Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Αμμοχώστου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ “ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ” ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *