Το Υπουργείο Εργασίας δεν αντιλαμβάνεται σε τί κατάσταση έχει οδηγήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους;

Η ΕΚΥΣΥ απαντώντας στην σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας εκφράζει την μεγάλη της λύπη για το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχει αντιληφθεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και χιλιάδες συνταξιούχοι διαμαρτύρονται, ύστερα από τη νέα μείωση που υπέστη η μικρή επιταγή ή και την αποκοπή της σε κάποιους που έπαιρναν κάθε μήνα ως συμπλήρωμα της χαμηλής τους σύνταξης με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.
Το Υπουργείο φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί το σοβαρό ολίσθημα στο οποίο περιέπεσε και σταδιακά σε 12 μηνιαίες δόσεις θα αφαιρέσει την 13η σύνταξη που πήραν οι δικαιούχοι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΕΕ. Το παράδειγμα που παρουσιάσαμε ως Οργάνωση για δικαιούχο χαμηλοσυνταξιούχο του ΕΕΕ που η σύνταξή του από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι 478 ευρώ τον μήνα και δικαιούται ακόμη 125 ευρώ μικρή επιταγή και τώρα του αφαιρούν 40 ευρώ τον μήνα, είναι πραγματικό.
Η ΕΚΥΣΥ θα ανέμενε από το Υπ. Εργασίας να διερευνήσει και να συζητήσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε για χιλιάδες συνταξιούχους και όχι να μιλά για ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Σε ότι αφορά τον υπολογισμό των τόκων και της επιχορήγησης από τον ΚΟΑΠ στο συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων με αποτέλεσμα να μειώνεται ή να αποκόπτεται τελείως η μικρή επιταγή, η ΕΚΥΣΥ επιμένει ότι δεν πρέπει να υπολογίζονται οι τόκοι μέχρι 1500 ευρώ, ούτε η επιχορήγηση από τον ΚΟΑΠ. Είναι μια πρόταση που υπέβαλε η Οργάνωσή μας επανειλημμένα στην Υπουργό Εργασίας, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα το κόψε-κόψε από τα δικαιώματα των συνταξιούχων να συνεχίζεται.
Η ΕΚΥΣΥ καταγγέλλει πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη και ηθελημένα αγνοεί τους λόγους για τους οποίους οι χαμηλοσυνταξιούχοι υποχρεώθηκαν και με δυσκολίες κάποιοι τα κατάφεραν να έχουν κάποιες αποταμιεύσεις για να τις χρησιμοποιήσουν στα δύσκολα χρόνια που είναι υποχρεωμένοι να έχουν πάρα πολλές ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή σοβαρές εγχειρήσεις, τις οποίες δυστυχώς το κράτος δεν μπορεί να προσφέρει. Ιδιαίτερα τώρα που τα Νοσοκομεία εξαιτίας της μη εφαρμογής του ΓΕΣΥ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι να περιμένουν χρόνια στις λίστες αναμονής και κάποτε να παρουσιάζεται το τραγικό φαινόμενο κάποιοι να φεύγουν από τη ζωή αναμένοντας την ημερομηνία εξέτασης ή εγχείρησης.
Η ΕΚΥΣΥ θα ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας για συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν για τους συνταξιούχους και για απάντηση θεμάτων που υπέβαλε γραπτώς από τις 11 Ιανουαρίου 2016, χωρίς ωστόσο να δοθεί απάντηση ούτε να καθοριστεί συνάντηση. Συγκεκριμένα, κάποια από τα θέματα που θέλει να συζητήσει η ΕΚΥΣΥ είναι η αναδρομική πληρωμή στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΕΕ και το πολύ σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται σε περίπου 2,000 συνταξιούχους με σοβαρά προβλήματα υγείας και ανάπηρους και που ζήτησαν φροντίδα και ακόμη εξετάζεται η αίτησή τους εδώ και 1,5 χρόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *