Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις των Συντεχνιών

Σημαντικά ωφελήματα έχουν κερδίσει οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα. Από μια κλωστή κρεμόταν η εργατική ειρήνη στον ευαίσθητο τομέα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας αφού οι εργοδότες κράτησαν μια άτεγκτη στάση. Οι συντεχνίες ήταν αποφασισμένες να παλαίψουν έτσι που δικαιώματα και ωφελήματα των εργαζομένων να κερδιθούν, σε αντίθετη περίπτωση θα καλούσαν τους εργαζόμενους σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση του τι έχει επιτευχθεί μετά και από την μεσολάβηση της Υπουργού Εργασίας κρίνεται ικανοποιητική η πρόταση παρόλο που τον τελευταίο λόγο έχουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι και θα πάρουν τις τελεσίδικες αποφάσεις επί της πρότασης σε γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή βδομάδα σε όλες τις επαρχίες
Μπορεί να μην πέτυχαν την επιστροφή του 13% που παραχώρησαν λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο έχουν εξασφαλίσει ως αντιστάθμισμα τρεις πολύ σημαντικές νομικές ρυθμίσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το σύνολο των επιστροφών κυμαίνεται γύρω στο 7% και ταυτόχρονα επιτεύχθηκε η νομική ρύθμιση του Ταμείου Προνοίας, των επίσημων αργιών και της πενθήμερης εργασίας. Ειδικότερα το Ταμείο Προνοίας αυξάνεται με νόμο από 3% σε 5% και εντάσσεται στους κανονισμούς, όπως και οι 15 δημόσιες αργίες, που προβλέπονταν μόνο στις συλλογικές συμβάσεις.
Επίσης, κερδίθηκε και το δικαίωμα των εργαζομένων για δύο ημεραργίες την εβδομάδα. Τα τρία σημαντικά δικαιώματα θα ενταχθούν στη νομοθεσία και ως εκ τούτου θα δεσμεύονται για την καταβολή τους και οι ξενοδόχοι που δεν έχουν υπογράψει τη συλλογική σύμβαση. Με την πιο πάνω ρύθμιση μπαίνει επιτέλους τάξη στον τομέα, όπου τα τελευταία χρόνια επικρατούσε αναρχία και ασυδοσία από την εργοδοτική πλευρά. Επίσης, επιτεύχθηκε η επαναφορά του φιλοδωρήματος του Πάσχα από 7,5% που ήταν στο 20% το οποίο θα ισχύει από φέτος χωρίς αναδρομική ισχύ. Παράλληλα, θα υπάρξει σταδιακή μείωση της αποκοπής για τα «σπασίματα», (πρόκληση ζημιών σε πιάτα, ποτήρια και άλλα ευαίσθητα αντικείμενα) από το 17,5% που είναι σήμερα στο 10%.
Σχολιάζοντας την κατ’ αρχή συμφωνία, ο Γ.Γ. της συντεχνίας ξενοδοχοϋπαλλήλων ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, ανέφερε στην εφημερίδα μας πως μετά από μεγάλη προσπάθεια υποβλήθηκε μια πρόταση η οποία κρίνεται κατ’ αρχήν ικανοποιητική. Την τελική απόφαση, σημείωσε, θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή την βδομάδα σε όλες τις επαρχίες. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η πρόταση είναι ικανοποιητική και μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις γενικές συνελεύσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *