Αντέξαμε τις επιθέσεις, μείναμε όρθιοι και κυρίως αξιόμαχοι

10600607_10201438249035092_2756262379457079059_n

Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ μαζί με αντιπροσωπείες Τουρκοκυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN καθώς και στελέχη του Λαϊκού Κινήματος συμμετείχαν σε συζήτηση–εκδήλωση της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.
Η συζήτηση αφορούσε τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις επιπτώσεις από τα μνημόνια και τις πολιτικές της Ε.Ε. και παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από την Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, η συζήτηση είχε τίτλο «Πώς η απορρύθμιση των ευρωπαϊκών εργασιακών σχέσεων, ιδίως μετά τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στα κράτη-μέλη, έχουν επηρεάσει τις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις στη χώρα σας.»
Στην Κυπριακή αποστολή, πέραν της ΠΕΟ συμμετείχαν οι Τ/κυπριακές οργανώσεις DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN και αρκετά στελέχη του λαϊκού κινήματος.
Στην εκδήλωση-συζήτηση έκανε παρέμβαση ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Χρίστος Τομπάζος, ο οποίος τόνισε πως η πολιτική που ακολουθούν οι κυρίαρχοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Ε.Ε. στοχεύει στην συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στη δημιουργία όλων των οικονομικών, θεσμικών και νομικών προϋποθέσεων για την περαιτέρω ασύδοτη εκμετάλλευση και ενίσχυση της κερδοφορίας των πολυεθνικών εταιρειών.
«Αυτές τις πολιτικές βιώνουμε και στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια μέσω του μνημονιακού προγράμματος που συμφώνησαν και εφαρμόζουν πιστά η Τρόικα με τη Κυπριακή Κυβέρνηση. Υποτίμηση των μισθών, ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα με διάφορους τρόπους του δημόσιου πλούτου. Σταθερή και συνεχής διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, με τους φτωχούς να γίνονται περισσότεροι και φτωχότεροι και τους πλούσιους να γίνονται αναλογικά λιγότεροι αλλά και πολύ πλουσιότεροι. Αυτές οι πολιτικές έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η αγοραστική αξία του μέσου μισθού το 2016 έχει πάει πίσω κατά 20 χρόνια. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία η Κύπρος είναι η χώρα με την πιο μεγάλη εισοδηματική ανισότητα σε όλη την Ε.Ε. Για το 2014 στο 20% του φτωχότερου πληθυσμού της κοινωνίας κατανέμεται μόνο το 8% του συνολικού εισοδήματος, ενώ στο αντίστοιχο 20% του πλουσιότερου πληθυσμού, κατανέμεται το 43.1% του συνολικού εισοδήματος. 230000 άτομα, 27,4% του πληθυσμού ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Η ανεργία παραμένει σταθερά ψηλά, στο 16%, 65000 άτομα είναι άνεργα, από τα οποία τα 2/3 είναι άνεργοι πέραν των 6 μηνών. Η ανεργία ανάμεσα στους νέους είναι 32,6%. Η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη μετανάστευση από τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. Σε μια διετία 30 χιλιάδες άτομα έχουν μεταναστεύσει. Το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται πλήρη απασχόληση μειώθηκε, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση. Οι συνταξιούχοι έχασαν το 30% περίπου των εισοδημάτων τους λόγω των περικοπών σε παροχές και ωφελήματα. Την ίδια στιγμή το εισόδημα του κεφαλαίου, το κέρδος δηλαδή, παραμένει το 2015 σχεδόν το ίδιο ενώ για το 2016 αναμένεται αύξηση κατά 200 εκ. Το 2015 από 55,6% που ήταν το μερίδιο της εργασίας στο εθνικό εισόδημα το 2012 έπεσε στο 52% ενώ για τα κέρδη από το 46,4% ανέβηκε στο 48%», κατήγγειλε ο Χ. Τομπάζος στην ομιλία του.
Στη συνέχεια μίλησε για την προσπάθεια και τους αγώνες του Συνδικαλιστικού Κινήματος για βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, αναφέροντας συγκεκριμένα την συγκρότηση της Πλατφόρμας «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» με πρωτοστάτη την ΠΕΟ.
Συνεχίζοντας ενημέρωσε για την απόφαση του Έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΠΕΟ τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, συνοψίζεται σε μια λέξη «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ». Το Συνέδριο αποφάσισε ότι πρώτη και πιο σημαντική προτεραιότητα είναι ότι το 2016 οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν με αποφασιστικότητα την επαναφορά δικαιωμάτων και όρων απασχόλησης.
«Παρ’ όλη την πίεση, παρ’ όλη την οξύτητα της επίθεσης, παρ’ όλη την αμηχανία και το σοκ που δημιουργήθηκε στους εργαζόμενους, καταφέραμε να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις. Δεν επιτρέψαμε το μνημόνιο να επέμβει στις Συλλογικές Συμβάσεις, να αλλοιώσει τον χαρακτήρα τους. Διατηρήσαμε τον κατώτατο μισθό αναλλοίωτο. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι εκεί και όπου υπήρχε ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα και ισχυρή συνδικαλιστική παράδοση, διατηρήθηκαν και τα περισσότερα δικαιώματα, έστω και αν κάποιοι όροι απασχόλησης μειώθηκαν κατά ένα ποσοστό, λόγω συνειδητής οργανωμένης υποχώρησης τη δύσκολη στιγμή», είπε.
Ο ΚΟΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε και στον αγώνα του Συνδικαλιστικού Κινήματος ενάντια στην απορρύθμιση των Εργασιακών Σχέσεων και στη δημιουργία συνθηκών σεβασμού και εφαρμογής των Συμβάσεων από τους εργοδότες και στον δραστικό περιορισμό της δυνατότητας εκμετάλλευσης με αθέμιτους τρόπους. «Άλλο σημαντικό πεδίο αγώνα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι απορρίπτουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ως πολιτική που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Χ. Τομπάζος επεσήμανε τον αγώνα του Ταξικού Κινήματος της Κύπρου για ειρήνη και επανένωση του τόπου μας, τον οποίο χαρακτήρισε ως «κορυφαίο πεδίο αγώνα».
«Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίσαμε μια μεγάλη επίθεση φθοράς και απαξίωσης ανάμεσα στην κοινή γνώμη, από διάφορες κατευθύνσεις, η οποία είχε ένα καθαρό στόχο. Να υποσκάψει την ηθική υπόσταση και τις αξίες του Συνδικαλιστικού κινήματος, να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τις κατακτήσεις τους και να παρουσιάσει ως αιτίες της κρίσης τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτή η επίθεση ενάντια στον Συνδικαλισμό και τους Συνδικαλιστές ήταν και ένας τρόπος για να συσκοτίζουν τις αιτίες της κρίσης και να προστατεύουν επιμελώς, τις τράπεζες, τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφαλαίο για τις ασήκωτες ευθύνες τους. Τους διαψεύσαμε. Αντέξαμε, μείναμε όρθιοι και κυρίως αξιόμαχοι. Είμαστε έτοιμοι και ήδη υλοποιούμε την αντεπίθεση μας με απτά αποτελέσματα», κατέληξε στην ομιλία του ο ΚΟΓ της ΠΕΟ.
(ΦΩΤΟ: Bryjelles 1, 2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *