Οργάνωση-Ενότητα, η δύναμη των εργαζομένων

Η ΠΕΟ στο 13ο Συνέδριο της CGTP-IN στην Πορτογαλία

Στην Αλμάτα της Πορτογαλίας πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Φεβρουαρίου το 13ο Συνέδριο της Πορτογαλικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης CGTP-IN. Την ΠΕΟ στο Συνέδριο εκπροσώπησε ο Αν.Γ.Γ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Το Συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι και στο οποίο κλήθηκαν και παρέστησαν περισσότεροι από 100 ξένοι αντιπρόσωποι από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, είχε ως κύριο τίτλο «Οργάνωση-Ενότητα, η δύναμη των εργαζομένων».
Το Συνέδριο ήταν ιδιαίτερα μαχητικό και τέθηκαν οι βασικοί στόχοι της Οργάνωσης μέσα από την εισηγητική ομιλία του Γ.Γ. της GCTP-IN, Armenio Carlos. Συνοπτικά, οι βασικοί στόχοι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι:
-Σεβασμός στις Συλλογικές Συμβάσεις και επαναφορά του ρόλου τους ως του καθοριστικού μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα καθορίζονται οι όροι απασχόλησης.
-Να δοθεί μάχη για εργασία με δικαιώματα, ενάντια στις επισφαλείς μορφές εργασίας.
-Να καταργηθούν πρόνοιες στις Νομοθεσίες που ψηφίστηκαν όταν εφαρμοζόταν το μνημόνιο σε ότι αφορά τα εργασιακά.
Ειδική αναφορά στο Συνέδριο έγινε και στον αγώνα ενάντια στις επισφαλείς μορφές εργασίας, τονίζοντας πως δεν είναι μόνο εργασιακό πρόβλημα αλλά και κοινωνικό.
Επίσης, όπως επισημάνθηκε, η CGTP-IN, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν την προηγούμενη 4ετία, εντούτοις κατάφερε να ξεπεράσει τους Οργανωτικούς στόχους που έθεσε και να εντάξει στους κόλπους της Οργάνωσης 104,000 νέα μέλη.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου Διεθνής Διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των ξένων αντιπροσώπων κάτω από το Σύνθημα «Εργασία με δικαιώματα ενάντια στην εκμετάλλευση για ειρήνη και αλληλεγγύη». Εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) χαιρέτησε ο Αντιπρόεδρος Valentin Pacio.
Στη διεθνή διάσκεψη κατέθεσε εισήγηση και η Αν.Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία επεσήμανε πως οι εργαζόμενοι της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας είναι οι αυτόπτες μάρτυρες των αποτελεσμάτων που έφεραν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
«Τρία χρόνια μνημονίου και διακυβέρνησης της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής δεξιάς στην Κύπρο, μιας κυβέρνησης η οποία ταυτίζεται πλήρως με τις πολιτικές της Τρόικα, τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τον τόπο είναι καταστροφικά:
-Η Κύπρος παρουσιάζει την μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς από τις 28 χώρες της Ε.Ε.
-Η αγοραστική αξία του μέσου μισθού το 2016 θα έχει πάει πίσω κατά 20 χρόνια.
-Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία η Κύπρος είναι η χώρα με την πιο μεγάλη εισοδηματική ανισότητα σε όλη την Ε.Ε. Για το 2014 στο 20% του φτωχότερου πληθυσμού της κοινωνίας κατανέμεται μόνο το 8% του συνολικού εισοδήματος, ενώ στο αντίστοιχο 20% του πλουσιότερου πληθυσμού, κατανέμεται το 43.1% του συνολικού εισοδήματος.
-230.000 άτομα, 27,4% του πληθυσμού ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
-Η ανεργία παραμένει σταθερά ψηλά, στο 16%, 65000 άτομα είναι άνεργα, από τα οποία τα 2/3 είναι άνεργοι πέραν των 6 μηνών. Η ανεργία ανάμεσα στους νέους είναι 32,6%.
-Η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη μετανάστευση από τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. Σε μια διετία 30 χιλιάδες άτομα έχουν μεταναστεύσει.
-Οι συνταξιούχοι έχασαν το 30% περίπου των εισοδημάτων τους λόγω των περικοπών σε παροχές και ωφελήματα.
-Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν αυξηθεί ραγδαία σε βάρος της σταθερής μόνιμης εργασίας. Από 8% που ήταν η μερική απασχόληση το 2007 αυξήθηκε στο 17,5% το 2014. Το δε ποσοστό εργασίας προσωρινής απασχόλησης χωρίς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να το επιθυμούν ανέρχεται στο 94,3%», είπε.
Συνεχίζοντας η Σ. Χαραλάμπους τόνισε πως «η ΠΕΟ μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες δίνει τη μάχη για να επαναφέρουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να τεθεί φραγμός στις περικοπές και τη λιτότητα, να παρθούν μέτρα για την στήριξη και την προστασία της εργασίας, για ανάπτυξη που θα κατανέμεται προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε και στον αγώνα του Ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος για ειρήνη και επανένωση της πατρίδας μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *