Αισθητή η παρουσία της ΠΣΟ στους Συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο

Στην προκήρυξη του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας προχώρησε το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5 και 6 Μαρτίου στο Ανόι.
Το Προεδρικό Συμβούλιο φιλοξενήθηκε από την Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Βιετνάμ (VGCL) και σε αυτό έλαβε μέρος ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης που είναι Αντιπρόεδρος της ΠΣΟ, ο οποίος κατέθεσε εισηγητική ομιλία.
Το Προεδρικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούν τη διοργάνωσή του Συνεδρίου και αποφάσισε την πραγματοποίησή του στις 5-8 Οκτωβρίου στη Νότιο Αφρική με κύριο σύνθημα «ΜΠΡΟΣΤΑ! Αγωνιστικά-Διεθνιστικά-Ενωτικά». Επίσης, στη διάρκεια της Συνόδου έγινε εκτίμηση της δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας κατά την τελευταία πενταετία.
Στα πλαίσια της Συνόδου του Προεδρικού Συμβουλίου έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ.

Το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο πρέπει να θέσει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά
Απευθυνόμενος στα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στην ομιλία του χαιρέτησε τη διοργάνωση και τον ηρωικό λαό του Βιετνάμ και κατήγγειλε το γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν και σήμερα τις εισβολές και τις επεμβάσεις με στόχο να ελέγξουν τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και να επιβάλουν τα συμφέροντα τους με αποτέλεσμα η υφήλιος να θρηνεί εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και εκατομμύρια πρόσφυγες και ξεριζωμένους.
«Η Εργατική Τάξη σε όλο τον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με τις σκληρές συνέπειες της βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, με την ανεργία, την απορρύθμιση, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και με την δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας. Στην Ε.Ε. έχουν κυριαρχήσει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Αυτές τις πολιτικές βιώνει και η Κύπρος, αφού η Τρόικα με την συνεργασία της κυβέρνησης της δεξιάς, επιβάλλουν στον κυπριακό λαό μέσα από τα γνωστά μνημόνια, σκληρά, αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Συρρίκνωση των μισθών, ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα με διάφορους τρόπους του δημόσιου πλούτου», επεσήμανε συνεχίζοντας ο Γ.Γ. της ΠΕΟ.
«Η εργατική τάξη της Κύπρου παρά το φόβο και την ανασφάλεια που δημιουργεί η μαζική ανεργία, αντιστέκεται και περνά και στην αντεπίθεση. Αυτό ήταν και το σύνθημα του Έκτακτου Συνεδρίου της ΠΕΟ που οργανωθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Παρά την προσπάθεια πλήρους απορρύθμισης και αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων, καταφέραμε να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις, οργανώνουμε κινητοποιήσεις και ταξικούς αγώνες ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και την σκληρή λιτότητα. Σκληροί αγώνες είναι σε εξέλιξη για την ανανέωση μεγάλων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των οικοδόμων με σημαντικές διεκδικήσεις. Παράλληλα με τους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες συνεχίζουμε τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας αφού η Κύπρος, ως αποτέλεσμα των ξένων επεμβάσεων και των ιμπεριαλιστικών γεωστρατηγικών σχεδίων για 42 χρόνια είναι διαιρεμένη και ένα μεγάλο κομμάτι της παραμένει υπό κατοχή από την Τουρκία», επεσήμανε ο Π. Κυρίτσης και ενημέρωσε πως η ΠΕΟ μαζί με τα Προοδευτικά Τ/κ Συνδικάτα αναπτύσσει κοινή δράση για λύση του κυπριακού που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον απολογισμό της δράσης της ΠΣΟ την τελευταία 5ετία ενόψει του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου εκτιμώντας την ως πολύ θετική αφού έγιναν σημαντικά βήματα προόδου παρά τις επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους. «Η ΠΣΟ, είπε, κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ανά τον κόσμο Συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και αναπτύσσει με συγκροτημένο τρόπο πολύμορφες δράσεις με κύριο χαρακτηριστικό τον ταξικό προσανατολισμό».
Όπως τόνισε, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο 17ο Συνέδριο θα πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για την περαιτέρω αναβάθμιση της ΠΣΟ.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του διαβεβαίωσε πως η ΠΕΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την ΠΣΟ στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας των ταξικών δυνάμεων για περαιτέρω ενίσχυση του ταξικά προσανατολισμένου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Κινήματος για ένα κόσμο ειρηνικό και απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος στην παρέμβασή του ευχαρίστησε εκ μέρους του Προεδρικού Συμβουλίου την Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιετνάμ για τη φιλοξενία και μετέφερε την αλληλεγγύη του παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Κινήματος στο λαό του Βιετνάμ.
Στη συνέχεια μιλώντας για τη δράση της ΠΣΟ ανέφερε πως παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προβάλλουν τα μονοπώλια, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί τους, είναι αδύνατο να περιοριστεί η δύναμη της Εργατικής Τάξης. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες των εργαζομένων», ξεκαθάρισε.
Οι εορτασμοί των 70χρονων από την ίδρυση της ΠΣΟ κατά το 2015 έφεραν στο φως τις αξίες της Εργατικής Τάξης και «με περηφάνεια συνεχίζουμε να τις υπηρετούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *