Απεβίωσε ο βετεράνος συνδικαλιστής Νικόδημος Μέλισσος

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο βετεράνου συνδικαλιστή  στελέχους του εργατικού και λαϊκού  κινήματος Νικόδημου Μέλισσου.

Ο Νικόδημος Μέλισσος γεννήθηκε στη Ξυλότυμπου το 1931.

Παιδί πολυμελούς οικογένειας μπήκε από μικρή ηλικία στη βιοπάλη ασκώντας το επάγγελμα του πελεκάνου.  Από νωρίς γνώρισε τις ταξικές διακρίσεις και την εκμετάλλευση και πρωτοστατούσε στην οργάνωση των εργαζομένων και τους αγώνες του κινήματος της ΠΕΟ και της Αριστεράς ευρύτερα.

Η έντονη δράση που ανέπτυξε οδήγησε στην εκλογή του το 1953 στην έμμισθη θέση του  Γραμματέα της Συντεχνίας Βιομηχανικών και Γενικών Εργατών Λάρνακας. Το 1957 εκλέγηκε Οργανωτικός Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Λάρνακας και το 1960 Γραμματέας του ίδιου Συμβουλίου. Το Μάρτιο του 1991 εκλέγηκε Βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ.

Το 1955, ο Νικόδημος Μέλισσος συνελήφθηκε  μαζί με 135 άλλα στελέχη του Λαϊκού Κινήματος από τους Άγγλους αποικιοκράτες και φυλακίστηκε στα κρατητήρια.

Ο Νικόδημος Μέλισσος αφυπηρέτησε από την έμμισθη υπηρεσία του κινήματος το 1997 και καταξιώθηκε μέσα από την δράση και του αγώνες του ως ένα από τα ιστορικά ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη, που παράδωσαν στις νεώτερες γενιές ένα κίνημα, ισχυρό, μαζικό και συγκροτημένο.

Πλούσια δράση ανέπτυξε και μέσα από το κόμμα των κυπρίων εργαζομένων το ΑΚΕΛ, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση για πολλά χρόνια και καταξιώθηκε να υπηρετήσει μέσα από ψηλά κομματικά αξιώματα ως  μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου.

Το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ, αποφάσισε όπως αναλάβει τα έξοδα της κηδείας η οποία θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λάρνακα και ώρα 11.00πμ  και κατά την διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας να αποδοθεί η τιμή που αρμόζει στο ιστορικό στέλεχος της ΠΕΟ.

Θλίψη για το θάνατο του Ν. Μέλισσου και από το ΑΚΕΛ

Θλίψη για το θάνατο του βετεράνου του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, Νικόδημου Δημήτρη Μέλισσου εκφράζει και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, μέλος της οποίας υπήρξε ο εκλιπών.

Σε ανακοίνωση της η ΚΕ του ΑΚΕΛ αναφέρει:

«H Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει με θλίψη το θάνατο του βετεράνου του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, Νικόδημου Δημήτρη Μέλισσου, ο οποίος υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

»Ο Νικόδημος Δ. Μέλισσος γεννήθηκε το 1931 στη Ξυλοτύμπου. Από νεαρή ηλικία εργαζόταν στα χωράφια του πατέρα του. Το 1944 ξεκινά να δουλεύει ως μαθητευόμενος ξυλουργός. Το 1948 γίνεται μέλος της ΠΕΟ και το 1949 γίνεται μέλος του ΑΚΕΛ.

»Ο Νικόδημος Δ. Μέλισσος υπηρέτησε το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ από διάφορες θέσεις. Στην ΠΕΟ διετέλεσε Γραμματέας της Συντεχνίας Βιομηχανικών Εργατών, Γραμματέας της Συντεχνίας των Οικοδόμων, Οργανωτικός Γραμματέας και Επαρχιακός Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Λάρνακας. Το 1959 εκλέγεται μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ και το 1960 μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ. Από το 1989 μέχρι και την αφυπηρέτηση του το 1996 διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ.

»Το 1965 εκλέγεται μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας και μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας. Το 1966 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και αργότερα μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

»Ο Νικόδημος Δ. Μέλισσος συμμετείχε σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του ΑΚΕΛ και του λαού μας καθώς και στον αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή. Τον Δεκέμβρη του 1955 όταν το  ΑΚΕΛ και άλλες Λαϊκές Οργανώσεις κηρύχτηκαν από το Αποικιακό καθεστώς παράνομα, συνελήφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1955 και εγκλείστηκε μαζί με άλλους 130 συντρόφους του στα κρατητήρια Δεκέλειας, στις Κεντρικές Φυλακές και στα κρατητήρια Πύλας. Απολύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1957.

»Ο Νικόδημος Δ. Μέλισσος υπηρέτησε το Κόμμα και τα ιδανικά του με πίστη και ανιδιοτέλεια.

»Το ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο του Χρυστάλλα και σε όλους τους οικείους του».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *