Γ.Γ. ΠΕΟ: “Οι κυβερνώντες θα έπρεπε να ντρέπονται για τα «επιτεύγματά» τους”

DSCN0203

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα «ΦΙΛΙΑΣ» της ΠΕΟ Λεμεσού η 9η Συνδιάσκεψη Τοπικών Επιτροπών των Συντεχνιών της ΠΕΟ Λεμεσού. Στην Συνδιάσκεψη πήραν μέρος πάνω από 350 άτομα που εκπροσωπούσαν τις βασικές Τοπικές Επιτροπές των Συντεχνιών της ΠΕΟ Λεμεσού. Κύριος ομιλητής στην Συνδιάσκεψη ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους Κύπριους εργαζόμενους και τον Κυπριακό λαό ευρύτερα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας του Τ.Σ. ΠΕΟ Λεμεσού, Δημήτρης Χριστοδούλου. Τη Συνδιάσκεψη, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Ε.Γ. του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου και οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στη Λεμεσό Γιώργος Γεωργίου, Νέαρχος Ιωάννου, Άντρος Καυκαλιάς, Πέτρος Κλεάνθους, Κώστας Κώστα, Γιώργος Μακαρίου, Χρήστος Μέσης και Δημήτρης Μιχαλακάκος, άνοιξε με σύντομο καλωσόρισμα ο Γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής των εργαζομένων στο Δήμο Λεμεσού, Άλκης Αλκιβιάδους.
Σημειώνουμε ότι η Συνδιάσκεψη τίμησε στελέχη των Συντεχνιών που διετέλεσαν για χρόνια μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών των Συντεχνιών της ΠΕΟ Λεμεσού στα οποία απενεμήθηκε τιμητική πλακέτα ως ένδειξη εκτίμησης της ΠΕΟ για την μακρόχρονη προσφορά τους προς τους εργαζόμενους της Λεμεσού.
Στο χαιρετισμό του ο Ε.Γ. της ΠΕΟ Λεμεσού, Δημήτρης Χριστοδούλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκε η 9η Συνδιάσκεψη των Τ.Ε.: «Συνθήκες που χαρακτηρίζονται από την φτωχοποίηση του λαού μας, λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση των κούφιων υποσχέσεων και των «Δεσμεύομαι» που δεν υλοποιούνται ποτέ, 240 χιλιάδες συμπολίτες μας ζουν στο όριο της φτώχιας, δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνεργοι και δεκάδες χιλιάδες είναι οι νέοι κυρίως άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν για να βρουν δουλειά. Χιλιάδες οικογένειες ζουν ακόμα από τα κοινοτικά παντοπωλεία, ενώ οι συνταξιούχοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είδαν και συνεχίζουν να βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται. Οι μισθοί μειώθηκαν στα επίπεδα που ήταν πριν 20 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή το κεφάλαιο κάνει πρωτόγνωρα κέρδη. Ο τομέας της υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια του με κίνδυνο χιλιάδες ασθενείς να μην έχουν που την κεφαλήν κλίνε σε περίπτωση ανάγκης. Όλα αυτά μαζί με την προσπάθεια για απαξίωση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και τη δαιμονοποίηση κάθε προσπάθειας για καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την επαναφορά κατακτήσεων και δικαιωμάτων που παραχώρησαν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου».
Συνεχίζοντας τόνισε πως η ΠΕΟ είναι παρούσα και δυνατή, παρόλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης του κεφαλαίου, αλλά και του ίδιου του κεφαλαίου για διάλυση ακόμα, αν είναι δυνατόν, κάθε μορφής οργανωμένης πάλης των εργαζομένων. «Είμαστε και παραμένουμε δυνατοί και ικανοί να συνεχίσουμε τη προσπάθεια για τα δίκαια των εργαζομένων του τόπου. Σε αυτή την προσπάθεια τον πρώτο ρόλο παίζουν οι Τοπικές Επιτροπές και τα στελέχη της ΠΕΟ στους τόπους δουλειάς», επεσήμανε.
Μιλώντας για τα μέλη των Τοπικών Επιτροπών των Συντεχνιών, ο Δ. Χριστοδούλου τόνισε τη σημασία αυτού του καθήκοντος και την ευθύνη που απορρέει από το καθήκον αυτό.

Οι κυβερνώντες θα έπρεπε να ντρέπονται για τα «επιτεύγματά» τους
Όπως προαναφέρθηκε, κύριος ομιλητής στη Συνδιάσκεψη ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ο οποίος μιλώντας για τα θέματα της οικονομίας υπογράμμισε την προσπάθεια των κυβερνώντων να πείσουν το λαό για την επιτυχίας τους στον τομέα αυτό αλλά και την στήριξη που έχουν από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και των μηχανισμών της Τρόικα και της Ε.Ε. «Η πραγματικότητα είναι ότι το πρόβλημα που δημιούργησαν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες λόγω μιας αλόγιστης κερδοσκοπικής συμπεριφοράς και απουσίας ουσιαστικής εποπτείας, το έχουν πληρώσει σκληρά και μονόπλευρα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι.
Αυτή η διαπίστωση δεν είναι δικός μας ισχυρισμός, είναι καταγραμμένη επίσημα στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat», είπε.
Όπως ανέφερε, η Κύπρος, με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι σήμερα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην κοινωνική ανισότητα, με την ανεργία και τη μακροχρόνια ανεργία να βρίσκεται στα ύψη, την αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών να έχει υποχωρήσει κατά 20 χρόνια, το κοινωνικό κράτος ξηλώνεται, ο τομέας της υγείας παραπαίει, 230.000 άνθρωποι ζουν σε κίνδυνο φτώχειας και 139.000 ζουν σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική στέρηση. «Αυτό είναι το κόστος της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης που επέβαλαν στην κοινωνία μας. Εμείς λέμε καθαρά ότι για αυτά τα «επιτεύγματα» αυτοί που κυβερνούν θα έπρεπε να ντρέπονται και όχι να πανηγυρίζουν. Η μονόπλευρη λιτότητα και η ραγδαία διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και της κοινωνικής αδικίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζεται επ΄ άπειρον. Σε αυτό στοχεύει η απόφαση του Έκτακτου Συνεδρίου της ΠΕΟ που έγινε τον Δεκέμβρη του 2015 και αποφάσισε την αντεπίθεση για επανάκτηση κεκτημένων, προστασία των Συμβάσεων και της κοινωνικής πολιτικής», τόνισε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ.
Ο Π. Κυρίτσης ενημέρωσε πως σε μια σειρά από Κλάδους το Συνδικαλιστικό Κίνημα κατάφερε να επαναφέρει όλα ή μέρος των παραχωρηθέντων.
Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η ΠΕΟ έχει καταφέρει με επιμονή, υπομονή και πολική αρχών, να χτίσει μέτωπα στους μεγάλους Ημικρατικούς Οργανισμούς ΣΥΤΑ και ΑΗΚ, τα οποία έχουν ανατρέψει μέχρι σήμερα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της Τρόικα για ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση τους.
Μιλώντας στη συνέχεια για το Κυπριακό πρόβλημα, επανέλαβε την προσήλωση της ΠΕΟ σε λύση διζωνικές, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ κάλεσε το λαό να στηρίξει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου το κόμμα των εργαζομένων, το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις: «Το μνημόνιο μπορεί να τελειώνει, αλλά οι μνημονιακές πολιτικές που σε στιγμές ειλικρίνειας οι κυβερνώντες παραδέχτηκαν ότι θα μπορούσαν να είναι το πολιτικό τους μανιφέστο θα συνεχίσουν να επιβάλλονται. Για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Είναι γι’ αυτό που στα επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στις 22 του Μάη η ΠΕΟ θα είναι ενεργά παρούσα όπως πάντα δίπλα στο κόμμα των εργαζομένων.
Από αυτές τις εκλογές θα κριθούν πολλά. Ο ρόλος της ΠΕΟ και των στελεχών της είναι πολύ σημαντικός. Ας στρατευτούμε όλοι ενεργά, στο πνεύμα της δυναμικής αντεπίθεσης που αποφάσισε το πρόσφατο Έκτακτο μας Συνέδριο και ας συμβάλουμε ο καθένας ώστε το εκλογικό αποτέλεσμα να επαναβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς και να δημιουργεί έτσι τις προϋποθέσεις για ελπιδοφόρες εξελίξεις», τόνισε.

(ΦΩΤΟ: T.E. 1, 2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *